KaDeWe Berlin (Kaufhaus des Westens) to największy dom handlowy w kontynentalnej Europie – czynny od 1907 roku. Jego szóste piętro to raj dla smakoszy i pasjonatów kuchni z różnych zakątków świata, powierzchnią sprzedaży żywności przeganiający nawet Harrodsa. W jednym miejscu w ponad 30 barach zjemy dania azjatyckie, ryby i owoce morza przyrządzane na różne sposoby, dania mięsne w postaci steków czy hamburgerów, rozsmakujemy się w przekąskach, napijemy dobrego wina ale przede wszystkim zrobimy zakupy i zaopatrzymy się w smakołyki do domu. My do KaDeWe przyjechaliśmy zjeść ostrygi w słynnym Austernbar.
Austernbar czyli bar ostrygowy – to skromny punkt na tle innych lokali w KaDeWe Berlin. Półokrągły bar z białego kamienia, wysokie barowe stołki, białe kafle, a za barem kilka osób uwija się podając kolejne porcje ostryg zamówione w wersji na surowo lub zapiekane pod beszamelem. Jedna osoba rozłupuje muszle, inne zbierają i wydają zamówienia, leją się niezliczone kieliszki i butelki białego wina. Dziennie bar podane około 7 tysięcy ostryg, przed świętami Bożego Narodzenia szacuje się tą ilość na około 10 tysięcy – to robi wrażenie.
W menu Austernbar znajduje się kilka flagowych pozycji – ostrygi z Loch Fine ze Szkocji, irlandzkie ostrygi Emerald Rock, francuskie z wyspy Ile de Re czy niemieckie Sylter Royal z wyspy Sylt. Oprócz ostryg kawior i łosoś.
Wybraliśmy francuskie ostrygi La Royal (28,50 Euro za 7 sztuk) – wielkie, mięsiste, pachnące morzem i wakacjami. Skropione lekko cytryną i popijane schłodzonym białym winem były idealną przekąską.
W pobliżu baru ostrygowego znaleźliśmy jeszcze bar serwujący langusty oraz smażalnię ryb i owoców morza. Niestety pora nadeszła już lunchowa i w sobotnie wczesne popołudnie tłumy ludzi zaczęły oblegać niemalże każdy wolny stolik a kolejki do barów były przerażająco długie. Zostawiliśmy sobie smakowanie ryb i owoców morza w Hummer Langusten i Fischkutter Gourmet na kolejną wizytę w Berlinie.
Ale szóste piętro KaDeWe to przede wszystkim delikatesy z artykułami spożywczymi z całego świata – poniżej przedstawiam Wam fotorelację z niektórymi tylko smakołykami – fois gras i sardynki w puszkach, marynowane owoce morza, świeże ryby, sery, oliwki, sery, warzywa i owoce – można się zatracić w takim miejscu
KaDeWe Berlin
Tauentzienstraße 21-24, Berlindojazd: stacja metra Wittenbergplatz, linia U-Bahn 1, 2, 3
Ostro zakręcona na punkcie zdrowego żywienia, diety roślinnej oraz podróży kulinarnych. Na moim blogu kulinarnym publikuję przepisy oraz poradniki o tym co jeść, aby zachować zdrowie i nie spędzać przy tym w kuchni całych dni.