Owsianka z dynią i garam masala
Oto kolejny przepis z indyjską, rozgrzewającą mieszanką przypraw. Owsianka z dynią i garam masala to doskonała opcja na śniadanie jesienią i zimą. Zobaczcie jaka jest prosta w przygotowaniu i jaka smaczna.
Spis treści
Kilka słów na początek
Tę owsiankę polecam ugotować. Z tego też powodu do jej przygotowania możecie użyć zwykłych płatków owsianych. Zwykłe płatki owsiane przed spożyciem wymagają obróbki cieplnej. Ja na co dzień używam płatków górskich a za błyskawicznymi nie przepadam. Te ostatnie w tym przepisie się nie sprawdzą – wytrącą za dużo żelu i z owsianki wyjdzie jeden wielki glut.
Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów z użyciem mieszanki garam masala. Sprawdza się ona nie tylko w daniach wytrawnych. Jak się okazuje do słodkich owsianek też pasuje.
W tej owsiance wykorzystacie tylko kilka łyżek dyni. Tu podpowiadam Wam co zrobić z resztą – oto moje ulubione przepisy z dynią.
.
Owsianka z dynią i garam masala – składniki na 1 porcję
- 5 łyżek płatków owsianych – zwykłych lub górskich
- 3-4 łyżki ugotowanej dyni – w kostkach lub w postaci musu dyniowego. Ja pokrojoną dynię gotuję na parze a potem przekładam do pojemników i mrożę lub przechowuję przez kilka dni w lodówce. Mrozić można też dynię surową
- 100-150 ml mleka roślinnego – owsianego, sojowego, migdałowego a nawet ryżowego. Ważne żeby nie zawierało cukru
- 1 płaska łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 4-5 połówek orzechów włoskich
- 1 owoc – ja jeszcze miałam pod ręką nektarynkę
.
Owsianka z dynią i garam masala – przygotowanie
W garnku zagotujcie wszystkie składniki oprócz orzechów i wybranego owocu. Uważajcie aby ich nie przypalić. W trakcie gotowania płatki owsiane powinny zmięknąć a dynia, jeżeli użyliście kostek ugotowanej dyni, stracić kształt , wmieszać się w składniki i stworzyć gęstą owsiankę.
Jeszcze ciepłą owsiankę podajcie z owocem posypaną orzechami włoskimi. Ciepła smakuje najlepiej.
Dajcie znać na FB, które owsianki robicie najczęściej.
.