Mały lokal nastawiony na serwowanie jednego – dwóch produktów, dochodzący w tym do perfekcji – czemu nie? Taki właśnie jest Aneks Kulinarny na Koszykowej 1 w Warszawie – kilka stolików w środku, mały bar, za barem niewielka, skryta przed oczami klientów kuchnia. Menu ograniczone do krewetek i muli z różnymi dodatkami oraz w przeróżnych smakach. Niby tak mało ale mi do pełni kulinarnego szczęście w zupełności wystarczy. Pierwszy raz w Aneksie Kulinarnym byliśmy miesiąc temu – na krewetkach. Na mule wpadłam dopiero wczoraj (żałując, że wcześniej nie miałam czasu).
W menu królują mule (w wersji mała/ duża porcja) – w winie i śmietanie, w curry, z chorizo, w musztardzie i śmietanie, nawet w piwie i bekonie; krewetki – po prowansalsku, z pomidorami i cynamonem, również w piwie z bekonem (nie próbowałam). Do tego dla mięsożerców bagietki z mergezami, rosfbefem, kurczakiem, chorizo a dla roślinożerców sałaty – mx sałat, z krewetkami, z małżami. Ceny od 17,00 za kanapki do 34,00 za mule.
My przyjechaliśmy na krewetki i mule. Niestety za pierwszym (miesiąc temu) razem tych ostatnich już nie było – była sobota późno po południu i zwyczajnie wszystkie „wyszły” – co w mojej opinii dobrze świadczy o popularności miejsca. Zamówiliśmy zatem krewetki:
krewetki w sosie pomidorowym z cynamonem (25,00) – w winie, z papryczkami piri piri. Takie zestawienie lubię – słodycz pomidorów przełamana ostrością papryczek. Mniam
krewetki po prowansalsku (25,00) – z czosnkiem i natką pietruszki.Prostota której chwalić nie trzeba.
krewetki po tajsku (27,00) – czerwone curry, mleko kokosowe, kolendra. Lekko pikantne ale zarazem słodkie od mleczka kokosowego. Soczyste i pyszne.
sałatka (10,00) – proste zestawienie sałat i pomidorków z lekkim winegret. Idealne dopełnienie krewetkowej uczty.
Na mule do Aneksu Kulinarnego trafiłam wczoraj w drodze na II Targi Książki Kulinarnej – nie mogłam się zdecydować pomiędzy prowansalskimi, z chorizo a tymi w curry. Tajskie zapędy zwyciężyły – wybrałam zielone curry:
mule w zielonym curry (34,00 – duża porcja) – z liśćmi limonki i mleczkiem kokosowym. Delikatne, lekko pikantne, wyśmienite
Aneks Kulinarny na Koszykowej jest miejscem, do którego chce się wracać. Ja na pewno jeszcze nie raz tu zawitam.
Jeżeli lubicie owoce morza w klasycznych kompozycjach smakowych, a może czasami macie ochotę na nowe doznania kulinarne (krewetki z piwem i bekonem pozostawiam sobie na liście do sprawdzenia) musicie zajrzeć do Aneksu.
Miejsce polecam na szybki lunch lub kolację, na spotkanie z przyjaciółmi, na zdrową przekąskę.
informacje dodatkowe o Aneks Kulinarny na Koszykowej:
dojazd i parkowanie – polecam parkować na ul. Koszykowej od nr 1 lub na Wyzwolenia
rezerwacja miejsc – lokal jest malutki, klienci wpadają na chwilę, nawet jak wszystkie stoliki są zajęte to po kilku minutach któryś się zwolni – warto poczekać
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard
godziny otwarcia:
pon – śr – 11:00 – 21:00
czw – sob – 11:00 22:00
nd – 11:00 – 21:00
Aneks Kulinarny – ul. Koszykowa 1, Warszawa Śródmieście
tel: +48 508 713 972