Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zdrowie

Mrożenie owoców i warzyw – sposób na witaminy i antyoksydanty zimą

Mrożenie owoców i warzyw to najlepszy sposób na długie przechowywanie żywności i tym samym na konserwowanie bez sztucznych dodatków. Takie rośliny będą dla Was zdrową bombą witaminową zimą i wczesną wiosną. Zobaczcie jakie polskie owoce i warzywa warto zamrozić latem i jak je później wykorzystać w zdrowym gotowaniu.

Wszystko co powinniście wiedzieć o soli ale baliście się zapytać

Sól to najbardziej znana i najpowszechniej używana przyprawa na Ziemi. Przez setki lat stosowana była jako środek płatniczy (stąd np. angielskie słowo salary – wynagrodzenie), jej wydobycie wytyczało szlaki handlowe, była ofiarą składaną bogom a nawet służyła jako lekarstwo. Ale przede wszystkim była skutecznym konserwantem – do czasu wynalezienia lodówki i zamrażarki. Coraz więcej wiemy o jej wpływie na nasze zdrowie i coraz częściej zamiast „białym złotem” nazywana jest „białą śmiercią”. Czy aby

Czytaj…

Antyoksydanty – czym są i po co nam one

O antyoksydantach zwanych również przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami, słyszeliście nie raz. Że trzeba je jeść bo zwalczają wolne rodniki. Ale co to są te wolne rodniki i gdzie można znaleźć antyoksydanty? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.

Otyłość to choroba – sprawdź czy już na nią chorujesz

Nie trzeba znać statystyk, żeby widzieć jak szybko zmieniamy się jako gatunek. U kobiet rosnące oponki, u mężczyzn piwne brzuszki, a do tego słodkie pulchne bobasy – taki widok stał się już na tyle powszechny, że nikogo nie dziwi i nikomu nie przeszkadza. Jest to wręcz powód do radości i wymyślania kolejnych miłych określeń na otyłe osoby – pulchny, pulchniutki, puszysty, okrągły, przy kości. A przecież otyłość to choroba i

Czytaj…

Pij wodę przez cały dzień a w upały zrób sobie wodę owocową

Pij wodę – słyszysz to na każdym kroku, szczególnie w trakcie letnich upałów. Woda to 60% masy Twojego ciała, u noworodka to 75% a w upalne letnie dni tracisz jej dużo na samo pocenie się czyli utrzymanie temperatury ciała. Jeżeli nie lubisz samej wody (znam takich) to zamiast kupować słodzone cukrem napoje zrób sobie wodę smakową – prawdziwie owocową.

Zobacz czym karmisz raka codziennie

Głośno mówi się o substancjach rakotwórczych – zanieczyszczonym metalami ciężkimi powietrzu w wielkich miastach, toksynach w żywności, paleniu papierosów czy szkodliwym dla skóry promieniowaniu słonecznym. Niestety wciąż za mało słyszysz o tym, jaki wpływ na rozwój raka ma żywienie i styl życia – a ma dużo większy niż genetyka. Zobacz zatem czym karmisz raka codziennie.

Jak ważne są proporcje w zielonych koktajlach?

No właśnie – często zadajecie mi pytania na FB i Instagramie czy proporcje w zielonych koktajlach mają znaczenie? Czy to ile dodacie do nich zielonych liści, owoców, płynów i dodatków (przypraw, proszków, orzechów) ma wpływ na smak oraz wartość odżywczą koktajlu. Potraktujcie proszę ten wpis jako uzupełnienie do Przewodnika po zielonych koktajlach, w którym tylko wspomniałam o proporcjach.

Jak ogarnąć pięć zdrowych posiłków dziennie? To nie jest takie trudne jak Wam się wydaje

Podstawową zasadą zdrowego odżywiania się jest regularne jedzenie. Najlepiej cztery lub pięć zdrowych posiłków dziennie w równych odstępach – co 3 do maksymalnie 4 godzin. Powiecie, że to nierealne w warunkach biurowych, w trakcie częstych podróży służbowych a nawet kiedy pracujecie w domu – bo przecież nie macie czasu na gotowanie. A ja Wam odpowiem, że można to ogarnąć w prosty i szybki sposób. 

Metabolizm – sprawdź co obniża a co podkręca jego tempo

Jestem przekonana, że każdy z Was zna przynajmniej jedną osobę, która objada się słodyczami i fast foodami i nie tyje – nawet grama na plus. Ja znam nawet kilka – wlewających w siebie litry coli i przegryzających ją batonami i kebabem. I nic, kiedy w tym samym czasie pozostali (niestety też się do nich zaliczam) tyją od jednej większej kolacji popitej winem. Za tą sytuację odpowiada właśnie nasz indywidualny metabolizm. Ale jest nadzieja

Czytaj…

Poradnik o tym jak dojrzewać i obierać owoce tropikalne

Ile razy próbowaliście ananasa, ale okazał się cierpki i twardy, podobnie bywa z awokado, nie mówiąc już o mango? Wszystkie owoce tropikalne zrywane są w stanie surowym (aby przetrwały długi transport) i tak dojeżdżają do Polski – jeszcze niedojrzałe. Są jednak sposoby aby w warunkach domowych doprowadzić je do stanu używalności – aby smakowały tropikami, były słodkie i soczyste.