Po całym dniu spacerowania po Poznaniu od restauracji do kawiarni i kolejnych restauracji chcieliśmy zakończyć świąteczny dzień 1 maja w miejscu z dużym wyborem dobrego wina. Wybraliśmy się do City Park gdzie swoje lokale mają Mielżyński Wine Spirits Specialities i Cucina Restaurant by EIGHTYeightCONCEPT. Tego dnia jedynie Cucina była otwarta – zasiedliśmy zatem przy wysokim stoliku na lampkę wina – wizytę zakończyliśmy kilka godzin później w między czasie degustując misternie przygotowanie przystawki i kolejne, coraz to lepsze wina.
Cucina Restaurant to autorska kuchnia Ernesta Jagodzińskiego, w której dominują śródziemnomorskie smaki, kolory i zapachy spowite w misternie przyrządzonych i podanych daniach. Sam lokal jest sporych rozmiarów – gotowy na przyjęcie dużych grup gości. Tego dnia w restauracji byli głównie cudzoziemcy, no i my – ponownie spragnieni kulinarnych doznań.
Restauracja Cucina nie była pierwszym odwiedzonym przez nas tego dnia lokalem. Byliśmy już najedzeni i chcieliśmy zakończyć dzień degustacją ciekawych win.
Ja na start wybrałam węgierskie Orokke, St Andrea, Eger, Węgry (24,00 – za kieliszek) – białe wino o aromatach i smakach bardziej mineralnych niż owocowych choć te są delikatnie wyczuwalne. Dobre na zaostrzenie apetytu.
M gustuje w winach czerwonych – rozpoczął wieczór od Pinot Crni, Krauthaker, Chorwacja (30,00 za kieliszek) – winem o wyczuwalnym zapachu dymu i beczki.
Jak można się było spodziewać po dobrym winie przyszedł czas na małe przekąski. Z menu wybraliśmy:
kiełbaski z krewetek i chorizo (38,00) – pieczone mango, puree z zielonego groszku. Danie prezentowało się świeżo i kolorowo, wyraźny smak kiełbasek został złagodzony groszkiem i słodkim mango. Piękny początek wieczoru.
podwędzony tatar z langustynek (46,00) – jajko 62 stopnie, czarna trufla, chrupiące nasiona. Danie podano w zamkniętym słoiku wypełnionym dymem – widowiskowo. Zawartość zaskakiwała smakiem ale i konsystencją – kremowe jajko kontrastowało z chrupkimi, strzelającymi w zębach nasionami.
I kolejne winne wybory tego wieczoru – ja pozostałam przy białym winie – Gewurztraminer, Paul Blanck, Alzacja, Francja (37,00 – kieliszek) to wyczuwalna słodycz owoców i gorycz żywicy
Barolo, Virna Bargogno, Piemont, Włochy 2008 (38,00 za kieliszek) – głęboka czerwień, wyczuwalna beczka i dym. Ciężkie, bogate wino – pasuje do dań mięsnych np steków
Wraz z kolejnym degustowanym winem nabraliśmy ochoty na więcej kulinarnych przyjemności. Ponownie sięgnęliśmy do menu i wybraliśmy przekąski:
grasica (34,00) – borowik, przypołudnik. Delikatna, kremowa grasica znalazła się w towarzystwie chrupkiego borowika a w zasadzie jego nogi, kwaśnej salsy i grzybowego pudru. Była to ciekawa kompozycja – leśna, bardzo jesienna
gołąbki z perliczki (34,00) – we włoskiej kapuście, consomme grzybowe. Kolejne jesienne danie podawane wiosną (ha) Delikatne i esencjonalne.
Gessami, Gramena, Penedes, Hiszpania (26,00 za kieliszek) – rześkie ale i aromatyczne białe wino – wyczuwalne cytrusy. Niezobowiązujące i przez to dobre na każdą okazję – szczególnie w lecie w upalne dni
Muga, Selection Especial, Rioja, Hiszpania (44,00 – kieliszek) – przyjemne czerwone wino czerwone, w którym przeważa szczep Tempranillo. Wyczuwalne są w nim nuty korzenna i przyprawy.
Restauracja Cucina to miejsce warte odwiedzenia – nie tylko w święta choć z uwagi na oprawę i serwowane dnia może być miejscem na wyjątkowe okazje.
informacje dodatkowe o Cucina Restaurant:
dojazd i parkowanie – na terenie City Park obowiązuje płatny parking
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard, American Express
rezerwacja miejsc – możliwa
godziny otwarcia:
pon – pt – 06:30 – 23:00
sob – nd – 07:00 – 23:00
Cucina Restaurant – ul. Wyspiańskiego 26a,
Poznań City Park
Ostro zakręcona na punkcie zdrowego żywienia, diety roślinnej oraz podróży kulinarnych. Na moim blogu kulinarnym publikuję przepisy oraz poradniki o tym co jeść, aby zachować zdrowie i nie spędzać przy tym w kuchni całych dni.