Jeszcze na chwilę wspomnieniami wracam do Zielonej Góry – mojego rodzinnego miasta, w którym w sierpniu udało mi się (pierwszy raz od paru lat) spędzić cały tydzień. W trakcie pobytu nadarzały się okazje do odwiedzenia lokalnych restauracji. Kiedy wpadam do Zielonej Góry jedynie na weekendy wolę delektować się kuchnią mojej Mamy i Babci. Tydzień temu opisałam Palmiarnię Zielonogórską, w której zjadłam obiad z moją Babcią. Teraz przyszła kolej na polecany lokal Restauracja Winnica – tu okazją do odwiedzenia był obiad z moimi Rodzicami.
Restauracja Winnica zajmuje starą kamienicę na Placu Pocztowym. Na parterze, vis a vis wejścia widać olbrzymią otwartą kuchnię schowaną jedynie za wielkim drewnianym barem. Pierwsze piętro to duża sala z kilkoma stolikami oraz oddzielnym pokojem z jednym większym stołem. W wystroju dominują ciężkie drewniane meble.
wydzielony pokój – idealny na małą rodzinną uroczystość
W menu dania kuchni śródziemnomorskiej oraz polskiej. Wybrane przystawki to carpaccio z kaczki, krewetki na puree groszkowym, tatar z wołowiny oraz tatar z łososia. W daniach głównych kaczka, żeberka wieprzowe, ozorki wołowe, łosoś, sum, dorsz. Oprócz tego zupy, sałatki, makarony. Kuchnia na tyle urozmaicona, że niemalże każdy klient znajdzie w niej coś ciekawego dla siebie.
Na start podano czekadełko – mini kanapeczki z hummusem. Smaczny początek
stek z polędwicy wołowej (70,00) – standardowo podawany z grillowanymi warzywami i sosami do wyboru. Ja wybrałam jedynie cukinie – te mogły być bardziej wysmażone. Mięso zostało przygotowane zgodnie z życzeniem – krwiste. To był kawał dobrej polędwicy.
żeberka sous vide w sosie barbecue (37,00) – w towarzystwie zapiekanych ziemniaków i grillowanej cukinii. Danie smakowało lepiej niż wyglądało – żeberka były dobrze doprawione i dopieczone, mięso miękkie i delikatne w smaku.
polędwiczki wieprzowe (39,00) – podane z fasolką zapieczoną w szynce parmeńskiej, kurkami, ziemniakami fondant oraz sosem cebulowo-pieprzowym. To było kolejne danie, które smakowało zdecydowanie lepiej niż wyglądało. Mięso było miękkie a sos bardzo dobrze komponował się z dodatkami.
do zamówionych dań wybraliśmy sałatkę z surowych warzyw (potrójna porcja -21,00) – miks sałat podano z pomidorem, rzodkiewką, papryką i skropiono lekkim winegretem
Widać, że kuchnia Restauracji Winnica nie stawia na wygląd dań – ten jest prosty, minimalistyczny a na talerzu podawane jest jedynie kilka składników. Tu najważniejszą rolę odgrywa smak – wyraźny, nie zdominowany przez towarzystwo zbyt licznych dodatków.
Restauracja Winnica to dobre miejsce na spotkanie biznesowe czy kolację w tygodniu oraz rodzinną uroczystość w weekendy.
informacje dodatkowe 0 Restauracja Winnica
dojazd i parkowanie – przeważnie na Pl. Pocztowym można znaleźć wolne miejsca
płatność – gotówka, karta VISA, Mastercard
rezerwacja miejsc – możliwa
godziny otwarcia:
codziennie od 12:00 do ostatniego gościa
Restauracja Winnica (
www)
– Plac Pocztowy 17, Zielona Góra
tel: +48 68 323 07 96 (rezerwacje, lunch, wynos)