Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie śniadanie

Truskawki codziennie czyli sposób na zdrowe śniadanie przez pięć dni (vol 2)

Sezon na truskawki mamy w pełni – cieszmy się zatem tymi słodkimi, pachnącymi wiosną i latem owocami – bo przecież tak szybko się kończą. A żeby Wam się nie znudziły podpowiadam jak szybko przygotować zdrowe śniadanie z truskawkami w roli głównej. Jutro tydzień rozpocznie się hasłem jedzmy truskawki codziennie – na zapas.

Sposób na zdrowe śniadanie przez cały tydzień – vol 1

W tygodniu, przed pracą, każda minuta ma znaczenie – przestawiam budzik aby wyrwać jeszcze kilka chwil w łóżku wtulona w miękką poduszkę, sennie wlokę się do łazienki i zmywam z twarzy ślady nocy a potem w kuchni robię śniadanie – najważniejszy posiłek dnia. Przygotowanie ma być szybkie – wolę mieć więcej czasu na spokojną konsumpcję niż jeść w pośpiechu. Oto jeden z szybkich sposobów –  jaglanka na zdrowe śniadanie, który możecie wykorzystać

Więcej

Zielony koktajl z quinoa, melona, mniszka lekarskiego i kurkumy

Takiego połączenie jeszcze u mnie nie było a zielone koktajle robię od ponad trzech lat. I choć nie znudziło mi się jeszcze ich codzienne miksowanie to nieustannie poszukuję nowych kompozycji i smaków. Ten zielony koktajl z quinoa i mniszka lekarskiego powstał podczas wspominanego już na blogu spotkania z Gosią Szakułą ze smilingspoon.pl (oj byłyśmy wtedy bardzo kreatywne).

Jak ważna jest jakość jajka oraz 7 sposobów na zdrowe śniadanie z jajkiem w roli głównej

W połowie zeszłego roku doceniłam zalety regularnego jedzenia śniadań. Wcześniej nie przywiązywałam do nich dużej wagi bo rano każda minuta dodatkowego snu była dla mnie ważniejsza od pożywnego posiłku a często pierwszy jadałam w okolicach południa. Teraz wiem, że to co i kiedy zjem na śniadanie ma znaczenie dla mojego zdrowia i samopoczucia, a że przeważnie budzę się wściekle głodna to dodatkowo tempo przygotowania jedzenia ma kluczowe znaczenie. Jestem promotorem zielonych koktajli pijanych na czczo

Więcej

Energetyczny koktajl na dobry początek dnia – z mlekiem konopnym, suszoną śliwką i gałką muszkatołową

Ten przepis to kolejny efekt współpracy mojej i Gosi Szakuły. Spotkałyśmy się ponad tydzień temu na ploty i wspólne gotowanie – pisałam Wam o tym w poście o wegańskiej pizzy. Spotkanie rozpoczęłyśmy od nastawienia warzyw na bulion i wymyślania składników na energetyczny koktajl, który da nam kopa na kolejne kilka godzin pracy. I muszę przyznać, że wyszedł nie tylko wyjątkowo smaczny ale do tego bardzo sycący.

Pięć szybkich i zdrowych sposobów na zielone szparagi

Jeżeli śledzicie mój Instagram, to już wiecie, że od tygodnia codziennie objadam się szparagami. Sezon na te niepozorne rośliny wystartował w tym roku wyjątkowo szybko – oby za szybko się nie skończył. Zielone szparagi możecie gotować na parze, smażyć, piec, grillować lub jeść na surowo. W tym poście podpowiadam jak szybko, zdrowo i smacznie możecie je przygotować w domu.

Kanapka z pastą z sardynek – tu jakość i pochodzenie mają znaczenie

Puszka sardynek to moje zabezpieczenie na czarną godzinę. Kiedy nie mam czasu (albo lenistwo wygrywa) i w lodówce oraz kuchennych szafkach hula wiatr ta mała puszka często ratuje mi dzień. Kanapka z sardynką to bardzo prosty sposób na pierwsze lub drugie śniadanie – a jak obawiacie się o oddech to wykorzystajcie ten przepis na kolację.

Bezglutenowe placki śniadaniowe z owocami

Nawet owsianka może się kiedyś znudzić i zielone koktajle też. Jeżeli i Was dopadnie śniadaniowa rutyna usmażcie sobie bezglutenowe placki – przygotowanie składników zajmuje około 10 minut a smażenie kolejne 10-15. Urozmaicenie wrażeń smakowych gwarantowane.

Proste pasty do kanapek – idealne do pracy i do szkoły

Próbujecie ograniczyć jedzenie mięsa i zastanawiacie się z czym zrobić kanapki – na śniadanie, do pracy a może dziecku do szkoły. Lub już od dawna eksperymentujecie z kuchnią roślinną ale brakuje Wam pomysłów na kanapkowe pasty. W tym poście pokażę Wam jak szybko i prosto przygotować pyszne wegańskie smarowidła – aż będziecie je chcieli wyjadać z pojemników.

Szakszuka – danie idealne o każdej porze dnia

Szakszuka, albo raczej nasza jej interpretacja, pojawia się na naszym stole w zależności od chęci i nastroju – podczas śniadania, czasami na obiad a i zdarza nam się ją robić na kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut a jej smak rozgrzewa i dodaje energii w te zimowe, deszczowe dni.