Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Piernikowe babeczki – wersja wegańska

Co powiecie na piernikowe babeczki słodzone owocami i przygotowanie bez użycia jajek? Ja Wam powiem, że wyszły rewelacyjne i aż trudno jest się od nich oderwać. Przepis jest, jak to u mnie bywa, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Sami zobaczcie.

Już Wam nie raz pisałam, że wypieki w formie babeczek są dla mnie idealnym rozwiązaniem. Mam wtedy kontrolę nad tym ile zjadam a jedna mała porcja jest w sam raz do kawy czy herbaty. Piernikowe babeczki to kolejna wersja błyskawicznych muffinów słodzonych bananami. Tym razem dodałam do nich korzennej przyprawy. Muszę przyznać, że od razu zapachniało Świętami.

Zamiast cukru słodzikiem jest w nich banan i jabłko. Natomiast jajka zastąpiła pulpa z jabłka, banana oraz mleka roślinnego. Jak widzicie na zdjęciach babeczki pięknie wyrosły – wystarczyło im 20 minut w piekarniku.

I jeszcze jedna uwaga. Tym razem piekłam je w silikonowych foremkach, które sprawdzają się dużo lepiej niż papierowe. Z silikonowych wyjmiecie babeczki bez problemu – polecam.

.

Piernikowe babeczki – składniki na 12 sztuk

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika – koniecznie bez dodatku cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 duży lub 2 mniejsze banany – im będzie bardziej dojrzały tym babeczki wyjdą słodsze
  • 1 większe jabłko
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 80 ml oleju rzepakowego – rafinowanego

Opcjonalnie możecie dodać drobno posiekane orzechy – pół szklanki. Wrzućcie je do masy już na samym końcu i wymieszajcie wszystko łyżką.

.

Piernikowe babeczki – wykonanie

  1. Jabłko obierzcie, pozbawcie gniazd nasiennych
  2. Jabłko, obranego banana,  mleko oraz olej zmiksujcie na jednolitą masę – ja do tego użyłam blendera kielichowego, który od razu rozdrobnił owoce
  3. W większej misce, za pomocą robota kuchennego, zmiksujcie ww. pulpę z mąką, proszkiem, sodą oraz przyprawą piernikową. Ciasta nie musicie długo męczyć – składniki mają się połączyć,
  4. Wyjdzie Wam lekko gęsta masa,
  5. Nakładajcie ją łyżką do foremek na muffiny,
  6. Czas pieczenia to 20 minut w 200°C.

I znowu ostrzegam – nie zjedzcie wszystkiego na raz.

.

piernikowe babeczki

 
.
.



1 Discussion on “Piernikowe babeczki – wersja wegańska”
  • Wyglądają wspaniale 🙂 Już sobie wyobrażam ten zapach z piekarnika, coś cudownego… 🙂