Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zdrowie

Polskie superfoods część II

„Cudze chwalicie, swego nie znacie. Sami nie wiecie co posiadacie”. Dużo jest kulinarnej prawdy w tym powiedzeniu. Sama należę do osób, które bardziej cenią sobie dania kuchni azjatyckiej czy śródziemnomorskiej (za bogactwo przypraw i lekkość) niż ciężką i tłustą kuchnię polską. Nie stronię jednak od rodzimych produktów – warzyw, owoców czy kasz. Są dostępne lokalnie przez co w rozsądnych cenach a przyrządzić z nich można zdrowe potrawy – trzeba tylko uważać na kilka

Czytaj…

Nasze polskie superfoods – część I

Superfoods to marketingowe określenie na naturalne produkty, którym przypisuje się wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Na pewno nie raz spotkaliście się z tym słowem, który przyciąga jak magnes zachęcając do zakupu egzotycznych nasion chia, suszonych jagód goji czy sproszkowanej chlorelli. Najlepsze jest to, że wcale nie musimy aż tak daleko sięgać. Zobaczcie co mamy pod ręką, lokalnie, za niewielkie pieniądze – oto pierwsza część listy wybranych przeze mnie produktów – NASZE WŁASNE POLSKIE SUPERFOODS.

Mamy nową Piramidę Żywienia – ważne zmiany w 2016 roku

Wczoraj w Warszawie, podczas I Narodowego Kongresu Żywieniowego, przedstawiona została nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej stanowiąca ogólny zarys zaleceń żywieniowych opracowany przez Instytut Żywności i Żywienia.  Nie ukrywam, że na tę zmianę czekałam a najwięcej zadziało się u podstawy piramidy.

O zdrowym jedzeniu w restauracji – część I – śniadanie

Jeżeli dbasz o swoje zdrowie – regularnie ćwiczysz, zdrowo się odżywiasz (głównie w domu) albo Twoim noworocznym postanowieniem jest przejście na dietę i zrzucenie paru zbędnych kilogramów (ale z braku czasu często jadasz na mieście) i zastanawiasz się jakie jedzenie w restauracjach będzie dla Ciebie dobre. Jeżeli nie wiesz co wybrać na śniadanie, lunch czy kolację – to Ten poradnik o zdrowym jedzeniu w restauracji jest dla Ciebie. Oto jego pierwsza część

Czytaj…