Warszawa – Rozbrat 20 Bakery & Wine Corner | na śniadanie
Jeszcze pamiętam te czasy, kiedy stroniłam od śniadań. Rano w pośpiechu, licząc każdą minutę, wybiegałam do pracy zjadając po drodze drożdżówkę albo już przy biurku owocowy jogurt. Powoli zmieniałam nawyki żywieniowe i przestawiałam się – najpierw na zielone koktajle, do których dorzucałam kilka łyżek płatków owsianych, aż doszłam do obecnych czasów, kiedy to cenię sobie poranne chwile spokoju spędzane przy obfitym śniadaniu. Śniadanie to również dobra okazja do biznes spotkania albo plotek z przyjaciółmi – czas na spokojną rozmowę i nabranie energii zanim wszystkich pochłoną codzienne obowiązki. Rozbrat 20 Bakery & Wine Corner to świetne miejsce na taką właśnie okazję – z wielu powodów.
Po pierwsze lokal jest czynny w tygodniu już od godziny 8:00 a w weekendy od 09:00 więc dzień można rozpocząć wcześnie. Na ulicy Rozbrat korków nie ma a i o miejsca parkingowe łatwo – co jest niezwykle istotne gdy głód doskwiera. Same pozytywy.
Wnętrze zostało urządzone z prostotą nawiązującą do francuskiego bistro – niewielkie, luźno ustawione stoliki zapewniają gościom komfort rozmowy a narożna lokalizacja i wielkie okna dopływ światła dziennego. Przyjemnie się tu siedzi.
W śniadaniowym menu wypatrzyłam kilka smakowitych pozycji – owsiankę z pieczonym jabłkiem i cynamonem (12,00), shakshukę z bakłażanem (27,00), francuską jajecznicę z czarną truflą (30,00), twarożek śniadaniowy (9,00), owocowe i warzywne soki wyciskane na świeżo (też z jarmużem) – obiecałam sobie jeszcze tu na nie wrócić. Podczas wizyty zamówiłam jajko w koszulce na grzance z awokado (14,00 pojedyncze) a mój towarzysz jajecznicę z dodatkami (22,00). Do tego koszyk pieczywa, herbata i pyszne śniadanie jak znalazł.
Ale Rozbrat 20 to nie tylko śniadania – w menu dostępne są również przystawki, zestawy serów i wędlin, sałatki, dania gównie oraz w tygodniu manu lunchowe w cenie 35,00 zł a w niedziele brunch menu. Tym bardziej warto tu wrócić i sprawdzić jak się sprawuje lokal w innych godzinach – o poranku poradził sobie bardzo dobrze.
Na wynos polecam zakupić pyszny chleb – ten pszenny na zakwasie kosztował 7,00 zł
Rozbrat 20 – informacje dodatkowe:
dojazd i parkowanie – w tygodniu przed południem nie będziecie mieli problemów z dojazdem i parkowaniem na ulicy Rozbrat. Uwaga to jest strefa płatnego parkowania
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard
rezerwacja miejsc – możliwa
godziny otwarcia: pon-pt 08:00-22:00; sob 09:00-22:00; nd 09:00-18:00
Rozbrat 20 Bakery & Wine Corner (Facebook) – ul. Rozbrat 20, Warszawa Powiśle, tel: +48 22 416 62 66
mapa dojazdu: