Dietetyczna domowa granola – przepis na chrupiącą fit granolę
Domowa granola to doskonała propozycja na zdrowe śniadanie pełne składników odżywczych. Jak przygotować ją w domowej kuchni?
Spis treści
Czego na temat przygotowania granoli dowiesz się z poniższego tekstu?
- Jak zrobić granolę przy wykorzystaniu piekarnika oraz patelni?
- Jak przygotować chrupiącą granolę crunchy?
- Jaki jest przepis na granolę kokosową?
- Jak własnoręcznie zrobić czekoladową wersję granoli?
- Czy można zrobić granolę orzechową bez dodatku cukru?
- Czy domowa granola z miodem jest dobrą alternatywą dla wersji słodzonej w tradycyjny sposób?
- Jak zrobić bezglutenową granolę z kaszy gryczanej?
Granola zrobiona w domu z pewnością sprawdzi się lepiej podczas diety redukcyjnej niż gotowe, dosładzane produkty, które można znaleźć na sklepowych półkach. Jeśli szukasz też innych pomysłów na zdrowe i niskokaloryczne posiłki, sprawdź przepisy na fit śniadania.
Jak zrobić granolę? Pomysł na granolę z patelni i piekarnika
Domowa granola może stać się stałym elementem jadłospisu. Przygotowanie jej we własnej kuchni pozwoli w znacznym stopniu ograniczyć cukry i inne zbędne substancje, które można znaleźć w składzie produktów sklepowych. Do przyrządzenia granoli najlepiej wykorzystać patelnię lub piekarnik. Są to podstawowe narzędzia, które znajdują się w praktycznie każdym domu. Domowa granola z patelni może zostać bardzo szybko przyrządzona. Wystarczy wszystkie składniki smażyć – a właściwie prażyć – na niezbyt dużym ogniu, przez kilka minut. Ważne jest to, aby na bieżąco mieszać elementy granoli – dzięki temu się nie przypalą.
Domowa granola z piekarnika również należy do łatwych do przygotowania przepisów. Należy pamiętać o tym, że piekarnik nie powinien być zbyt mocno rozgrzany – optymalną temperaturą będzie 140 stopni Celsjusza. Podobnie jak w przypadku patelni, również składniki umieszczone w piekarniku co kilka minut należy mieszać.
Domowa granola crunchy – przepis na chrupiący fit posiłek
Jak zrobić granolę, aby była chrupiąca i zdrowa? Fit granola – dobrze przygotowana – może być doskonałą propozycją na śniadanie, kolację czy przekąskę do zjedzenia pomiędzy posiłkami. Bazowe składniki to:
- płatki owsiane;
- olej – kokosowy czy rzepakowy;
- ulubione orzechy;
- miód, cukier lub słodzik;
- szczypta soli;
- ewentualne dodatki – według własnego uznania.
Z reguły pożądana jest chrupiąca granola. Przepis ma duży wpływ na finalną strukturę potrawy i to od niego w dużej mierze zależy to, czy ostateczny efekt będzie zadowalający. Granola bez cukru, przygotowana z użyciem samego miodu, nie będzie zbyt mocno chrupiąca. Aby osiągnąć efekt „crunchy” warto zdecydować się na użycie cukru trzcinowego.
Domowa granola kokosowa – zdrowe śniadanie w balijskim stylu
Granola kokosowa w towarzystwie ulubionych owoców to pomysł na przepyszne śniadanie będące doskonałą propozycją na początek dnia. Do jej przygotowania niezbędne będą:
- płatki owsiane – 300g;
- chipsy kokosowe – 200g;
- wiórki kokosowe – 60g;
- orzechy laskowe – 100g;
- olej kokosowy – 70g;
- płatki migdałowe – 50g;
- cukier lub miód – według uznania;
- odrobina soli.
Na początku należy dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki w naczyniu. Kolejnym etapem będzie dodanie oleju kokosowego i bardzo dokładne połączenie całości. Jeżeli granola będzie przygotowywana w piekarniku, gotową „masę” należy rozsmarować na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Całość powinna piec się około 30 minut. Na patelni z kolei należy smażyć granolę nieco krócej – maksymalnie 20 minut.
Domowa granola czekoladowa – obłędnie smaczna i słodka propozycja dla łasuchów
Granola czekoladowa to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości czy płatków śniadaniowych. Do jej przygotowania potrzebne będą:
- płatki owsiane lub orkiszowe – 300g;
- kakao – 3 łyżki;
- olej kokosowy lub rzepakowy – 50g;
- gorzka czekolada;
- orzechy laskowe, nerkowce;
- płatki z migdałów;
- ulubione suszone owoce;
- łyżeczka soli.
Aby domowa granola fit o smaku czekoladowym była smaczna, należy na początku dobrze rozpuścić kakao. W tym celu olej musi zostać podgrzany w rondelku, a następnie dokładnie wymieszany z odpowiednią ilością kakao. Resztę składników należy wymieszać, a później dodać do nich rozpuszczone w oleju kakao. Całość przełożyć na patelnię lub na blachę i postępować tak, jak w przypadku wskazanego wyżej przepisu na granolę kokosową.
Granola orzechowa – przepis na śniadanie bez dodatku cukru
Granola orzechowa może być źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Jakie orzechy warto wybrać do jej przygotowania?
Orzechy włoskie | Są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz zawierają dużą ilość witaminy B6 i kwasu foliowego. |
Orzeszki ziemne | Mają dużą zawartość witaminy E, kwasu foliowego, a także białka – w ilości większej niż pozostałe odmiany orzechów. |
Orzechy nerkowca | Są źródłem magnezu, cynku, żelaza i fosforu. |
Orzechy makadamia | Zawierają dużą ilość zdrowych tłuszczów, a ich maślany smak nadaje granoli specyficznego, słodkiego aromatu. |
Orzechy laskowe | Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E i kwas foliowy to składniki, których największą ilość zawierają właśnie orzechy laskowe. |
Granola orzechowa to doskonała propozycja na lekką kolację czy pożywne śniadanie. Do jej przygotowania potrzebne będą składniki bazowe wskazane wyżej, do tego ulubione dodatki w postaci owoców czy chipsów kokosowych, a przede wszystkim – duża ilość orzechów. Tłuszcze, które zawierają orzechy sprawiają, że nie ma potrzeby użycia oleju kokosowego czy rzepakowego.
Domowa granola z miodem – dla lubiących słodki początek dnia
Zdrowe jedzenie często kojarzy się z koniecznością całkowitej rezygnacji ze słodkich posiłków. Nic bardziej mylnego! Wystarczy w rozsądny sposób stosować nieco zdrowsze zamienniki cukru czy sztucznych słodzików. Dla miłośników słodkich smaków doskonałą propozycją będzie domowa granola z miodem. Specyficzny aromat będzie się dobrze komponował z różnymi rodzajami orzechów i owoców – przygotowując granolę z wykorzystaniem miodu, można poszaleć z wyborem dodatków. Ciekawe może być chociażby dodanie soku pomarańczowego lub odrobiny cytryny. Podobnie jak herbata z miodem i cytryną – również płatki z dodatkiem tych dwóch składników mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Miód jednak dość mocno zmiękczy strukturę przygotowywanego produktu. Warto mieć na uwadze to, że crunchy granola zdecydowanie lepiej będzie smakowała z cukrem.
Z czym jeść granolę z miodem? Warto wybrać kwaśne dodatki. Granola bez cukru doskonale skomponuje się z jogurtem, dżemem czy bananem. Jednak w przypadku granoli z miodem zdecydowanie lepiej sprawdzi się jogurt naturalny, owoce jagodowe czy wyraziste kiwi, pomarańcze i grejpfruty.
Granola z kaszy gryczanej – bezglutenowy przepis z korzennym aromatem
Granola z kaszy gryczanej może być alternatywą dla płatków owsianych, których nie mogą jeść osoby zmagające się z nietolerancją glutenu. Dobrze sprawdzi się też jako element diety wegańskiej lub stała część jadłospisu cukrzyków. Do jej przygotowania potrzebne będą:
- wiórki kokosowe;
- miód;
- olej;
- kasza gryczana;
- ulubione orzechy;
- dodatki – wedle uznania.
Ważne jest to, że kaszy gryczanej nie należy gotować! Powinna zostać jednak dokładnie przepłukana. Najlepszym sposobem będzie zalanie jej wodą i pozostawienie na noc. Po wykonaniu tych czynności cały proces przygotowania granoli wygląda identycznie jak w przypadku tradycyjnej wersji – z płatków owsianych. Największym atutem granoli z kaszy gryczanej jest to, że posiada zaledwie niewielką ilość węglowodanów prostych. Nie wyzwala gwałtownych skoków insuliny we krwi i może być bezpiecznie spożywana przez osoby zmagające się z cukrzycą czy insulinoopornością.
Najczęściej zadawane pytania
Co jest potrzebne do przygotowania granoli?
Najważniejsze składniki, które są niezbędne do przygotowania granoli to płatki owsiane lub orkiszowe, olej roślinny i orzechy. Do tego można dobrać ulubione dodatki w postaci suszonych owoców, chipsów kokosowych czy płatków migdałowych. Zdrowa granola przygotowana z użyciem dobrej jakości składników to smaczny element zdrowej diety.
Czy granola to dietetyczny posiłek?
Zdrowa granola jest doskonałym elementem diety redukcyjnej. Dobrym wyborem będzie przygotowana bez cukru czy miodu granola – liczba kalorii w 100g nie powinna wtedy przekroczyć liczby 350. Tak niska kaloryczność umożliwi skomponowanie pełnowartościowego posiłku poprzez zestawienie granoli z jogurtem i owocami.
Jak przechowywać domową granolę?
Domową granolę można z powodzeniem przechowywać przez kilka tygodni. Warto jednak wykorzystać do tego celu zamykany pojemnik, który umożliwi zachowanie świeżości oraz chrupiącej struktury płatków. Dobrze przechowywana granola to zdrowa propozycja na śniadanie – w szczególności dla osób, które nie przepadają za tradycyjną formą płatków owsianych.