Jak powstają mąki ekologiczne? Jakie są ich właściwości?
Zboża od tysięcy lat są obecne w diecie człowieka. W zmielonej, białej formie – mące – towarzyszą nam od 10 tysięcy lat, stanowiąc główny półprodukt większości pieczywa czy wypieków. Wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie kuchni bez niej, sięgając wciąż po nowe rodzaje. Świadomość ekologii i wpływu środowiska na nasze zdrowie, dyktuje konieczność tworzenia produktów o przyjaznym składzie. Czy warto podążać za „trendem” i kupować mąkę ekologiczną?
Spis treści
Mąka ekologiczna – czyli jaka?
Mąka ekologiczna od BioBabalscy powstaje z ziaren pochodzących z upraw bez użycia nawozów sztucznych oraz pestycydów. Szkodliwa chemia zastępowana jest naturalnymi zamiennikami np. lawendą, miętą i bazylią w przypadku pestycydów lub obornikiem czy gnojówką w przypadku nawozu.
Oprócz naturalnej hodowli zbóż, istotny jest również brak domieszki polepszaczy i konserwantów. Wykluczenie ich ze składu spowoduje, że mąka krócej będzie zdatna do użytku, a smak może odbiegać od tego do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Jest to jednak niewielka cena za utrzymanie układu pokarmowo-trawiennego w zdrowiu i dobrej formie.
Uważaj na „ekologiczne pułapki”!
Obecnie przy dużej świadomości pozytywnego wpływu ekologicznych produktów na nasze zdrowie oraz dobre samopoczucie, pojawia się wiele pułapek wykorzystujących niewiedzę klientów. Oznaczenia o ekologicznym składzie, pojawiają się na opakowaniach produktów, w składzie których można znaleźć ukryte polepszacze. Zdarza się również, że uprawy zbóż nie spełniają wymogów ekologicznej uprawy.
Co zrobić aby nie dać złapać się w „ekologiczną pułapkę”? Przede wszystkim sprawdzać dokładnie skład mąki oraz certyfikaty, umieszczone na opakowaniu. Można wspomagać się aplikacjami mobilnymi np. Fitatu czy Wiesz, co jesz. Wskażą nam nie tylko wartości odżywcze danego produktu, ale również przeanalizują jego skład, wskazując wszelkie zagrażające zdrowiu składniki.
Dlaczego powinniśmy sięgać po mąkę ekologiczną?
Wybór ekologicznych produktów to wieloletnia inwestycja w zdrowie i poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Zawarte w konwencjonalnej żywności ulepszacze i konserwanty upośledzają m.in wchłanianie składników odżywczych przez kosmki jelita cienkiego. Mogą również prowadzić do zaburzeń trawienia lub nadkwasoty.
Mąki ekologiczne dzięki niskiemu stopniu przetworzenia zawierają w sobie większą ilość białka, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin. Są też bogatsze w takie mikroelementy jak żelazo, wapń i potas. Spożywając tą samą ilość mąki ekologicznej, dostarczamy do organizmu kilkakrotnie bardziej wartościowe pożywienie. Już po
Ok, czyli ekologiczna mąka – ale która?
Jeśli nie cierpisz na alergię (nietolerancja glutenu, celiakia), otwórz się na nowe propozycje i daj szansę mniej znanym gatunkom ekologicznej mąki. Zastąp powszechnie stosowaną mąkę pszenną, mąką grochową, z płaskurki (prymitywna odmiana orkiszu) czy krzycy (starsza siostra żyta).
Alternatywa w postaci ekologicznej mąki gryczanej, jaglanej lub owsianej to doskonałe rozwiązanie dla osób posiadających alergię lub wrażliwy układ trawienny. Również wśród mąk bezglutenowych znajdziemy ekologiczne produkty, pozbawione obciążających organizm ulepszaczy smaku oraz konserwantów.
Postaw na zdrowie już dzisiaj, postaw na ekologiczną mąkę!
Artykuł partnera.