Stali czytelnicy mojego bloga wiedzą, że za tajską kuchnią wręcz szaleję – za jej pikanterią smaków, lekkość dań, różnorodność tekstur. Na kulinarnej mapie Warszawy została tylko jedna tajska restauracja, której wcześniej nie odwiedziłam, choć u jej siostry w Sopocie gościłam w styczniu tego roku (link do artykułu znajdziecie tutaj). Mowa jest o Thai Thai Warszawa na Placu Teatralnym a okazją do wizyty były moje imieniny na początku maja:)
Thai Thai to ciemne nastrojowe wnętrze – czarne i granatowe ściany oraz sufit, miękkie aksamitne fotele, doświetlone, złote płaskorzeźby Buddy wiszące gdzieniegdzie na ścianach oraz dobrze oświetlone stoliki. Z głośników sączy się nastrojowa muzyka, świetnie przeszkolona obsługa perfekcyjnie odbiera zamówienie i wydaje kolejne dania. Tego dnia w restauracji jest praktycznie pusto choć sporo klientów przychodzi odbierać dania zamówione na wynos.
W menu Thai Thai znaleźliśmy klasyki tajskiej kuchni – zupy, sałatki, dania z woka. Przed zamówieniem upewniliśmy się, jakiej wielkości są wskazane pozycje pamiętając, że w Sopocie pokonał nas olbrzymi pad thai.
Na początek zamówiłam kieliszek prosecco oraz wodę – koniecznie polską. Nie zrozumiałe jest dla mnie picie wody importowanej skoro mamy na miejscu tak duży wybór własnej. Przy tej okazji rozpoczynam kampanię PIJ POLSKĄ WODĘ
Dla M ulubiona tom kha kai (21,00) zupę z kurczakiem, mlekiem kokosowym, grzybami – kremowa, gęsta, delikatna w smaku
ja miałam ochotę na sałatkę z mango i krewetkami – pla kung (35,00) – pamiętając jak ostra była ta w Thai Thai w Sopocie poprosiłam aby odjęto z niej odrobinę pikanterii. Z pierwszym kęsem tego pożałowałam – ostrość była ledwie wyczuwalna, dominował za to kwaśny smak sosu. Za chwilę miało się jedna okazać, że dobrze się stało
Czas na dania główne – dla M kolejna ulubiona pozycja – pad thai z warzywami (38,00) – zchrupiącą marchewką, brokułem, orzeszkami ziemnymi. Bardzo aromatyczny, bogaty w smaku – warty zamówienia
dla mnie pak choy taiwan (28,00) – smażona z czosnkiem w sosie rybnym kapusta pak choy – świetny dodatek do pad thai i ryżu
oraz danie główne – przepyszny ryż z krewetkami – kao pad kee mao kung(42,00) z tajską bazylia, groszkiem cukrowym, czosnkiem i chilli. Porcja była sporych rozmiarów, bardzo aromatyczna a do tego piekielnie ostra – w tym miejscu podziękowałam, że sałatka była jednak łagodna.
Thai Thai Warszawa to zdecydowanie miejsce na specjalne okazje – nie tylko ze względu na ceny ale przede wszystkim ze względu na wystrój – elegancji i nastrojowy. Wybierzcie się tu uczcić rocznicę, urodziny a może tak jak ja imieniny. Nie zawiedziecie się.
informacje dodatkowe o Thai Thai Warszawa
dojazd i parkowanie – w ciągu dnia parkowanie na Placu Teatralnym może być pewnym problemem choć obowiązuje tu strefa płatnego parkowania. Po godzinie 20:00 nie ma już żadnego problemu
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard
rezerwacja miejsc – możliwa
godziny otwarcia:
codziennie od 12:00 do 23:00
Thai Thai Warszawa – Plac Teatralny 3, Warszawa Śródmieście
Ostro zakręcona na punkcie zdrowego żywienia, diety roślinnej oraz podróży kulinarnych. Na moim blogu kulinarnym publikuję przepisy oraz poradniki o tym co jeść, aby zachować zdrowie i nie spędzać przy tym w kuchni całych dni.