Ostatni dzień styczniowego weekendu w Sopocie – po pysznym leniwym śniadaniu długi spacer po plaży (ach… było mroźnie), kawa z dripa w So! Coffee (na rozgrzanie) a na koniec lekki lunch w Avocado fusion restaurant & sushi. Miejsce wybraliśmy już wcześniej (krótki przegląd menu Avocado zapowiadał ciekawe smaki i zdrowe potrawy) – z tej okazji nawet zarezerwowaliśmy stolik, co nam się rzadko zdarza.
Restauracja Avocado mieści się na pierwszym piętrze Domu Zdrojowego. Z jej tarasu obserwować można Plac Zdrojowy i spacerujących po nim ludzi – w lecie to musi być niezła miejscówka. Wnętrze urządzono w ciepłych pastelowych kolorach i udekorowano kwiatami – widać je na ścianach, w meblach. Centralnym punktem restauracji jest sushi bar oraz stojące za nim akwarium z homarami.
W menu Avocado proponuje japońskie i azjatyckie dania – oprócz sushi liczne przekąski, zupy, dania z grilla, dania mięsne oraz owoce morza. My przejedzeni po dwóch dniach w Sopocie i Gdyni zdecydowaliśmy się jedynie na przekąski i zupy. UWAGA – porcja okazały się tak olbrzymie, że nie uniknęliśmy wielkiej uczty a z Avocado wytoczyliśmy najedzeni po pachy.
Na start przystawka – tuna tataki (28,00) – plastry opalonego tuńczyka zwinięte z białą rzodkwią, podane z wasabi i słodkim sosem. Skwituję jednym stwierdzeniem – miód w gębie:) pozycja zdecydowanie warta zamówienia szczególnie na początek uczty
zupa coconut & seafood (26,00) – pikantna zupa na mleku kokosowym, z trawą cytrynową a w niej małże, krewetki łosoś, bok choy, kiełki i marchewka. Świetne wydanie zupy rybnej
zupa ramen (19,00) – bulion z makaronem jajecznym, gotowanym jajkiem, tofu z grilla, grillowanym boczkiem, węgorzem unagi oraz marchewką. Wyraźny w smaku bulion, świetne składniki (może z wyjątkiem boczku, którego nie zjadłam) – szkoda, że zupę podano letnią.
avocado crab salad (28,00) – świeża sałatka z avocado, szpinakiem, chilli, kaszą quinoa, granatem, cebulką – niby delikatna ale z przykopem:)
wakame salad (19,00) – a w niej glony wakame, algi, marynowany imbir, kiełki soi oraz kilka kawałków tofu – przekąska lekka, pyszny dodatek do pozostałych dań
warzywa w tempurze (23,00) – soczysta marchewka, cukinia, cebula panierowanie, krótko smażone i podane na ciepło. Grillowane warzywa robią się słodkie więc ta przekąska u nas była deserem:)
Avocado fusion restaurant & sushi to bardzo dobra miejscówka w Sopocie – względu na lokalizację oraz ofertę kulinarną. W przyjemnym wnętrzu, przy miłej obsłudze możecie spróbować ciekawych dań z obszernego, ale nie przeładowanego, menu. Polecam
Ostro zakręcona na punkcie zdrowego żywienia, diety roślinnej oraz podróży kulinarnych. Na moim blogu kulinarnym publikuję przepisy oraz poradniki o tym co jeść, aby zachować zdrowie i nie spędzać przy tym w kuchni całych dni.
Uwielbiam japońską kuchnię.