Restaurację SonkaArcok odwiedziłam ostatniego dnia mojego krótkiego pobytu w Budapeszcie. Chciałam zjeść późny lunch w miejscu ciekawym i niebanalnym w wystroju oraz kuchni – a na takie właśnie zapowiadała się rekomendowana na blogach SonkaArcok. Nazwa lokalu oznacza „twarz szynki” i szynka jest tu wszechobecna – wisi przy wejściu, jest głównym elementem wszystkich zdjęć prezentowanych w restauracji choć już w samym menu występują również inne mięsa, a nawet ryby.
SonkaArcok to duży, dwupoziomowy lokal. Dół to drewniane meble, długi bar i część delikatesowa. Góra to wygodne sofy i krzesła. Wszędzie wiszą zdjęcia z szynką na pierwszym planie. Sami zobaczcie:
SonkaArcok – parter
SonkaArcok – góra
A co ma ta restauracja w menu? Bazyliowy tatar z wołowiny z oliwą truflową i sałatą, kaczą wątróbkę z pomidorowo-brzoskwiniowym chutney, tagliatelle z pesto z rukoli z szynką i pecorino, grillowaną kaczkę z ziemniakami i sosem z czarnej porzeczki, stek wołowy z gruszką, sosem musztardowym do tego sos z earl grey i kalafiorowy pilaw czy pieczonego w czerwonym pieprzu łososia podawanego z sałatą z jabłka i selera. Brzmi nieźle. Ja zdecydowałam się na zupę z jagnięciny oraz grillowane kalmary.
rozmarynowa zupa z jagnięciny z olejem orzechowym (1590,00 HUF = około 23,00 zł) – muszę przyznać że w Budapeszcie próbowałam wielu mięsnych zup – ta była jedną z najlepszych
patagońskie grillowane kalmary (2490,00 HUF = około 36,00 zł) z czosnkiem, oraz pomidorkami – miękkie, mięsiste, dobrze doprawione – mniam
a do tego wino Basilicus Eryszervolt (820,00 HUF = około 11,80 zł za 0,1L) – mało owocowe, wytrawne, idealne do owoców morza
Z SonkaArcok wyszłam bardzo zadowolona – z jedzenia, z wystroju, z obsługi. Polecam to miejsce – nawet jeżeli macie tu zjeść tylko przystawkę czy wypić lampkę wina.
informacje dodatkowe o SonkaArcok:
dojazd – stacja metra Kalvin ter (linia zielona M4 oraz niebieska M3)
rezerwacja miejsc – możliwa
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard
godziny otwarcia:
pon – śr – 11:00 – 00:00
czw – sob – 11:00 – 02:00
nd – 11:00 – 00:00
SonkaArcok – ul. (utca) Kecskemeti 2, Budapeszt, V Dzielnica
Ostro zakręcona na punkcie zdrowego żywienia, diety roślinnej oraz podróży kulinarnych. Na moim blogu kulinarnym publikuję przepisy oraz poradniki o tym co jeść, aby zachować zdrowie i nie spędzać przy tym w kuchni całych dni.