Pasta z suszonych pomidorów
Ta prosta pasta z suszonych pomidorów sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa oraz dip do świeżych warzyw. Koniecznie podajcie ją z prażonymi płatkami migdałów.
Spis treści
Do przygotowania tej pasty przyda Wam się blender ręczny i mocny biceps albo robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Ja od wielu już lat korzystam z takiego robota. Mielę w nim strączki na hummusy i orzechy na masła orzechowe.
.
Pasta z suszonych pomidorów – składniki
- 160 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy. Ja kupiłam pomidory z przyprawami więc nie dodawałam ich już do pasty
- 250 g białej fasolki – waga po ugotowaniu. Ja w upały nie gotuję, kupuję strączki w słoikach i czasami w puszkach
- 2-3 ząbki czosnku – ilość zależy od wielkości i Waszych upodobań
- około 20 ml wody – jeżeli fasolka i pomidory będą za suche do miksowania dojecie do nich zimnej wody
- prażone płatki migdałów – duża garść wystarczy
- ulubione przyprawy – pieprz, chili, zioła – tu wybór pozostawiam Wam
Dodatki:
- pomidorki cherry
- dobre pieczywo
- chrupkie warzywa
.
Pasta z suszonych pomidorów – przygotowanie
- W robocie kuchennym lub ręcznym blenderem zmiksujcie fasolkę z odsączonymi, suszonymi pomidorami i czosnkiem.
- Jeżeli masa będzie za gęsta dodajcie do niej odrobinę zimnej wody
- Nie zapomnijcie o przyprawach o ile nie było ich już w suszonych pomidorach
Podawajcie pastę z ulubionym pieczywem albo jako dip do świeżych warzyw. Koniecznie posypcie prażonymi migdałami. Świetnie podkręcają smak i dodają chrupkości.
Przechowujcie pastę w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tak wytrzyma kilka dni, o ile wcześniej jej nie zjecie.
.
Inne przepisy na smarowidła do chleba znajdziecie pod tym linkiem. Ja uwielbiam wszystkie pasty ze strączkami i często miksuję ciecierzycę, fasolkę lub soczewicę z dodatkami.