Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Najpopularniejsze masła roślinne

Masła roślinne stają się coraz popularniejsze. Zobacz, jakie korzyści niesie ze sobą zastąpienie nimi standardowego masła z mleka krowiego. 

Artykuł przedstawia informacje na temat:

  • masła z orzechów,
  • masła z migdałów,
  • masła sezamowego,
  • masła z pestek dyni, 
  • najzdrowszych maseł roślinnych.

Przeczytaj również artykuł: Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Współcześni ludzie coraz większą wagę przywiązują do jakości i prawidłowego zbilansowania przyjmowanych pokarmów. Nic więc dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się masła roślinne wytwarzane z różnych gatunków orzechów, owoców i olejów. Sprawdź, co kryją w sobie różnorodne masła wegańskie i wegetariańskie.

Masło z orzechów (włoskich, ziemnych, laskowych, macadamia, nerkowca, pistacjowych, kokosa)

Masła wyprodukowane z orzechów dzielą się na te o gładkiej konsystencji i chrupkie, czyli takie które posiadają małe, chrupiące kawałki orzeszków. Wybór pomiędzy nimi zależy od indywidualnych upodobań i efektu smakowego, jaki chce się osiągnąć. 

Dużo ważniejszą cechą maseł orzechowych jest zawartość procentowa orzechów w gotowym produkcie. Najkorzystniejsze dla zdrowia są masła wyprodukowane w 100% z orzechów. Takie produkty nie zawierają żadnych substancji dodatkowych, nawet soli czy cukru. Drugim rodzajem są masła orzechowe z dodatkami. Te domieszki stosuje się, by nadać produktowi pożądaną konsystencję, smak lub wydłużyć jego termin przydatności do spożycia.   

Do najczęściej stosowanych dodatków należą sólcukiercukier palmowywiórki kokosoweowoce, czy czekolada. Wiele z tych składników może zwiększać wartość zdrowotną masła orzechowego, jednak równie wiele jest jedynie nośnikiem dodatkowych kalorii. Warto więc przed zakupem dokładnie przeczytać skład i zdecydować, czy dany produkt będzie dobrze wpływał na zdrowie.

Masło orzechowe można wytworzyć z każdego rodzaju orzechów, których gatunek wpływa na ostateczną wartość odżywczą produktu i jego cenę. 

Masło z orzechów włoskich

Masło wyprodukowane w całości z orzechów włoskich jest produktem wysokokalorycznym zawierającym dużo zdrowych tłuszczów jedno i wielonienasyconych oraz błonnika pokarmowego. Jest również źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6. Już zjedzenie małej łyżeczki masła zapewnia organizmowi odpowiednią dawkę dzienną tych kwasów. 

W maśle z orzechów włoskich znajdziemy także argininę, zapobiegającą chorobą układu krążenia, kwas elagowy, zapobiegający nowotworom oraz całą gamę innych witamin i minerałów. Dzięki temu produkt ten poprawia pracę mózguzapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża poziom cholesterolu. Spożywanie masła orzechowego jest zalecane cukrzykom, osobom cierpiącym na choroby wątroby oraz dnę moczanową.  

Składniki odżywcze w maśle z orzechów włoskich:

  • Tłuszcze jednonienasycone.
  • Tłuszcze wielonienasycone.
  • Kwasy omega-3.
  • Kwasy omega-6.
  • Błonnik pokarmowy.
  • Witaminy A, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9.
  • Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, mangan, miedź, selen.
  • Fitosterole. 

Masło z orzechów ziemnych

Składniki odżywcze zawarte w maśle roślinnym z orzechów ziemnych powodują wiele korzyści zdrowotnych. Spożywane w umiarkowanych ilościach ma działanie przeciwzapalneprzeciwbakteryjne i przeciwstarzeniowe. Zmniejszają one także ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych.

Masło z orzechów ziemnych zawiera między innymi:

  • dużą ilość białka,
  • witaminy z grupy B, a w szczególności B3, 
  • jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • błonnik,
  • magnez,
  • sód, 
  • żelazo,
  • mangan,
  • potas,
  • polifenole.

Masła z innych orzechów

Na rynku występują też masła z wielu innych gatunków orzechów. W tabeli poniżej zamieszczamy listę zawartych w nich składników odżywczych oraz ich działanie prozdrowotne. Dodatkowo każde z wymienionych maseł jest oczywiście doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, co zostało pominięte w tabeli. 

Nazwa gatunku orzechaGłówne składniki zdrowotneGłówne działanie prozdrowotne
Masło z orzechów laskowychBiałko, błonnik, witaminy B1, C, A, B6, K i E. wapń, potas, fosfor. Obniżenie poziomu cholesterolu, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, wspomaga funkcjonowanie umysłu.
Masło z orzechów macadamiaZawiera sporo miedzi, fosforu, magnezu, manganu oraz witamin z grupy B, witaminy E i niacyny. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. 
Masło z orzechów nerkowcaCharakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów, zawiera duże ilości witaminy K, miedź, selen, mangan.Zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, reguluje krzepnięcie krwi i wzmacnia kości, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. 
Masło z orzechów pistacjowychCharakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika, zawiera sporo witaminy B1 i B6, K oraz miedzi, magnezu i manganu. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie umysłu, reguluje krzepnięcie krwi i wzmacnia kości, zmniejsza uczucie zmęczenia, ma korzystny wpływ na układ nerwowy. 
Masło z orzechów kokosowychCharakteryzuje się wysoką zawartością witaminy A i E oraz witamin z grupy B Zawiera też kwas foliowy, potas, żelazo, cynk, fosfor i wapń.Zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, działa przeciwzapalnie, pobudza metabolizm, sprzyja regeneracji mięśni.  

Masło migdałowe

Masło migdałowe to kolejne masło roślinne bez mleka, które doskonale zastępuje tradycyjne smarowidła. Można je wykorzystywać do kanapek, tostów, jako dodatek do sałatek, jogurtów oraz różnego rodzaju dań wytrawnych. Jego zrównoważony słodko-gorzki smak pasuje do większości potraw, które dzięki niemu nabierają unikalnego charakteru.

Masło migdałowe zawiera między innymi:

  • dużą ilość błonnika,
  • witaminy z grupy B zwłaszcza B2 i B3, 
  • witaminę E,
  • jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • kwasy omega 3 i omega 6,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas.

Masło z pestek słonecznika

Masło z pestek słonecznika to zdrowy i wyśmienity w smaku zamiennik standardowego masła. Można je spożywać do kanapek, a także dodawać do wielu potraw. Jego zdecydowaną zaletą jest niska cena, co sprawia, że produkt jest dostępny dla każdgo. 

Masło z pestek słonecznika zawiera między innymi:

  • jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • kwasy omega 3 i omega 6,
  • błonnik pokarmowy, 
  • witaminy A, E, K, C, B1, B2, B3, B6,
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • selen,
  • fitosterole.

Masło z ziaren sezamowych

Masło sezamowe nazywane inaczej tahini, to składnik wielu potraw kuchni bliskowschodniej. Jest to masło w pełni roślinne wegańskie, które w Polsce najczęściej kojarzy się z hummusem. 

Masło z sezamu zawiera między innymi:

  • dużą ilość białka,
  • witaminy z grupy B, 
  • jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan,
  • cynk,
  • fitosterole.

Masło z pestek dyni

Masło z pestek dyni zawiera w sobie składniki odżywcze wpływające korzystnie na cały organizm. Regularne i umiarkowane spożywanie tego produktu poprawia wygląd skórypaznokci i włosów. Przez wzgląd na dużą zawartość cynku także podwyższa płodność u mężczyzn i zapobiega rakowi prostaty. Z tego powodu polecana jest również sportowcom chcącym zbudować masę mięśniową. Cynk ma bowiem znaczny udział w budowie mięśni, a jego niedobory sprawiają, że przyrosty następują dużo wolniej. 

Masło z dyni zawiera:

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone,
  • witaminę E, C, B6, A, K,
  • tiaminę,
  • ryboflawinę,
  • niacynę,
  • kwas foliowy,
  • cynk,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas.

Jakie masło roślinne jest najzdrowsze?

W pełni zdrowe masło roślinne to takie, które w swoim składzie ma minimalną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu raczej nie poleca się maseł roślinnych w kostce, które zwykle zawierają ich najwięcej. Decydując się na zakup standardowej margaryny, lepiej jest wybierać jej miękkie warianty, sprzedawane w plastikowych opakowaniach. W tym przypadku również należy zachować ostrożność. Jeżeli w składzie produktu znajdują się częściowo utwardzone/uwodornione tłuszcze roślinne, produkt zawiera dużą ilość niezwykle szkodliwych izomerów trans kwasów tłuszczowych i należy go unikać. 

Masła roślinne na bazie olejów są również często wzbogacane wieloma witaminami i minerałami, które pozwalają na prawidłowe zbilansowanie diety. Warto jednak kilka razy w tygodniu zastępować je masłami orzechowymi, które pomagają uzupełnić niedobory wielu witamin i minerałów. Najzdrowsze są masła orzechowe wyprodukowane w 100% z orzechów, niezależnie od ich gatunku. Dobrze na tym tle wypadają również masła z różnych gatunków orzechów. Najlepiej wybierać również produkty bez utwardzonego oleju palmowego, który zawiera dużo tłuszczów nasyconych. Bezpiecznie można spożywać jedynie jego surową formę, która w odpowiedniej dawce, ma szerokie właściwości zdrowotne. 

Wybierając alternatywne masła orzechowe, należy również wrócić uwagę na niezdrowe dodatki, takie jak cukier, czy syrop glukozowy. Niestety słodzone masła orzechowe, często mają niewiele wspólnego ze zdrową dietą, a spożywane w nadmiarze mogą mieć niekorzystny wpływ na cały organizm. 

FAQ

Jakie właściwości mają masła z orzechów?

Masła wyprodukowane w 100% z orzechów są bogatym źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W zależności od gatunku orzechów dostarczają również potężnej dawki różnorodnych witamin i innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. 

Do czego można używać masła z pestek dyni?

Masło z pestek dyni to zdrowszy zamiennik standardowego masła z mleka krowiego. Może być używane do smarowania kanapek, jak dodatek do sosów i zup, do przygotowania koktajli, a także doprawiania sałatek. 

Jakie masła roślinne są najzdrowsze? 

Zdrowe masło roślinne zawiera minimalne ilości tłuszczów nasyconych, jest bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 oraz inne witaminy i minerały. Najlepsze są masła wyprodukowane w 100% z orzechów lub pestek i nasion. Dobrym wyborem są również masła z awokado lub miękkie margaryny wyprodukowane bez częściowego utwardzania olejów roślinnych.