Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Fit pieczone placki ziemniaczane – pomysł na weekendowy obiad

Jeżeli szukacie „odchudzonej” wersji placków to dobrze trafiliście. Te pieczone, fit placki ziemniaczane będą świetną opcją na weekendowy obiad. 

Uwielbiam placki ziemniaczane – ale nienawidzę obierania i tarcia ziemniaków. Konia z rzędem dla tego kto ma lepszy sposób na takie ziemniaki. Bo do pieczonych placków lepiej jest ścierać je grubo niż mielić na jednolitą masę. Taka lepiej sprawdzi się w ziemniaczanych gołąbkach i plackach smażonych.

Pieczone fit placki ziemniaczane mają zdecydowanie mniej tłuszczu niż „klasyczne”, dzięki czemu są lżejsze dla żołądka i wątroby. Mają też mniej kalorii bo nie zawierają mąki. Jednak kaloryczność całego dania i tak podniesie olej rzepakowy. A jak chcecie jeść ziemniaki w wersji super mega fit to najmniej kalorii mają ziemniaki gotowane.

Całkowity czas przygotowania placków to 45 minut – 15 min na obieranie i tarcie ziemniaków i 30 minut pieczenia. W trakcie pieczenia zrobicie sos.

.

Pieczone fit placki ziemniaczane – składniki na 9-10 sztuk

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne lub innej ostrej papryki
  • szczypta soli – wyjątkowo ugnę się w tym przepisie bo bez soli te placki zupełnie nie mają smaku

Sos pomidorowo – pieczarkowy

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach – kupujcie takie bez dodatku cukru
  • 1 duża cebula
  • 5-6 większych pieczarek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • pęczek szczypiorku

.

Fit placki ziemniaczane – przygotowanie 

  1. Zacznijcie od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce (grube oczka)
  2. Cebulę najlepiej jest zetrzeć na drobnych oczkach – niech puści sok. Wtedy placki będą bardziej aromatyczne
  3. Do ziemniaków i cebuli dodajcie pokrojony w kostkę (albo przeciśnięty przez wyciskarkę) czosnek, jajko, pieprz, sól, paprykę i olej. Wymieszajcie wszystko łyżką.
  4. Placki układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Czas pieczenia to 30 minut w temperaturze 220°C

.

fit placki ziemniaczane

.

Przygotowanie sosu

  1. Na patelni, na łyżce oleju, podsmażcie drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Niech puszczą zapach.
  2. Wtedy możecie dodać do nich pomidory i resztę przypraw.
  3. Sos powinien dusić się około 10 minut.

.

Placki wystarczy polać sosem i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Na zdrowie.

.

 

fit placki ziemniaczane z sosem