Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zdrowie

10 mitów o zdrowym żywieniu

Co rusz to docierają do nas kolejne doniesienia o tym co jeść a czego unikać w zdrowym żywieniu. Jednego dnia „zdrowe” są tłuszcze a drugiego węglowodany a producenci żywności z dużym (bo w większości przez siebie finansowym) wsparciem naukowców wmawiają nam co mamy jeść aby żyć zdrowo. Zobaczcie jakie żywieniowe mity wpędzają nas w pułapkę „zdrowego jedzenia” przyczyniając się do galopującej otyłości Polaków i rosnącej w zastraszającym tempie ilości chorych na nadciśnienie, miażdżycę czy cukrzycę.

Dlaczego warto pić wodę z cytryną? I do tego najlepiej na czczo

Często na FB czy Insta zadajecie mi pytania dlaczego tak bardzo namawiam do picia wody z cytryną i czy to aby jest bezpieczne dla zębów i żołądka. Przeczytajcie proszę te kilka argumentów i zdecydujcie sami czy woda z cytryną znajdzie się w Waszym menu. 

Co wybrać na zdrowe śniadanie – węglowodany vs białka i tłuszcze?

Co zjeść na zdrowe śniadanie aby było jednocześnie pożywne? Czy lepsze są węglowodany w postaci owsianki z owocami czy może jajecznica i awokado czyli białka i tłuszcze? Ponieważ często zadajecie mi takie pytania pochyliłam się nad tematem. Oto wnioski.

18 naturalnych antybiotyków plus extra dodatek

W czasach kiedy jedno z największych odkryć medycyny (czyli antybiotyki) nadużywane jest przez lekarzy oraz przemysł hodowlany i coraz częściej mówi się o odporności bakterii na terapię antybiotykową, warto zadbać o swoją odporność bardziej naturalnymi sposobami. Na szczęście natura wyposażyła nas w naturalne antybiotyki – zioła i rośliny, które zwalczają infekcje bakteryjne oraz te wywołane grzybami. Zobaczcie co warto jeść codziennie, a nie tylko jesienią i wczesną wiosną, aby ustrzec się przed chorobami.

Zielone w proszku – co warte są spirulina, chlorella, młoda pszenica i jęczmień

W ciągu ostatnich kilku lat znacznie wzrosła popularność super żywności (superfoods) a producenci i sprzedawcy prześcigają się w zachwalaniu co rusz to nowych wynalazków. O tym co mają w sobie i czy warto dodawać do posiłków zielone w proszku czyli spirulinę, chlorellę, młody jęczmień i pszenicę przeczytacie w tym artykule.

Czym się kierować przy wyborze diety pudełkowej?

Nie chce mi się. Jestem znudzona i zmęczona. Potrzebuję odpoczynku od wymyślania, planowania, kupowania, krojenia, mieszania i podawania. Coraz częściej zastanawiam się nad urlopem – ale nie w pracy, bo ta akurat zupełnie mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie – mam obecnie totalną wkrętkę w to co robię zawodowo. Marzy mi się urlop i odpoczynek od kuchni. Kilka tygodni totalnego lenistwa i wygody – takie all inclusive z dostawą do domu

Czytaj…

Mrożenie owoców i warzyw – sposób na witaminy i antyoksydanty zimą

Mrożenie owoców i warzyw to najlepszy sposób na długie przechowywanie żywności i tym samym na konserwowanie bez sztucznych dodatków. Takie rośliny będą dla Was zdrową bombą witaminową zimą i wczesną wiosną. Zobaczcie jakie polskie owoce i warzywa warto zamrozić latem i jak je później wykorzystać w zdrowym gotowaniu.

Wszystko co powinniście wiedzieć o soli ale baliście się zapytać

Sól to najbardziej znana i najpowszechniej używana przyprawa na Ziemi. Przez setki lat stosowana była jako środek płatniczy (stąd np. angielskie słowo salary – wynagrodzenie), jej wydobycie wytyczało szlaki handlowe, była ofiarą składaną bogom a nawet służyła jako lekarstwo. Ale przede wszystkim była skutecznym konserwantem – do czasu wynalezienia lodówki i zamrażarki. Coraz więcej wiemy o jej wpływie na nasze zdrowie i coraz częściej zamiast „białym złotem” nazywana jest „białą śmiercią”. Czy aby

Czytaj…

Antyoksydanty – czym są i po co nam one

O antyoksydantach zwanych również przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami, słyszeliście nie raz. Że trzeba je jeść bo zwalczają wolne rodniki. Ale co to są te wolne rodniki i gdzie można znaleźć antyoksydanty? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.

Otyłość to choroba – sprawdź czy już na nią chorujesz

Nie trzeba znać statystyk, żeby widzieć jak szybko zmieniamy się jako gatunek. U kobiet rosnące oponki, u mężczyzn piwne brzuszki, a do tego słodkie pulchne bobasy – taki widok stał się już na tyle powszechny, że nikogo nie dziwi i nikomu nie przeszkadza. Jest to wręcz powód do radości i wymyślania kolejnych miłych określeń na otyłe osoby – pulchny, pulchniutki, puszysty, okrągły, przy kości. A przecież otyłość to choroba i

Czytaj…