Cud Miód – na śniadanie | obiad | kolację
Wiosna w lutym? – czemu nie. W zimie zdecydowanie wolę temperaturę plus 10, słońce i zero śniegu niż minus 15, dwa metry białego (w mieście szarego i/lub czarnego) paskudztwa i sporadycznie zza chmur wychodzące słońce. W taką wiosenną pogodę chce mi się: wyjść z domu, chodzić, spacerować, wałęsać po ulicach w poszukiwaniu miejsca na kawę, na lampkę wina, na śniadanie, na kolację. W trakcie spacerów trafiamy niekiedy do miejsc nam znanych ale dawno nie odwiedzanych. Zdarzają się i niespodzianki – nowości na kulinarnej mapie Warszawy. Taką nowalijkę upolowaliśmy wczoraj i to w samym centrum Warszawy a zwą ją Cud Miód.
Z krótkiego menu wybieramy potrawy odpowiadające naszej filozofii odżywiania się czyli: mało zwierzęcego tłuszczu i tłustego mięsa, mało pszennych produktów (pieczywo, makarony), zero skrobi (ziemniaki, kukurydza), zero smażonych potraw (szczególnie w panierce), dużo warzyw (surowych, gotowanych, pieczonych, grillowanych), dużo ryb i owoców morza, przeróżne kasze, zero deserów.
Cud Miód na szczęście ma w ofercie również dania dla klientów dbających o zdrowie:)
Zamówiłabym zupę rybną ale była ze śmietaną więc wybrałam rosół z makaronem (10,00) – hmmm – rzadkość to u mnie bo i tłuste to i makaron ma w sobie – wypiłam tylko wywar (takie wspomnienie dzieciństwa kiedy to rosołu nie cierpiałam i Mama dodawała do niego przecieru pomidorowego mówiąc „dziecko zjedz – przecież to pomidorowa” – tylko wtedy skłonna byłam rosół zjeść). Ten był smaczny nawet bez pomidorów:)
sałata z grillowaną ośmiornicą (31,00) – (dla M). Duże kawałki grillowanej, miękkiej, dobrze doprawionej nogi podano na chrupkich sałatach z pomidorkami i grejpfrutem.
dla M jako danie główne – grillowana makrela (39,00) z warzywami i pęczakiem, doprawiona rozmarynem – pyszna
dla mnie grillowana ośmiornica z warzywami (44,00) – dwie porządnej wielkości, miękkie grillowane nogi podano z ragout warzywnym (duże kawałki bakłażana, cukinii, cebuli, całe ząbki czosnku) – oj bardzo dobre to było
cytrynowa oliwa
W restauracji Cud i Miód zjedliśmy smacznie i zdrowo – w miłej atmosferze, na którą wpływa przyjemnie urządzone wnętrze oraz sympatyczna, nie narzucająca się obsługa. Do takiego miejsca chce się wracać – my na pewno wrócimy.
Cud i Miód to miejsce na śniadanie (w formie bufetu) czy lunch w tygodniu (lunch w cenie 19,00 zł), ale też na kolację czy obiad a może lampkę wina czy drinka wieczorem. Każdy znajdzie coś smacznego dla siebie – nawet fani burgerów.
informacje dodatkowe o Cud Miód:
dojazd i parkowanie – najlepiej szukać miejsca na Emilii Plater lub Nowogrodzkiej w okolicach Hotelu Mariott
rezerwacja miejsc – możliwa
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard, American Express
godziny otwarcia:
pon – pt – 07:00 – 23:00
son – nd – 11:00 – 23:00
Cud i Miód – ul. Nowogrodzka 56, Warszawa Śródmieście
tel: 22 630 30 39
mapa dojazdu: