Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Warszawa – Jung & Lecker | na randkę (ZAMKNIĘTE)

To będzie post o miejscu, do którego warto wybrać się na randkę – o Jung & Lecker. W natłoku pracy i związanych z nią zadań, przy codziennych obowiązkach i otaczającym nas pędzie warto pamiętać o osobie, z którą razem idziemy przez życie i o związku, który obiecaliśmy pielęgnować. Niestety każdemu z nas zdarza się o tym zapominać i zatracamy się w codzienności a z czasem nawet w monotonii. Co robić aby do takiego momentu nie dotrzeć? Jak uchronić się przed nudą w związku? Otóż warto przypomnieć sobie początki z tą drugą połówką – motyle w brzuchu, zawroty głowy przy pierwszych pocałunkach, długie spacery, rozmowy (i nie tylko) do rana. Warto wygospodarować trochę czasu wyłącznie dla siebie i pójść na randkę.

 

Nie ważne jak długi mamy staż, jak sami czujemy się staro oraz jak śmiesznie to brzmi. To na randce mamy siebie na wyłączność – bez telefonów, maili, znajomych, rodziny. To chwila tylko dla nas – na rozmowę, na milczenie, na spojrzenie w oczy i przypomnienie sobie dlaczego jesteśmy razem. Warto takie chwile pielęgnować. Z M na randki chodzę od lat – przynajmniej raz w tygodniu – i nie ma znaczenia, że mieszkamy razem od ponad 5 lat:)
Jung & Lecker to mała restauracja – winiarnia na Emilii Plater w Warszawie. W 2013 roku została ogłoszona Knajpą Roku przez Gazetę Wyborczą. My odwiedziliśmy ją dopiero w minionym tygodniu – okazją była randka:)
Lokal w środku jest niewielki – to dwa małe pomieszczenia z kilkoma stolikami połączone korytarzem a w jego ciągu znajduje się bar okaz kilka dwuosobowych stolików. Jedną salę zajmują regały z winami – Jung & Lecker to również winebar z wspaniałym wyborem win reńskich i mozelskich – idealne miejsce dla mnie i mojej winnej pasji.
My zasiedliśmy w uroczym ogródku na tyłach restauracji.
W menu Jung & Lecker dania kuchni międzynarodowej a w minionym tygodniu dodatkowo dania pod szyldem #jedzjabłka – chłodnik z młodych jabłek z pieczoną na miodzie cykorią i płatkami oscypka (15,00), plastry bakłażana marynowane w redukcji jabłkowej (23,00), smażony halibut z soczewicą i duszonymi papierówkami (54,00) czy na deser mrożone pieczone jabłka nadziewane tapioką z kosteczkami pikantno-ziołowego arbuza (14,00) – brzmi bardzo apetycznie:)
Nasz wybór padła na:
przekąskę – avocado nadziewane smażonymi kurkami i świeżym szpinakiem z tymiankiem (27,00) – połączenie awocado i kurek wyszło wręcz idealne – polecam spróbować
Jung & Lecker
przystawka – marynowane w redukcji jabłkowej plastry grillowanego bakłażana z tatarem z ogórków gruntowych i emulsją oreganowo-tymiankową (23,00) – przystawka minimalistyczna, bardziej widowiskowa niż smaczna
Do tego dania polecany jest Riesling tracken Rappenhof (12,00 – za kieliszek) – dla mnie pomimo tego, że wytrawny był jednak zbyt owocowy
Jung & Lecker
 
kotleciki jagnięce marynowane w jałowcu z sosem kawowo-borówkoym na grillowanej dyni piżmowej (61,00) – delikatne mięso, ciekawe połączenie smaków kawy, słodkiej borówki, mięsistej dynii
 
Jung & Lecker
 
 
smażony halibut z kremowym sosem ze świeżych kurek, na czarnej soczewicy, z duszonymi papierówkami (54,00) – danie smaczne, zdrowe, i do tego z polskim jabłkowym akcentem:)
ja do ryby upodobałam sobie jednak Riesling Qba Buntsandstein w winnicy Sommer (20,00 zł za kieliszek 0,20l)
 
Jung & Lecker
 


Jung & Lecker to małe, klimatyczne miejsce z bardzo ciekawym wyborem niemieckich win oraz wybornymi daniami. Bardzo polecam – również na randki:)


informacje dodatkowe o Jung & Lecker:

 
dojazd i parkowanie – Emilii Plater oraz sąsiadujące ulice to strefa płatnego parkowania – ze znalezieniem wolnego miejsca w tygodniu do 18:00 nie ma większego problemu. Wieczory oraz weekendy wymagają większej cierpliwości i czasu.
 
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard
 
rezerwacja miejsc – niezbędna
godziny otwarcia:
pon – czw – 12:00 – 22:00
pt – nd – 12:00 – 23:00
Jung & Lecker  – ul. Emilii Plater 14, Warszawa Śródmieście
tel: +48 866 67 49
mapa dojazdu: