Świetna lokalizacja – Plac Bankowy w Warszawie, nowoczesny modny wystój – industrial z elementami modern, obowiązkowe czarne tablice z wypisanym na nich menu a w menu burgery, kanapki, sałatki. Czy to wystarczy aby stać się modnym, odwiedzanym przez rzesze klientów miejscem? Prawdopodobnie tak – na to wskazywał mały tłum w sobotnie popołudnie. Jednak do mnie takie menu w Square 5 nie przemawia – nie objadam się węglami, dbam o to czym się odżywiam – i nie są to burgery czy kanapki z wielką bułą.
Za to wnętrze – dla mnie bajka. Surowa cegła, metal, drewno, białe i czarne kolory. Surowo ale i przytulnie – dzięki dodatkom – poduszkom, lampom i ich ciepłemu oświetleniu. Wnętrze, w którym miło jest zasiąść przy kawie i kieliszku prosecco.
W menu oprócz śniadań (te niestety podawane są jedynie do 12:00 – nawet w weekendy a wiecie, że my śniadania w weekendy jadamy po 13:00 nawet 14:00) potrawami, którymi mogę być zainteresowana były jedynie sałatki. Wybraliśmy te bez mięsa:
sałatka z łososiem (13,90 zł) – oraz bezsmakowymi pomidorami, suchymi oliwkami ze słoika, łososiem niskiej jakości oraz połówką sałaty lodowej. Porcja była olbrzymia – w smaku nijaka, nie warta nawet 14 zł
sałatka z kozim serem (13,90 zł) – z ogórkami, suszonymi pomidorami, oliwkami, pestkami dyni, niewielką ilością szpinaku baby oraz połówką główki lodowej sałaty. Czy nie ma w Polsce innych sałat? Wiem – lodowa jest wytrzymała na długie przechowywanie a inne gatunki mają krótki okres przydatności do spożycia. Czy s tego powodu trzeba karmić klientów tonami sałaty lodowej?
Kulinarnie Square 5 mnie nie zachwycił (za dużo tu węgli w postaci olbrzymich kanapek i burgerów) ale może pasjonaci objadania się pszenicą znajdą tu dla siebie małą enklawę. Myślę, że już znaleźli.
informacje dodatkowe o Square 5:
dojazd i parkowanie – parkowanie na Pl. Bankowym jest praktycznie niemożliwe, polecam szukanie miejsc na ulicach Przechodniej i Elektoralnej
Ostro zakręcona na punkcie zdrowego żywienia, diety roślinnej oraz podróży kulinarnych. Na moim blogu kulinarnym publikuję przepisy oraz poradniki o tym co jeść, aby zachować zdrowie i nie spędzać przy tym w kuchni całych dni.