Jak zastąpić cukier w swojej diecie i czy alternatywy są bezpieczne dla zdrowia
Przechodząc na dietę, zarówno ze względu na zdrowie czy redukcję wagi, wcale nie musimy rezygnować z ulubionych łakoci. Na rynku znajduje się wiele alternatyw korzystnych dla naszych organizmów.
Spis treści
Słodziki nadal budzą wiele kontrowersji i pytań o bezpieczeństwo ich stosowania. Widząc na etykiecie produktu symbole zaczynające się od litery E z góry zakładamy, że mamy do czynienia z jakimś chemicznym, niezdrowym składnikiem. Niesłusznie, ponieważ są nimi oznaczane na przykład organiczne związki chemiczne z grupy polioli, takie jak maltitol, sorbitol, ksylitol czy erytrytol. Poliole, inaczej alkohole cukrowe, są naturalnie występującymi związkami, które możemy spotkać w produktach spożywczych: ziarnach zbóż lub owocach i warzywach, takich jak kalafior, truskawki i śliwki. Czy zastąpienie nimi cukru jest rozsądne i bezpieczne?
Słodsze i zdrowsze od cukru
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie cukru nie jest korzystne dla naszego zdrowia i niesie za sobą szereg niepożądanych konsekwencji, między innymi takich jak próchnica czy cukrzyca. Dlatego warto zastanowić się nad wdrożeniem do naszej codziennej diety substytutów. Jeśli chcemy stracić na wadze, świetnym rozwiązaniem będzie zastąpienie klasycznej sacharozy choćby ksylitolem, który jest o około czterdzieści procent mniej kaloryczny. Co więcej, ksylitol jest także o wiele słodszy od cukru, co w konsekwencji przekłada się na mniejszą ilość, którą jesteśmy w stanie spożyć w ciągu doby.
Związek ten jest także szczególnie polecany dla diabetyków, ponieważ nasz organizm metabolizuje go z niewielkim zastosowaniem insuliny – posiada naprawdę niski indeks glikemiczny. Na dodatek udowodniono, że nie ma działania próchnicotwórczego i z tego powodu jest często wykorzystywany przy produkcji środków do higieny jamy ustnej. Przykładowo malititol od dawna stosowany jest w diabetycznym piekarnictwie i wyrobach cukierniczych, ponieważ jest odporny na wysokie temperatury. Poliole to nie tylko niskokaloryczne słodziki, są przede wszystkim znane w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym od lat jako świetne stabilizatory, środki zagęszczające czy emulgatory.
Słodziki – jak wprowadzić je do codziennej diety?
Naturalne słodziki to zdrowa alternatywa dla cukru, nad której włączeniem w codzienność powinien zastanowić się każdy z nas. Z uwagi na ich zbliżoną do cukru formę możemy z powodzeniem stosować je do wypieków czy deserów. Posłużą nam także do słodzenia napojów. Ważne jest jednak by wprowadzać je do jadłospisu stopniowo, by przyzwyczaić nasz organizm, w przeciwnym razie układ trawienny może zareagować wystąpieniem rozwolnienia. Spowodowane jest to wolniejszym metabolizowaniem związku, dlatego ważne jest uważne monitorowanie reakcji naszego ciała. Przy stosowaniu szybko zauważymy ich prozdrowotne właściwości, takie jak wsparcie przy utracie zbędnych kilogramów czy korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi. Czy są jakieś dzienne limity spożywania słodzików takich jak ksylitol czy erytrytol? Zalecana dawka to od 10 do 50 gram dziennie, oczywiście jak w przypadku wszystkiego, także przy stosowaniu tych alternatyw dla cukru zalecany jest zdrowy rozsądek oraz umiar.
Materiał promocyjny.