Warszawa – Solec 44 | kuchnia polska warta smakowania
Aleksander Baron – promotor kuchni polskiej w nowym zaskakującym wydaniu, małych polskich producentów żywności, ruchu Slow Food, szacunku dla jedzonego mięsa w myśl zasady spożywania go od nosa do ogona a przy tym wszystkim właściciel i szef kuchni restauracji Solec 44 na warszawskim Powiślu (jednego z bardziej interesujących kulinarnych miejsc na mapie stolicy) – urzekł mnie swoją filozofią oraz pomysłem na kulinarny biznes. W upalny wieczór ostatniego dnia lipca wybraliśmy się do Solec 44 uczcić nadchodzące zmiany w moim życiu zawodowym – i chociaż w menu nie było steka z mrówkami to i tak kuchnia Aleksandra Barona była ukoronowaniem tego dnia.
W letnim menu królują lekkie sezonowe potrawy z produktów pochodzących od wyselekcjonowanych przez Aleksandra Barona dostawców. W przystawkach widzimy fois gras z kremem z rokitnika i bezą pieprzową (38,00), miętę z bobem i masłem z kwaszonej śmietany (14,00) oraz smażone stynki z cytrynowym aioli (18,00). Zupy to wywar rybno-wieprzowo-wołowy z nowalijkami (18,00) podawany dodatkowo z makaronem lub żółtkiem, krem z pieczonych ziemniaków z borowikami i pędami sosny (16,00) oraz ogórkowa z małosolnych (14,00). Mieszanka liści z ogórkiem, rzodkiewką i grzankami podawana jest z ozorkami lub brzoskwinią i suszonym twarogiem (25,00). Oprócz tego Solec 44 podaje kanapki np. z burgerem wołowym, cebulką i grzybami w winie (26,00), ze smażonym wędzonym serem, burakami i dymką (24,00) lub z czarnym salcesonem, konfiturą rodzynkowo-cebulową, ogórkiem i miętą (24,00). Jakby tego było jeszcze mało w daniach głównym mamy stir fry z kaczką (34,00), z dorszem (30,00) lub kozim serem (28,00), duszoną jagnięcinę z agrestem i ziemniakami (48,00), wstążki z Kozią Chałwą (38,00) oraz stek flambirowany Winiakiem Klubowym podany z fasolką szparagową. Na koniec niesamowite desery – m.in. lody z kaszy gryczanej (18,00), pieczony fenkuł z kremem waniliowym i malinami (16,00) czy imponująca deska polskich serów – Szafir, wędzony ser z Wiżajn, ser dojrzewający Państwa Lorków, Kozi Ser Łomnicki z miętą, Kozia Chałwa, podlaski twaróg suszony (28,00). Aleksander Baron dumnie wskazuje swoich dostawców – nie ukrywa ich przed klientami oraz konkurencją, promuje:)My ucztę rozpoczęliśmy do sałaty i zupy:
sałatka (25,00) – mieszanka liści od Jabłońskich, ogórka, rzodkiewki, pieczonej brzoskwini z suszonym podlaskim twarogiem oraz sosem z natki pietruszki i grzankami. Do tego polecane białe Pinot Grigio (16,00/ kieliszek). Wyśmienity początek wieczoru
zupa ogórkowa z małosolnych (14,00) zabielona, delikatna i odpowiednio kwaśna, z warzywami i sporą porcją koperku.
duszona jagnięcina (48,00) – miękkie, rozpływające się w ustach mięso podano z agrestem oraz młodymi ziemniakami. Prawdziwy domowy obiad:)
informacje dodatkowe o Solec 44: