Kolejny post i kolejna miejscówka na lunch na Mokotowie – w końcu jeść muszę a ostatnio przez pracę do późna nie mam czasu ani ochoty na przygotowywanie sobie sałatek do biura. Tym razem w poszukiwaniu zdrowego lunchu trafiłam do La Bottega Toscana – włoskiej restauracji mieszczącej się na Cybernetyki 3 (obok Real Burger No 1 i Food House – te miejsca już wcześniej odwiedziłam). Do La Bottega Toscana wybrałam się w towarzystwie współpracowników – w tym jednej osoby, która nawet bardziej niż ja zwraca uwagę na to czym się odżywia i jest większym radykałem w unikaniu pszennych węgli.
La Bottega Toscana to niewielki lokal z kilkoma stolikami. W wystroju przywołujący późne lata 90te – brązowy gres na podłodze, zieleń na ścianach, drewniane stoły i skórzane krzesła. Nawet forma w jakie j prezentowane jest menu – księga z wieloma laminowanymi stronami – nawiązuje do tamtych lat. W karcie La Botega Toscana dominuje pizza i pasta a dania rybne i mięsne są w zdecydowanej mniejszości.
Ja zdecydowałam się na danie spoza stałej karty – filet z dorsza (46,00) podawany w pomidorach oraz na grzankach z polenty. Dwa sporej wielkości kawałki smacznej ryby polane zostały sosem z pomidorów i kaparów. Danie było smaczne choć sos bardziej pasowałby do pasty niż ryby – był zbyt dominujący i stłumił delikatnego dorsza.
mój towarzysz wybrał Baccala alla livornese (48,00) polędwicę z dorsza duszoną w sosie pomidorami z kaparami (jak się okazało w tym samym sosie co danie opisane wyżej) i podaną z wybranym spośród dodatków duszonym szpinakiem. Szkoda tylko, że w opisie dania nie wspomniano, że ryba jest również panierowana. Taka informacja powinna się tam pojawić aby nie wprowadzać klientów w błąd.
druga towarzysząca mi osoba wybrała penne (29,00) – z kurczakiem i szpinakiem. Zdjęcie mówi samo za siebie – był to wielki talerz makaronu z niewielką ilością dodatków. Z opisu zamawiającej wiem, że danie było po prostu ok, może nawet niewarte opisania na blogu. Dlaczego jednak nie opisywać dań po prostu poprawnych – takie też przecież jadamy.
La Bottega Toscana na w swojej ofercie wina – może na nie jeszcze tu kiedyś wrócę przy okazji kolacji. Może przy tej samej okazji spróbuję dań mięsnych. Co do kolejnego lunchu – poszukam sobie innego miejsca.
informacje dodatkowe o La Bottega Toscana:
dojazd i parkowanie – można próbować znaleźć miejsce na małym parkingu przy restauracji lub na pobliskiej ul. Obrzeźnej
rezerwacja miejsc – możliwa
płatność – gotówka, karta VISA, Mastercard
godziny otwarcia:
codziennie 10:00 – 22:00
La Bottega Toscana – ul. Cybernetyki 3, Warszawa Mokotów
Ostro zakręcona na punkcie zdrowego żywienia, diety roślinnej oraz podróży kulinarnych. Na moim blogu kulinarnym publikuję przepisy oraz poradniki o tym co jeść, aby zachować zdrowie i nie spędzać przy tym w kuchni całych dni.