Kraken Rum Bar w Warszawie to najczęściej odwiedzane przez nas miejsce i najczęściej opisywane. Muszę przyznać, że jestem uzależniona od tutejszego sea food mix. To danie jest jednym z moich ulubionych już od kilku lat. Od czasu do czasu Kraken wprowadza do menu coś nowego a my pędzimy, żeby tą nowość wypróbować. Marcowe weekendy spędzaliśmy w Warszawie – między innymi w Krakenie. Zobaczcie co nowego pojawiło się w menu.
Z krótkiej listy dań umieszczonej na drewnianej tablicy nad barem wybraliśmy kilka dla nas nowych oraz klasyki Krakena.
nowość – ośmiorniczki na ostro (25,00) – ośmiorniczki baby podano w bardzo pikantnym pomidorowym sosie w towarzystwie świeżych pomidorów oraz sałaty. Danie jest wyśmienite i zdecydowanie warte spróbowania
nowość – tatar z matiasa (20,00) – świeżego, surowego śledzia podano z dużą ilością gorczycy i lekką śmietanką na wierzchu. To świetna przystawka – dla nas była deserem:)
nowość – gravlax (21,00) – marynowane płaty łososia podano z koperkiem i kremowym sosem. Kolejna dobra przystawka lub dodatek do piwa/wina czy innego dodatku, który zamówicie w Krakenie
a z naszych ulubionych pozycji wybraliśmy ponownie fish curry (27,00) – garnek wypełnia gęsty, aromatyczny wywar wypełniony warzywami i rybami – pycha
zupa rybna (19,00) – w smaku warzywna, delikatna, z dużą ilością owoców morza warzyw. Świetna na początek upojnego wieczoru
sea food mix (28,00) – mój klasyk w Krakenie – ośmiorniczki baby, krewetki i kalmary podane z sosami – cytrynowym i pietruszkowym. Dla tego dania porzucam swoje zasady żywieniowe i wyjadam sos maczając w nim podają bagietę – mód w gębie.
a do owoców morza obowiązkowa karafka domowego wina (35,00 zł za 0,5L)
Kraken Rum Bar– to must be na Warszawskiej mapie kulinarnej – na szybki lunch, lekką kolację, na spotkanie w niewielkiej grupie przyjaciół, na weekendowy wieczór.
dojazd i parkowanie – rejon ul. Poznańskiej, Hożej, Wilczej nie należy do łatwych w parkowaniu, znalezienie miejsca wymaga cierpliwości – w weekendy jest najprościej
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard
rezerwacja miejsc – niemożliwa
godziny otwarcia:
codziennie – 12:00 – 02:30 (kuchnia czynna jest do 24:00)
Ostro zakręcona na punkcie zdrowego żywienia, diety roślinnej oraz podróży kulinarnych. Na moim blogu kulinarnym publikuję przepisy oraz poradniki o tym co jeść, aby zachować zdrowie i nie spędzać przy tym w kuchni całych dni.
Uwielbiam ośmiornice 🙂