Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie Zdrowie

Pij wodę przez cały dzień a w upały zrób sobie wodę owocową

Pij wodę – słyszysz to na każdym kroku, szczególnie w trakcie letnich upałów. Woda to 60% masy Twojego ciała, u noworodka to 75% a w upalne letnie dni tracisz jej dużo na samo pocenie się czyli utrzymanie temperatury ciała. Jeżeli nie lubisz samej wody (znam takich) to zamiast kupować słodzone cukrem napoje zrób sobie wodę smakową – prawdziwie owocową.

Zobacz czym karmisz raka codziennie

Głośno mówi się o substancjach rakotwórczych – zanieczyszczonym metalami ciężkimi powietrzu w wielkich miastach, toksynach w żywności, paleniu papierosów czy szkodliwym dla skóry promieniowaniu słonecznym. Niestety wciąż za mało słyszysz o tym, jaki wpływ na rozwój raka ma żywienie i styl życia – a ma dużo większy niż genetyka. Zobacz zatem czym karmisz raka codziennie.

Jak ważne są proporcje w zielonych koktajlach?

No właśnie – często zadajecie mi pytania na FB i Instagramie czy proporcje w zielonych koktajlach mają znaczenie? Czy to ile dodacie do nich zielonych liści, owoców, płynów i dodatków (przypraw, proszków, orzechów) ma wpływ na smak oraz wartość odżywczą koktajlu. Potraktujcie proszę ten wpis jako uzupełnienie do Przewodnika po zielonych koktajlach, w którym tylko wspomniałam o proporcjach.

Jak ogarnąć pięć zdrowych posiłków dziennie? To nie jest takie trudne jak Wam się wydaje

Podstawową zasadą zdrowego odżywiania się jest regularne jedzenie. Najlepiej cztery lub pięć zdrowych posiłków dziennie w równych odstępach – co 3 do maksymalnie 4 godzin. Powiecie, że to nierealne w warunkach biurowych, w trakcie częstych podróży służbowych a nawet kiedy pracujecie w domu – bo przecież nie macie czasu na gotowanie. A ja Wam odpowiem, że można to ogarnąć w prosty i szybki sposób. 

Metabolizm – sprawdź co obniża a co podkręca jego tempo

Jestem przekonana, że każdy z Was zna przynajmniej jedną osobę, która objada się słodyczami i fast foodami i nie tyje – nawet grama na plus. Ja znam nawet kilka – wlewających w siebie litry coli i przegryzających ją batonami i kebabem. I nic, kiedy w tym samym czasie pozostali (niestety też się do nich zaliczam) tyją od jednej większej kolacji popitej winem. Za tą sytuację odpowiada właśnie nasz indywidualny metabolizm. Ale jest nadzieja

Więcej

Poradnik o tym jak dojrzewać i obierać owoce tropikalne

Ile razy próbowaliście ananasa, ale okazał się cierpki i twardy, podobnie bywa z awokado, nie mówiąc już o mango? Wszystkie owoce tropikalne zrywane są w stanie surowym (aby przetrwały długi transport) i tak dojeżdżają do Polski – jeszcze niedojrzałe. Są jednak sposoby aby w warunkach domowych doprowadzić je do stanu używalności – aby smakowały tropikami, były słodkie i soczyste.

Jak ważna jest jakość jajka oraz 7 sposobów na zdrowe śniadanie z jajkiem w roli głównej

W połowie zeszłego roku doceniłam zalety regularnego jedzenia śniadań. Wcześniej nie przywiązywałam do nich dużej wagi bo rano każda minuta dodatkowego snu była dla mnie ważniejsza od pożywnego posiłku a często pierwszy jadałam w okolicach południa. Teraz wiem, że to co i kiedy zjem na śniadanie ma znaczenie dla mojego zdrowia i samopoczucia, a że przeważnie budzę się wściekle głodna to dodatkowo tempo przygotowania jedzenia ma kluczowe znaczenie. Jestem promotorem zielonych koktajli pijanych na czczo

Więcej

Olej kokosowy jest dobry ale nie do jedzenia

Zachwyty i wszechobecne reklamy oleju kokosowego przypominają mi oliwkowy lobbing sprzed dwudziestu lat. Wtedy do Polski napłynęła fala informacji o prozdrowotnym działaniu oliwy z oliwek w efekcie czego porzuciliśmy swój rodzimy olej lniany i rzepakowy na rzecz oliwy extra virgin. Teraz podobnie dzieje się z olejem kokosowym – że najlepszy do smażenia, że nawet może zastąpić mleko matki (tak – takie cuda w internetach można znaleźć). Zanim jednak włączycie olej kokosowy do

Więcej

Zdrowo w restauracji – czy to możliwe? Część II – co wybrać na obiad i kolację

Zdrowo w restauracji to nie oksymoron. Wystarczy tylko wiedzieć co i gdzie zamawiać oraz jakich potraw unikać aby nawet w restauracji zjeść wartościowy i odżywczy posiłek. Cóż – dla niektórych z Was sama mogę być przykładem. W restauracjach jadam regularnie (kilka razy w tygodniu) od kilku lat – nie wpłynęło to negatywnie na moje zdrowie i wagę. Po prostu wiem czego szukać w menu. W pierwszym artykule z tej serii pisałam

Więcej

Polskie superfoods część II

„Cudze chwalicie, swego nie znacie. Sami nie wiecie co posiadacie”. Dużo jest kulinarnej prawdy w tym powiedzeniu. Sama należę do osób, które bardziej cenią sobie dania kuchni azjatyckiej czy śródziemnomorskiej (za bogactwo przypraw i lekkość) niż ciężką i tłustą kuchnię polską. Nie stronię jednak od rodzimych produktów – warzyw, owoców czy kasz. Są dostępne lokalnie przez co w rozsądnych cenach a przyrządzić z nich można zdrowe potrawy – trzeba tylko uważać na kilka

Więcej