Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kuchnie świata

Sztokholm – Ogrody Rosendal kulinarnie | fotorelacja

 Za oknem zimno, ciemno, deszczowo – polska jesień. Tym chętniej wracam wspomnieniami do letnich dni kiedy to temperatura sięgała 38 stopni. Lubię ciepło ale takie upały najchętniej spędzam na plaży lub jeżeli nie mogę wyjechać z miasta to w klimatyzowanym biurze. Chwilowym ukojeniem od wysokich temperatur okazał się nasz lipcowy wyjazd do Sztokholmu. Ku naszej radości, a niezadowoleniu większości Szwedów, lipiec mijał tam pod znakiem 20-paru stopni. Wręcz idealnie na

Czytaj…

Weekend na Warmii – Spiżarnia Warmińska | część 2

O pierwszym dniu spędzonym w restauracji Spiżarnia Warmińska Olsztyn i lunchu pełnym regionalnych specjałów pisałam tutaj. Wiedziałyśmy (ja i pozostałe blogerki zaproszone przez Spiżarnię), że to jeszcze nie koniec a jedynie preludium do tego co miało nastąpić kolejnego dnia – do pokazu sztuki kulinarnej szefa kuchni w kolejnych dwóch aktach. Sobota rozpoczęła się nie tak znowu leniwie od śniadania, zbierania jabłek oraz wyciskania z nich soku w Kwaśnym Jabłku (link). Na

Czytaj…

Warmia na weekend – Kwaśne Jabłko | chillout i cydr | fotorelacja

Ten wyjazd zmienił moje podejście do odpoczynku. Zwykle urlopy spędzam aktywnie wybierając za cel podróży duże miasta, w których nie sposób się nudzić. Nie doceniałam relaksującego wpływu polskiej wsi, wolniej płynącego tam czasu i nicnierobienia choć przez kilka dni. Z trzydniowego pobytu na Warmii wróciłam zrelaksowana z baterią naładowaną na, mam nadzieję, długi czas:) A wszystko było możliwe dzięki zaproszeniu otrzymanemu od Spiżarni Warmińskiej (pisałam o niej tutaj) i gościnie w

Czytaj…

Weekend na Warmii – Spiżarnia Warmińska | część 1

W miniony weekend, na zaproszenie Spiżarni Warmińskiej miałam okazję i zaszczyt poznać Warmię, jej wspaniałych mieszkańców oraz warmińskie specjały kulinarne. Wraz z czterema blogger’kami, w tym jedną dziennikarką, przez trzy dni zwiedzałyśmy, jadłyśmy oraz piłyśmy lokalny cydr (prawdę mówić to nie tylko cydr). Oto pierwsza relacja z weekendu na Warmii – rozpoczynam ją opisem lunchu w restauracji Spiżarnia Warmińska. Kulinarne propozycje Spiżarni Warmińskiej poznawałyśmy przez dwa dni – opis wszystkich

Czytaj…

Amsterdam na weekend | 6 powodów dla których warto tu przyjechać

Z czym kojarzy Wam się Amsterdam?:) Nam przede wszystkim z przepiękną architekturą i świetnym jedzeniem. No i jeszcze z kawą – jej zapachu długo nie zapomnę. Często wracam wspomnieniami do naszego wiosennego (majowego) wypadu do stolicy Holandii. Pogoda sprzyjała długim spacerom wzdłuż urokliwych uliczek i kanałów, podziwianiu wszechobecnych mieszkalnych barek oraz spijaniu litrów wyśmienitej kawy. Amsterdam niewątpliwie potrafi zachwycić – przeczytajcie dlaczego warto tam pojechać chociażby na weekend. Amsterdam na

Czytaj…

Sztokholm – Urban Deli | na lunch | na wino | na zakupy

Tego dnia mieliśmy w planach zjeść lunch w Meatballs For The People – miejscu znanym z serwowania kilkudziesięciu rodzajów szwedzkich kulek mięsnych. Jednocześnie podawane są tylko wybrane wariacje (nie wszystkie na raz), dostępne są również kulki warzywne i rybne. Jak już w końcu, po bardzo długim spacerze, dotarliśmy na miejsce okazało się, że w trakcie wakacji lokal jest zamknięty (w Sztokholmie trafialiśmy na takie przypadki bardzo często). Na szczęście w pobliżu

Czytaj…

Sztokholm – przewodnik po kawiarniach

Szwecja znajduje się w czołówce krajów, których mieszkańcy wypijają najwięcej kawy rocznie (12 kg na mieszkańca). Dla porównania Polacy wypijają jej jedynie 2,5 kg rocznie. Nie zdziwiła nas zatem olbrzymia ilość kawiarni w Sztokholmie i szeroki wybór kaw z całego świata parzonych przeróżnymi metodami – alternatywa jest tam dużo bardziej popularna niż u nas – co ucieszyło M:) Poniżej przedstawiam Wam nasz subiektywny przewodnik po kawiarniach w Sztokholmie, w których nie

Czytaj…

Sztokholm – Restaurang B.A.R. | królestwo owoców morza

To było pierwsze miejsce na naszej liście „co odwiedzić i gdzie zjeść” w Sztokholmie. Po przeczytaniu recenzji (już nawet nie pamiętam gdzie) i prześledzeniu strony na Facebook, po prostu musiałam tu przyjść. Restaurang BAR to królestwo owoców morza – ostryg, muli, krewetek, kalmarów, homarów i ryb przeróżnych. Do tego ciekawy wybór win, przyjemne wnętrze i pasująca nam lokalizacja (na granicy Norrmalm, Gamla Stan i Skeppsholmen). Wybraliśmy się tu już pierwszego

Czytaj…

Amsterdam – Screaming Beans | na kolację | na kawę

Do Screaming Beans mieliśmy wpaść tylko na kawę – jedną z lepszych kaw parzonych przelewowo w Amsterdamie. Jednak coffee bar przy ul. Hartenstraat 12 (Sceaming Beans original coffee bar) czynny jest jedynie do 17:00 – nie zdążyliśmy. Za to ostatniego dnia naszego krótkiego pobytu w stolicy Holandii, przez zupełny przypadek, trafiliśmy do restauracji Screaming Beans – drugiego lokalu tych samych właścicieli. Dobrze się złożyło bo byliśmy już bardzo głodni a dodatkowo przy tej okazji

Czytaj…

Amsterdam – street food | fotorelacja

Amsterdam to przeurocze miasto z bardzo bogatą ofertą kulinarną, która czyni go jeszcze bardziej atrakcyjnym. Na szczególną uwagę zasługuje tu kuchnia azjatycka, która ma silną reprezentację w postaci licznych restauracji wietnamskich, malezyjskich (np WAU opisana tutaj), chińskich czy tajskich. Pasjonaci kawy nie zawiodą się długą listą miejsc serwujących ów napój parzony metodami przelewowymi (drip, aeropress, chemex) z ziaren wypalanych przez lokalne palarnie kawy (tu znajdziecie listę kawiarni z rewelacyjną wręcz kawą).

Czytaj…