Restauracja MAHO to enklawa dla mięsożerców znana z doskonałej jakości podawanych tutaj dań. Od lat słyszę same achy i ochy o tym miejscu ale do tej pory nie udało mi się tutaj dotrzeć – lokalizacja restauracji wymaga wybrania się tutaj celowo. Okazją do odwiedzenia MAHO była kolacja biznesowa w minionym tygodniu.
Wnętrze lokalu to duża przestrzeń wypełniona stolikami, gdzieniegdzie oddzielonymi niskimi ściankami tak aby goście czuli się swobodnie. Dużą część pomieszczenia zajmuje otwarta kuchnia oraz sklep, w którym można zaopatrzyć się w mięso „halal” czyli z rytualnego uboju oraz przyprawy. Część restauracji została odgrodzona szklaną ścianą, za którą znajduje się pomieszczenie dla palących.My zasiedliśmy w części dla niepalących i z dość długiej listy dań wybraliśmy kilka do podziały na 3 osoby. Wierzcie mi – większość z nich wyglądała tak dobrze, że wybór był bardzo trudny – koniecznie muszę się tu jeszcze wybrać.
mercimek corbasi – zupa z czerwonej soczewicy (11,00) z dodatkiem chilli i masła. Gęsta, aromatyczna
meze tabagi –zestaw zimnych przystawek (25,00) a w nim humus, szpinak, cacik czyli tzatziki, fasolka z pomidorami, dolma. Smaczny początek uczty.
dodatek do przekąsek – dmuchany lekki chlebek lavas tulum (6,00) z dodatkiem czarnego sezamu
karisik kebap – mięsny mix grill (48,00 – zestaw dla 1 osoby) – idealnie upieczony kurczak w postaci skrzydełek (kanat) oraz kawałków piersi, adana kebap (grillowane mielone mięso jagnięco-cielęce z papryką i tureckimi przyprawami), kawałki grillowanej jagnięciny, wszystko podane z kaszą bulgur oraz surówką z kapusty. Porcja olbrzymia – dla wielkiego głodomora lub do podziału na kilka osób – my tak właśnie zrobiliśmy.
turecka pizza – lahmacun (10,00) z mielonym mięsem jagnięco-cielęcym, cebulą oraz pomidorami.
duszone warzywa – turlu (18,00) – mieszanka ziemniaków, zielonej fasolki szparagowej, pomidorów, cebuli, cukinii, czerwonej papryki czosnku i marchewki – doskonały dodatek do mięsa.
turecka herbata (3,00) – mocna, esencjonalna herbata, podawana w malutkich szklankach, pomoc w trawieniu całej mięso-warzywnej uczty
deser – Kunefe (16,00) – tradycyjne ciasto serowe, nadziewane serem, posypane orzeszkami ziemnymi, bardzo słodkie i bardzo dobre. Zostało pochłonięte przez 3 osoby – na szczęście bo inaczej zjadłabym całe.
MAHO Mediterranean Grill Restaurant to miejsce warte polecenia – na wielką ucztę ale i na szybki lunch. Jeżeli chcecie rozsmakować się w daniach tureckich i śródziemnomorskich – doskonałym mięsie oraz świeżych warzywach – musicie odwiedzić MAHO.
MAHO to również sklep, w którym zaopatrzycie się w doskonałej jakości mięso – wołowinę, jagnięcinę, drób oraz śródziemnomorskie przyprawy. Ci z Was, którzy lubią gotować powinni się tu wybrać po zaopatrzenie:)
informacje dodatkowe o Restauracja MAHO:
dojazd i parkowanie – przy restauracji znajduje się niewielki parking, wjazd z Al. Krakowskiej
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard
rezerwacja miejsc – możliwa i zalecana, miejsce jest bardzo popularne
Ostro zakręcona na punkcie zdrowego żywienia, diety roślinnej oraz podróży kulinarnych. Na moim blogu kulinarnym publikuję przepisy oraz poradniki o tym co jeść, aby zachować zdrowie i nie spędzać przy tym w kuchni całych dni.
Dawno temu byłam i mi bardzo smakowało. Fajnie, że mi przypomniałaś o tym miejscu, wybiorę się tam znów 🙂
Dziękuję za miłe słowa:) Sama muszę o MAHO pamiętać i jak najczęściej tam wracać:)