Odchudzanie: jaki chleb na diecie wybrać? Fit pieczywo ze sklepu kontra własny wypiek
Zdrowe odżywianie wymaga od nas pewnej wiedzy. Przyjrzyjmy się, jaki chleb na diecie warto jeść oraz na co zwracać uwagę przy jego wyborze.
Spis treści
Czego dowiesz się z artykułu?
- Czy chleb tuczy?
- Dlaczego powinniśmy sięgać po chleb o obniżonym indeksie glikemicznym?
- Jaki małokaloryczny chleb wybrać?
- Ile kalorii ma kromka chleba?
- Czy chleb fit z Biedronki ma dobry skład?
- Na co wracać uwagę, kupując pieczywo w hipermarkecie?
- Jak upiec samodzielnie chleb z płatków owsianych lub niepalonej kaszy gryczanej?
- Jakie składniki warto dodawać do chleba pieczonego w domu?
Zapoznaj się również z artykułem „Jakie są zalety chleba bezglutenowego?”
Czy chleb tuczy? Rozwiewamy wątpliwości dotyczące pieczywa na diecie odchudzającej
Chleb nie cieszy się dobrą sławą wśród osób chcących schudnąć. Dieta niskowęglowodanowa niejednokrotnie polega na znacznym zmniejszeniu lub całkowitej rezygnacji z pieczywa. Czy słusznie? Czy chleb tuczy? Pieczywo na diecie odchudzającej to produkt, po który bez problemu możemy sięgać. Nie ma bowiem produktów, które jednoznacznie przyczyniają się do tego, że tyjemy lub chudniemy. Ważne jest spożycie odpowiedniej liczby kalorii. Problem może stanowić wydzielana po spożyciu pieczywa insulina oraz krótkotrwałe uczucie sytości. Chleb ma najczęściej wysoki indeks glikemiczny – zwłaszcza pieczywo białe. Po jego zjedzeniu jesteśmy syci przez krótki czas, po czym następuje wzmożony apetyt. Ponadto chleb smakuje wyśmienicie na śniadanie. W związku z tym zjadamy go więcej, niż powinniśmy. Może to prowadzić do tycia.
Jaki chleb na diecie wybrać i który chleb ma najmniej kalorii? Składniki niezbędne do fit pieczywa
Mamy różne rodzaje chleba. Jedne z nich mają niższy indeks glikemiczny, inny wyższy. Bardzo ważny jest skład chleba, sposób pieczenia oraz jego świadome spożywanie. Większość z nas spożywa pieczywo jako dodatek do potraw tj. zupy oraz sosy, nie zdając sobie sprawy z tego, że są to dodatkowe kalorie, które należy uwzględnić. Pozostaje jeszcze kwestia tego, jaki chleb na diecie warto spożywać. Powinniśmy zrezygnować lub ograniczyć spożycie białego pieczywa na korzyść chleba z mąki pełnoziarnistej. Wpłynie to pozytywnie na naszą figurę oraz zdrowie. Pieczywo to nie tylko produkt z mąki pszennej. Znakomite są chleby z mąki żytniej, jęczmiennej czy też owsianej.
W pieczywie mogą znajdować się zdrowe dodatki w postaci ziaren zbóż, dyni, słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych lub suszonych śliwek. Wpływa to na wartość odżywczą chleba. Taki produkt syci nas na dłużej. Kupując chleb, powinniśmy wybierać pieczywo o jak najmniejszej zawartości spulchniaczy. Znajdziemy je w piekarniach, które wyrabiają i wypiekają ciasto tradycyjną metodą. Ciasto na chleb wyrasta na drożdżach lub zakwasie. Dzięki temu pieczywo jest pulchne, łatwiej się je gryzie oraz trawi. Warto sięgać po chleb robiony na zakwasie.
5 rodzajów chleba, które sprawdzą się na diecie
Pojawia się pytanie, ile kromek chleba dziennie na diecie możemy zjeść. Duże znaczenie ma rodzaj spożywanego pieczywa. Kromka chleba (kcal mogą się różnić w zależności od wielkości kromki oraz składu chleba) to tak naprawdę pojęcie względne. W tabelce poniżej znajdziemy informacje na temat tego, jaki chleb jeść na diecie oraz ile kalorii ma 100 g produktu.
Rodzaj chleba | Ilość kcal w 100 g produktu |
chleb razowy żytni | 259 kcal |
chleb graham | 231 kcal |
chleb pszenno-żytni | 203 kcal |
chleb razowy pszenny | 247 kcal |
chleb orkiszowy | 249 kcal |
chleb wieloziarnisty | 215 kcal |
Dla porównania 100 g zwykłego białego chleba to 262 kcal. Istotne są nie tylko kcal, ale także wartości odżywcze oraz zawartość błonnika. Pieczywo powinniśmy wybierać świadomie, sprawdzając jego skład. Pamiętajmy, że nawet chleb z ziarnami powinniśmy spożywać w ściśle określonej ilości. Jedz i chudnij, ale z głową. Nadmiar zdrowych produktów również może prowadzić do przybierania na wadze – zwłaszcza, gdy największą liczbę kalorii spożywamy późnym wieczorem na kolację. Niezwykle istotna jest dobrze zbilansowana dieta – odpowiedni stosunek węglowodanów, białek i tłuszczów oraz właściwa liczba kalorii. Mało kaloryczny chleb również powinien być spożywany z umiarem.
Chleb fit z Biedronki – czy warto kupować pieczywo w sieciówce, będąc na diecie redukcyjnej?
Będąc na diecie redukcyjnej, warto spożywać chleb fit – Biedronka ma w swoim asortymencie tego rodzaju pieczywo. Chleb żytni z ziarnami Just Fit, który możemy dostać w Biedronce waży 500 g i zawiera 900 kcal. Jedna kromka pokrywa około 10% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Jest to pieczywo robione na zakwasie. Istotna jest nie sama nazwa, ale skład chleba. Po pieczywo powinniśmy sięgać świadomie – tak samo, jak w przypadku innych produktów spożywczych. Chleby kupowane w sklepie mogą mieć dużą zawartość spulchniaczy, a także cukru. Sprawdzony pod względem składu chleb fitness nie jest zły. Jeśli mamy taką możliwość, warto zdecydować się na samodzielne wypiekanie chleba. Mamy wówczas pełną kontrolę nad tym, co się w nim znajdzie.
Jedz i chudnij – przepis na dietetyczny chleb z płatków owsianych
Najmniej kaloryczny chleb nie zagwarantuje nam wspaniałej sylwetki, jeśli będziemy spożywać go w nadmiernej ilości. Chleb o obniżonym indeksie glikemicznym nie powoduje gwałtownego skoku poziomu cukru oraz syci nas na dłużej. Warto wiedzieć, z czym jeść chleb na diecie. Chleb z płatków owsianych z odpowiednimi dodatkami może przyczynić się do tego, że schudniemy.
Jest to bezcenne źródło błonnika wpływającego na uczucie sytości oraz metabolizm. Jak samemu zrobić chleb o niskim ig? Będziemy potrzebowali następujące składniki:
- płatki owsiane 300 g
- siemię lniane 2 łyżki
- nasiona słonecznika (według uznania)
- pestki dyni (według uznania)
- orzechy włoskie
- jogurt grecki 500 ml
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
Wszystkie składniki należy połączyć i dokładnie wymieszać. Następnie ciasto przekładamy do keksówki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni). Chleb pieczemy około 50 minut. Jest to pieczywo bezglutenowe. Sprawdzi się one u osób cierpiących na nietolerancję glutenu lub chorujących na celiakię.
Ciekawą alternatywą jest chleb z niepalonej kaszy gryczanej – bardzo pożywny oraz smaczny wypiek (bez drożdży oraz zakwasu!). Wystarczy zalać niepaloną kaszę gryczaną wodą i odstawić pod przykryciem na całą noc. Rano kaszę mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy odrobinę wody (tak aby kasza była całkowicie przykryta wodą) i odstawiamy do wieczora. Następnie napęczniałą kaszę rozdrabniamy blenderem. Do powstałej masy dodajemy sól oraz dowolne składniki tj. siemię lniane, ziarna słonecznika, suszone śliwki lub pomidory, kminek, rozmaryn itp. (według uznania). Ciasto przekładamy do keksówki i odkładamy na noc do zimnego piekarnika. Rano pieczemy chleb w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Pod koniec pieczenia chleb wraz z papierem do pieczenia możemy wyciągnąć z keksówki i piec przez kolejne 15 minut. Dzięki temu skórka chleba będzie smaczna i chrupiąca.
FAQ:
Jak długo mogę przechowywać własnoręcznie zrobiony chleb?
Pieczywo nadaje się do spożycia przez kilka dni. Powinno ono być odpowiednio przechowywane np. w lnianym woreczku lub w drewnianym chlebaku. Chleb nie nadaje się do spożycia, gdy pojawi się pleśń. Najczęściej ma to miejsce, gdy pieczywo przechowujemy w plastikowym woreczku (zbyt wysoka temperatura może przyspieszyć pojawienie się pleśni). Jeśli upiekliśmy większą ilość chleba, możemy go zamrozić – w całości lub po kilka kromek w woreczku.
Dlaczego chleb z piekarni jest lepszy od chleba z hipermarketu?
Chleb rzemieślniczy w piekarni jest zazwyczaj dużo zdrowszy niż pieczywo dostępne markecie, w których znajdują się ulepszacze i barwniki. Dlatego powinniśmy czytać skład pieczywa, kupując chleb w markecie. Również w sklepie spożywczym możemy znaleźć chleb fit z dobrym składem.
Czy ciemne pieczywo może szkodzić?
Ciemne pieczywo ogólnie uchodzi za zdrowsze niż białe. Jednak pewna grupa osób może odczuwać nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu ciemnego pieczywa. Zaliczają się do nich osoby z refluksem oraz z wrzodami żołądka. Ciemne pieczywo nie jest także wskazane po operacji w obrębach jamy brzusznej, kiedy należy stosować lekkostrawną dietę.