La Scarpetta – bar z włoskimi kanapkami (ZAMKNIĘTA)
La Scarpetta Concept Food Bar to włoski bar podający kanapki, sałatki i od niedawna steki, w którym nie dostaniecie pizzy ani makaronów. Promocja lokalu odwołująca się do regionalnych specjałów kuchni włoskiej, autentycznych przepisów i innowacyjnej formy zachęciła mnie do odwiedzin.
La Scarpetta działa od połowy października i od tego czasu stopniowo uzupełnia swoją ofertę – oprócz kanapek bruschetta, tramezzino i piadina możemy tu kupić sałatki i steki a w przyszłości w menu będą jeszcze zupy i burgery. Lokal jest mały – mieści trzy stoliki przy drewnianej ścianie oraz średniej wielkości stół na środku.
La Scarpetta – manu
Do La Scarpetta zaglądałam kilka razy – w tygodniu po pracy kiedy była zatłoczona, wieczorem w weekend kiedy byliśmy jedynymi klientami. Ostatni raz wpadłam po szybki lunch na wynos. Na szczęście nie było przede mną dużo zamawiających ale i tak przygotowanie moich czterech kanapek zajęło kilkanaście minut – przygotowywała je jedna pani.
Zamówiłam bruschettę z warzywami i mozzarellą, piadinę z serem owczym z marmoladą z fig, tramezzino z tuńczykiem oraz jeszcze jedną z brie, cukinią i miętą.
bruschetta Ortolana (21,00) – duża kromka grillowanego pieczywa z grillowaną cukinią podawana z mozzarellą i octem balsamicznym. Byłam już tak głodna, że zjadłam ją na miejscu czekając na resztę zamówienia. Bruschetta była duża i całkiem smaczna:)
Pozostałe kanapki wzięłam na wynos i dostałam je zapakowane w pudełka – super pomysł:)
piadina Raffinata (16,00) – pszenny grillowany placek z serem owczym i marmoladą z fig – placek jest średniej wielkości ale można się nim najeść. Marmolada jest słodka przez co cała kanapka może być też deserem:)
tramezzino z serem brie, grillowaną cukinią i miętą (6,00) to mała trójkątna kanapka. Niczym specjalnie się nie wyróżnia
tramezzino z tuńczykiem, pomidorem i majonezem (6,00) – jest bardzo przeciętną kanapką
Poprzednim razem zamówiłam sałatkę Sycylia (15,00) z roszponką, pomarańczą, sosem balsamicznym i niestety wędliną z kurczaka (myślałam, że zostanie podana z kawałkami kurczaka – nie jadam wędlin)
La Scarpetta budzi we mnie mieszane uczucia – z jednej strony zachęca ciekawym miejscem i marketingowym przekazem, z drugiej oferuje zwyczajne przekąski w zupełnie nieadekwatnych do wielkości porcji cenach. Zastanowię się jeszcze czy wrócić tu na zupę i italian burgera.
Informacje dodatkowe – ZAMKNIĘTA W KWIETNIU 2014
dojazd i parkowanie – okolice Skorupki i Marszałkowskiej zaliczam do trudnych w parkowaniu:)
rezerwacja miejsc – widziałam, że można zarezerwować stolik, ja trafiałam jednak na pusty lokal
godziny otwarcia:
pon – pt – od 10:00 do 21:00
sob – nd – 12:00 – 21:00
La Scarpetta – ul. Marszałkowska 68/70 (wejście od Skorupki), Warszawa Śródmieście
tel: +48 602 309 391
Definicje:
la scarpetta – to włoskie określenie na zbieranie resztek sosu z talerza, najczęściej chlebem
bruschetta – grzanka posmarowana oliwą i czosnkiem, najczęściej podawana ze świeżymi pomidorami i bazylią
piadina – ciepły placek z pszennej mąki podawany z rozmaitym farszem – najczęściej z serami, wędlinami, sosem pomidorowym
tramezzino – najczęściej jest to trójkątna kanapka podawana z tuńczykiem i pomidorami, ale występuje też z innym „nadzieniem”
Ni to sie tym najesz. Dla mnie za malo jedzenia nawet jak na lunch, a ceny w sumie jak na niezbyt wymysle i chyba? wybitne dania calkiem wysokie.
tak – raczej to przekąski niż dania lunchowe:)