Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Majowy jadłospis na 5 dni

Po wyjątkowo długiej zimie (w tym roku jeszcze po majówce padał w Warszawie śnieg) nastała wiosna a wraz z nią ochota na objadanie się nowalijkami. Wiem – niestety jeszcze nie wszystkie warzywa pochodzą z naszych rodzimych upraw. No ale cóż – nie mogłam się powstrzymać. Sami zobaczcie w jakie posiłki obfitował majowy jadłospis w jednym tygodniu mijającego miesiąca.

Co przyniósł maj?

Choć dopiero w drugiej połowie to w końcu przyniósł wiosnę – cieplejsze dni i więcej słońca. W sklepach i na straganach pojawiły się pomidory (moje ulubione malinowe), ogórki gruntowe, szparagi, kalarepa, świeży szpinak o dużych liściach i młoda kapusta. Tak wiem – wszystko to jeszcze ze szklarni ale to zrozumiałe, aura nie sprzyjała w tym roku rolnikom.

Wiosenne menu w jednym z ostatnich majowych weekendów upłynęło u mnie pod hasłem SZPARAGI i POMIDORY. No i jeszcze trochę truskawek na sam koniec.

Linki do wcześniejszych jadłospisów znajdziecie na końcu artykułu a teraz dodam jeszcze tylko kilka punktów z wyjaśnieniem, dla tych którzy są tu pierwszy raz:

  • jestem wegetarianką, która z produktów odzwierzęcych jada już prawie wyłącznie jajka i bardzo sporadycznie ryby
  • staram się jeść regularnie – 4 do 5 posiłków dziennie
  • jak widać aktualnie obiady jadam w barach/restauracjach – znajdziecie tu podpowiedź gdzie się stołować na Mokotowie w Warszawie
  • w nawiasach, przy rodzaju posiłku, podałam czas jego przygotowania
  • jeżeli podaję wagę makaronu, ryżu czy kaszy, to jest to waga produktu suchego – przed ugotowaniem
  • w jadłospisie pokazuję moje porcje – jeżeli macie większe/mniejsze zapotrzebowanie energetyczne to odpowiednio je zmodyfikujcie dodając więcej lub odejmując część produktów

.

Majowy jadłospis – PONIEDZIAŁEK

08:00 – I śniadanie (5 min)

koktajl – 300 ml mleka roślinnego + 1 banan + 3 łyżki płatków jaglanych + 1 łyżeczka masła orzechowego + duży pęczek natki pietruszki

w przerwie pomiędzy posiłkami – 1 herbata Pu-erh, 1 szklanka wody

.

11:00 – II śniadanie (przygotowane w domu – 10 min)

słoiczek – 3 łyżki płatków owsianych zalanych niewielką ilością wrzątku, 1 pomidor, 1 łyżeczka oleju z pestek dyni

Pod tym linkiem znajdziecie więcej pomysłów na II śniadanie w pracy

w przerwie pomiędzy posiłkami – 1 czarna kawa, szklanka wody

.

14:30 – obiad (w Barze Mlecznym Wilanowskim)

(róg Chełmskiej i Belwederskiej. Podaję Wam tu link do Facebook bo zacne to miejsce i jak macie blisko to warto tu wpadać na wegańską zupę oraz inne dania bezmięsne)

ja skusiłam się na ziemniaki z młodą zasmażaną kapustą + sałatkę z młodej kapusty (12,00 zł)

w przerwie pomiędzy posiłkami – 2 szklanki wody

.

18:30 – kolacja (15 min)

zjadłam w sumie 4 kanapki pieczywa żytniego WASA z domowym hummusem (ostatni przepis pod tym linkiem), jednym jajkiem oraz surowymi warzywami.

przed snem – 1 szklanka wody

.

jadłospis majowy poniedziałek

.

Majowy jadłospis – WTOREK

07:30 – I śniadanie (5 min)

owsianka – 3 łyżki płatków owsianych z 1/2 łyżki cynamonu – zalane niewielką ilością wrzątku i podane z truskawkami i kiwi

w przerwie pomiędzy posiłkami – 1 szklanka wody, 1 herbata Pu-erh

.

10:30 – II śniadanie (1 min)

jabłko

w przerwie pomiędzy posiłkami – herbata Rooibos

.

13:30 – obiad (bar Duża Micha na Mokotowie przy ul. Puławskiej)

i moja ulubiona sałata z tofu czyli makaron ryżowy zalany sosem rybnym i podany z sałatą lodową, orzeszkami ziemnymi, kiełkami fasoli oraz smażonym tofu (14,00 zł)

w przerwie pomiędzy posiłkami – 1 szklanka wody

.

17:30 – podwieczorek (5 min)

surowe szparagi – jeżeli jeszcze nie jedliście ich w tej wersji to koniecznie spróbujcie i sprawdźcie pod linkiem jakie jeszcze warzywa można jeść na surowo

w przerwie między posiłkami – szklanka melisy

.

20:00 – kolacja (10 min)

kanapki z hummusem bo skoro zrobiłam go prawie pół kilo to teraz codziennie jeść będę hummus z surowymi warzywami – na zdrowie

przed snem – jeszcze 2 szklanki wody

.

majowy jadłospis wtorek

 

.

Majowy jadłospis – ŚRODA

08:00 – I śniadanie (5 min)

koktajl: banan + 300 ml mleka roślinnego + 1/2 łyżeczki cynamonu + 1/2 łyżeczki kakao + 3 łyżki płatków owsianych

w przerwie między posiłkami – 1 szklanka wody, herbata Rooibos

.

11:15 – II śniadanie (5 min)

jeden duży pomidor malinowy i 2 kromki ryżowego chleba – nic innego nie chciało mi się przygotowywać

w przerwie między posiłkami – 1 czarna kawa, 1 szklanka wody

.

14:30 – obiad (15 minut rano)

makaron z czarnego ryżu (80 g) +  surowe szparagi + ogórek + rzodkiewka + 1 łyżka oleju sezamowego tłoczonego na zimno. Taki makaron możecie zjeść w pracy na zimno

w przerwie między posiłkami – 2 szklanki wody

.

18:00 – wczesna ale długa kolacja (Restauracja Florentin Warszawalink fo FB)

i spotkanie w babskim gronie. Zamówiłyśmy mezze dla 3 osób, pieczywo, herbaty i białe wino

przed snem – szklanka wody

.

majowy jadłospis środa

 

.

Majowy jadłospis – CZWARTEK

8:00 – I śniadanie (5 min)

koktajl – 300 ml wody, 3 łyżki płatków jaglanych, 1x kiwi, 1 duży pęczek natki pietruszki, sok z 1 cytryny, 1 łyżka siemienia lnianego

w przerwie między posiłkami – szklanka wody, herbata Pu-erh

.

10:30 – II śniadanie (5 min – przygotowane w domu)

słoiczek – 3 łyżki płatków owsianych, 1/2 łyżeczki kakao, truskawki

w przerwie między posiłkami – herbata Rooibos

.

13:15 – obiad (Bar Mleczny Wilanowski)

kolejny wypad do baru mlecznego tym razem na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym a do tego surówkę z młodej kapusty – bo bez surowych warzyw nie wyobrażam sobie posiłku (12,50 zł)

w przerwie pomiędzy posiłkami – 1 szklanka wody

.

17:15 – podwieczorek (5 min)

kalarepa + dwie duże łyżki hummusu

w przerwie między posiłkami – szklanka wody

.

20:30 – kolacja (15 min)

dwa jajka sadzone + surowe szparagi + pomidor + papryka + ogórki małosolne + chleb żytni Wasa

przed snem – herbata melisa i szklanka wody

.

majowy jadłospis czwartek

.

Majowy jadłospis – PIĄTEK

7:00 – I śniadanie (5 min)

zielony koktajl – 1 banan + 3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach + garść liści szpinaku + 300 ml wody

w przerwie między posiłkami – 1 szklanka wody, herbata Pu-erh

.

9:00 – jabłko

.

10:30 – II śniadanie (przygotowane w domu – 10 min)

słoiczek – 3 łyżki płatków owsianych + 1/2 łyżeczki cynamonu – zalane wrzątkiem + 1x kiwi + garść migdałów + 2 orzechy brazylijskie

w przerwie między posiłkami – herbata Rooibos

.

13:30 – obiad (Restauracja Głodomory Mokotówlink do FB)

Niestety niewielki tu wybór dań wegańskich więc z menu (cześć dodatki) wybrałam ziemniaki gotowane + kaszę gryczaną + zestaw surówek (12,00 zł)

w przerwie między posiłkami – 1 szklanka wody

.

16:30 – podwieczorek (5 min)

kalarepa – uwielbiam ją jako przekąskę

w przerwie między posiłkami -2 szklanki wody

.

20:00 – kolacja (10 min)

kolacja „na leniucha” – zupa brokułowa przyniesiona z baru mlecznego + już z domowych zapasów: 2 jajka na twardo oraz talerz warzyw (1 pomidor, 1/2 ogórka, 1/2 papryki).

Muszę Wam przyznać, że taka kolacja jest świetną bo lekką opcją na upalne wieczory.

jeszcze przed snem – 2 szklanki wody

.

jadłospis majowy piątek

.

Pod tymi linkami znajdziecie wcześniejsze jadłospisy:

 
.
.
.
.