W tym roku nie pojechaliśmy do Berlina zwiedzać – dwa lata temu w ciągu 5-dniowego „maratonu” zobaczyliśmy chyba wszystko o czym rozpisują się przewodniki m.in. Plac Poczdamski, Bramę Branderburską, Reichstag, Wyspę Muzeów, Aleksanderplatz, Checkpoint Charlie, Tiergarten. Tym razem długi weekend czerwcowy przeznaczyliśmy w całości na objadanie się (już nie currywurst choć tych warto choć raz spróbować) i degustację niemieckiego wina. Wizytę w Berlinie – mieście, w którym na każdej ulicy znajduje się więcej barów i restauracji niż w Warszawie banków i aptek – rozpoczęliśmy od tajskiej restauracji Chan Asian Market Food. W Chan zjedliśmy bardzo duży i bardzo smaczny tajski lunch.
Chan Asian Market Food to prosto ale zarazem przytulnie urządzona restauracja ze sporych rozmiarów ogródkiem. Wnętrze to niskie stoły, obite tkaniną ławki i stołki, jasne ściany, kolorowe obrazy.
Dla nas, zgłodniałych po podróży i krótkim spacerze najważniejsze było menu a w nim wypatrzone smakołyki – ulubiona sałatka z papayi (papaya salad), wodny szpinak (morning glory), tajskie curry i pad thai. Oj zjadłabym nie jedno danie z tej listy. Jednak zdecydowaliśmy się na lekkie potrawy wiedząc, że tego dnia czeka nas jeszcze nie jedno kulinarne miejsce do odwiedzenia.
wodny szpinak | morning glory (9,70 Euro) – smażony w sosie sojowym na woku z czosnkiem i chilli – kruchy, świeży, taki jak pamiętam z Bangkoku
sałatka z papayi | papaya salad (7,50 Euro duża) – zrobiona z niedojrzałej papyi, chilli, pomidorów, chrupiącej fasolki szparagowej, z dodatkiem cukru. Ta była delikatnie pikantna ale i tak przywołała wspomnienia z Tajlandii:)
zamówiłam do tego zupę z krewetkowymi kulkami | shrimp ball soup (8,70 Euro) – bulion z kurczaka z krewetkowymi kulkami, makaronem ryżowym, pak choi, chińską kapustą, tajskim selerem, dymką. Była delikatna, pożywna.
M wybrał kurczaka z trawą cytrynową | chicken with lemongrass (9,90 Euro) – drobno pokrojona pierś z kurczaka, trawa cytrynowa, czosnek, chilli, małe bakłażany, fasolka szparagowa, malutka kukurydza, bambus i tajska bazylia. Chrupiące, świeże, aromatyczne składniki tworzyły udaną kompozycję – godną polecenia.
Jeżeli podczas spaceru po dzielnicy
Kreuzberg zajdziecie w okolice Tureckiego Targu to po drugiej stronie kanału na ulicy Paul-Lincke-Ufer 42 wstąpcie do
Chan Asian Market na wyśmienite tajskie dania. Może tanio tu nie jest ale każde danie warte jest swojej ceny.
informacje dodatkowe o Chan Asian Market:
dojazd – U-Bhf. Kottbusser Tor, U-Bhf. Schönleinstrasse
płatność – tylko gotówka
rezerwacja miejsc – możliwa
godziny otwarcia:
pon – pt – 12:00 – 24:00
son – nd – 13:00 – 24:00
tel: +49 30 69533322
mapa dojazdu: