Fit pieczone placki ziemniaczane – pomysł na weekendowy obiad
Jeżeli szukacie „odchudzonej” wersji placków to dobrze trafiliście. Te pieczone, fit placki ziemniaczane będą świetną opcją na weekendowy obiad.
Spis treści
Uwielbiam placki ziemniaczane – ale nienawidzę obierania i tarcia ziemniaków. Konia z rzędem dla tego kto ma lepszy sposób na takie ziemniaki. Bo do pieczonych placków lepiej jest ścierać je grubo niż mielić na jednolitą masę. Taka lepiej sprawdzi się w ziemniaczanych gołąbkach i plackach smażonych.
Pieczone fit placki ziemniaczane mają zdecydowanie mniej tłuszczu niż „klasyczne”, dzięki czemu są lżejsze dla żołądka i wątroby. Mają też mniej kalorii bo nie zawierają mąki. Jednak kaloryczność całego dania i tak podniesie olej rzepakowy. A jak chcecie jeść ziemniaki w wersji super mega fit to najmniej kalorii mają ziemniaki gotowane.
Całkowity czas przygotowania placków to 45 minut – 15 min na obieranie i tarcie ziemniaków i 30 minut pieczenia. W trakcie pieczenia zrobicie sos.
.
Pieczone fit placki ziemniaczane – składniki na 9-10 sztuk
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne lub innej ostrej papryki
- szczypta soli – wyjątkowo ugnę się w tym przepisie bo bez soli te placki zupełnie nie mają smaku
Sos pomidorowo – pieczarkowy
- 1 puszka pomidorów w kawałkach – kupujcie takie bez dodatku cukru
- 1 duża cebula
- 5-6 większych pieczarek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki (opcjonalnie)
- pęczek szczypiorku
.
Fit placki ziemniaczane – przygotowanie
- Zacznijcie od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce (grube oczka)
- Cebulę najlepiej jest zetrzeć na drobnych oczkach – niech puści sok. Wtedy placki będą bardziej aromatyczne
- Do ziemniaków i cebuli dodajcie pokrojony w kostkę (albo przeciśnięty przez wyciskarkę) czosnek, jajko, pieprz, sól, paprykę i olej. Wymieszajcie wszystko łyżką.
- Placki układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Czas pieczenia to 30 minut w temperaturze 220°C
.
.
Przygotowanie sosu
- Na patelni, na łyżce oleju, podsmażcie drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Niech puszczą zapach.
- Wtedy możecie dodać do nich pomidory i resztę przypraw.
- Sos powinien dusić się około 10 minut.
.
Placki wystarczy polać sosem i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Na zdrowie.
.