Czym jest skrobia modyfikowana? – nie mylić z GMO
Skrobia modyfikowana to popularny dodatek do produktów spożywczych. Znajdziecie ją w słodyczach, nabiale, konserwach, produktach mięsnych, ketchupach, daniach instant – kisielu, budyniu czy kaszkach dla niemowląt. Nie należy mylić skrobi modyfikowanej z produktami pochodzącymi z organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Zobaczcie czym jest skrobia modyfikowana i do czego wykorzystuje ją przemysł spożywczy.
Spis treści
Skrobia modyfikowana
Skrobia jest wielocukrem (polisacharydem), który występuje naturalnie w przyrodzie a najwięcej jej zawierają: ziemniaki, maniok, kukurydza, pszenica, ryż. Z nich też najczęściej wytwarzana jest skrobia modyfikowana.
Modyfikacja skrobi ma za zadanie zmienić jej właściwości – enzymatyczne, fizyczne lub chemiczne.
Naturalna, czysta skrobia jest bezwonną i pozbawioną smaku substancją krystaliczną, która nie rozpuszcza się w zimnej wodzie a pod działaniem wody gorącej tworzy kleik. Jeżeli chcecie zobaczyć skrobię to jest to ta biała substancja, która osiada na dnie miski podczas tarcia ziemniaków.
Właśnie chemiczne, fizyczna lub enzymatyczna modyfikacja skrobi ma za zadanie zmienić jej właściwości tak aby np. kisiel wytrącił żel po zalaniu zimna wodą. I nie są to zmiany genetyczne bo sama skrobia genu nie posiada – jest cukrem.
.
Skrobia modyfikowana pełni w żywności rolę:
- stabilizatora – np. zapobiega utlenianiu, zbrylaniu się
- emulgatora – zapewnia trwałość emulsji np. jogurtu tak aby utrzymywał jednolitą konsystencję
- zagęszczacza
- nośnika – smaku i zapachu
- bardzo często niepotrzebnego wypełniacza – aby zwiększyć masę produktu
.
Wpływ skrobi modyfikowanej na zdrowie
Skrobia to produkt naturalny i jego wpływ na zdrowie jest znany. Skrobia jest wielocukrem, który składa się z frakcji amylozy oraz amylopektyny. W organizmie człowieka rozkładają się one do maltozy i glukozy.
Wyróżniamy też skrobię oporną (link) czyli skropię + produkty jej rozkładu, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym człowieka i zaliczane są do błonnika. Skrobię oporną znajdziecie m.in. w ugotowanych i schłodzonych ziemniakach czy zielonych bananach. W niektórych produktach skrobia modyfikowana pełni właśnie rolę błonnika.
Skrobia modyfikowana jest bezpiecznym dodatkiem do żywności i jej wykorzystanie w produktach spożywczych nie powinno budzić obaw. No chyba, że jej przeznaczeniem jest zwiększanie masy produktu czy zatrzymywanie wody w produktach mięsnych (np. wędlinach).
Warto zadać sobie pytanie czy skrobia jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich produktów spożywczych, w których ją znajdziecie. Czy nie lepiej jest kupić wędlinę, jogurt, konserwę rybną bez skrobi?
.
Oto przykłady etykiet na produktach zawierających skrobię modyfikowaną
W składzie produktu spożywczego skrobia modyfikowana będzie występowała pod nazwą np. skrobia modyfikowana kukurydziana lub w oznaczeniu E 14xx – w zależności od rodzaju modyfikacji (link).
Na miejscu konsumentów takich produktów nie tyle obawiałabym się samej skrobi, co towarzyszących jej: cukrów, aromatów, soli.
.
.
.
PS
Wszystkie publikacje na blogu są moimi osobistymi opiniami i należy je (plus wskazywane przeze mnie źródła) traktować informacyjnie. W odniesieniu do stanu zdrowia oraz posiadanych chorób nie mogą one zastąpić porady pracownika służby zdrowia.
Dziękuję za artykuł, na pewno wielu osobom pozwoli zrozumieć różnicę. Niestety w przypadku modyfikowanej skrobi kukurydzianej w większości przypadków jednak mamy do czynienia z GMO, ponieważ kukurydza jest jednym z najczęściej modyfikowanych genetycznie organizmów. Producenci wykorzystujący taką skrobię jednak nie poczuwają się do informowania o tym konsumentów.