Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Włoska Kotłownia na Żoliborzu

Do włoskiej restauracji i składu win Kotłownia na Żoliborzu wybraliśmy się na kolację na dwa dni przed końcem 2013 roku. Kotłownię bardzo dobrze wspominałam po poprzedniej wizycie (ponad dwa lata wcześniej) i postanowiłam odwiedzić w ramach włoskich “podróży kulinarnych” po Warszawie

Restauracja i skład win mieści się na ul. Suzina 8 w starej kotłowni WSM obok byłego Kina Tęcza. W wystroju lokalu dominują elementy industrialne – surowe ceglane oraz szare betonowe ściany, metal i żelazo na antresoli, drewno w meblach – czyli dzisiejszy standard w większości lokali – mi on bardzo pasuje:) W Kotłowni udało się stworzyć ciepłe, wręcz przytulne wnętrze.
 
Kotłownia jest niewielkim ale popularnym miejscem – po przybyciu okazało się, że praktycznie cały lokal był już zajęty (dobrze, że mieliśmy rezerwację). Menu nie jest długie i oprócz części stałej codziennie można liczyć na kilka dań spoza karty. M wybrał gnocchi z sepią (atramentem z kałamarnicy) a ja zupę minestrone (dostępne poza kartą ) oraz pastę Costa na penne (z codziennej karty). Do gnocchi i penne zamówiliśmy już standardowo sałatę – dla zniwelowania “szkodliwości” węglowodanów:) W tym miejscu muszę dodać, że złożenie zamówienia w Kotłowni do łatwych nie należało. Do prawie wszystkich dań dodawana jest tu śmietana, masło lub majonez. Na szczęście są one przeważnie wymienione w menu – to się chwali. Obsługująca nas Pani została szczegółowo wypytana o składniki potraw a kuchnia poproszona o nie dodawanie śmietany i majonezu do naszych dań. Przyszło nam już tylko czekać na ich podanie.
zupa minestrone (16,00) – to lekka warzywna zupa podana z kilkoma płatkami parmezanu
Kotłownia
gnocchi z sepią podane z krewetkami (42,00) – w oryginale danie to podawane było w sosie brokułowo szafranowym na śmietanie ale na naszą prośbę zostało przyrządzone w sosie własnym. Był to doskonały wybór – miękkie i delikatne gnocchi zyskały wyrazistości dzięki sepii oraz świeżym  i kruchym krewetkom
Kotłownia
pasta Costa na penne (40,00) – z chilli, krewetkami, jalapeno, suszonymi pomidorami (bez karczochów – ich tego dnia nie było oraz na życzenie bez śmietany). Danie było odpowiednio dla mnie ostre (czyli więcej niż średnio), makaron al dente, krewetki kruche i świeże – warte spróbowania
Kotłownia
insalata mista z warzywami (19,00) – celowo zamówiliśmy większą porcję, która niestety okazała się kilkoma liśćmi sałaty podanymi z połówką pomidora i znikomą ilością papryki oraz ogórkiem w nitkach. Na życzenie sałata została podana z sosem winegret.
Kotłownia
tego dnia na kieliszki sprzedawane było Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC 2012 (11,00 zł za kieliszek) – w smaku świeże, lekko owocowe ale nie dominujące, pasuję do zamówionych dań z owocami morza.
Kotłownia
Restauracja i skład win Kotłowania to przytulne, miłe miejsce na spotkanie z przyjaciółmi czy na romantyczną kolację.
Za opisane dania plus napoje zapłaciliśmy 176,00 zł

informacje dodatkowe o Kotłownia:

dojazd i parkowanie – na jednokierunkowej ul. Suzina znalezienie miejsca do parkowania graniczy z cudem (choć nam się udało). Lepiej jednak szukać miejsc przy Krasińskiego. Podróżującym komunikacją miejską polecam metro – Kotłownia mieści się kilka minut spacerem od stacji Plac Wilsona
rezerwacja miejsc – zalecana
płatność – kartą i gotówką
godziny otwarcia:
codziennie od 13:00 do 00:00
Restauracja i skład win Kotłownia – ul. Suzina 8, Warszawa Żoliborz
tel: 22 833 23 27
Jak dojechać : 



Wyświetl większą mapę