Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pasta z suszonych pomidorów

Ta prosta pasta z suszonych pomidorów sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa oraz dip do świeżych warzyw. Koniecznie podajcie ją z prażonymi płatkami migdałów.

Do przygotowania tej pasty przyda Wam się blender ręczny i mocny biceps albo robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Ja od wielu już lat korzystam z takiego robota. Mielę w nim strączki na hummusy i orzechy na masła orzechowe.

.

Pasta z suszonych pomidorów – składniki

  • 160 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy. Ja kupiłam pomidory z przyprawami więc nie dodawałam ich już do pasty
  • 250 g białej fasolki – waga po ugotowaniu. Ja w upały nie gotuję, kupuję strączki w słoikach i czasami w puszkach
  • 2-3 ząbki czosnku – ilość zależy od wielkości i Waszych upodobań
  • około 20 ml wody – jeżeli fasolka i pomidory będą za suche do miksowania dojecie do nich zimnej wody
  • prażone płatki migdałów – duża garść wystarczy
  • ulubione przyprawy – pieprz, chili, zioła – tu wybór pozostawiam Wam

Dodatki:

  • pomidorki cherry
  • dobre pieczywo
  • chrupkie warzywa

.

Pasta z suszonych pomidorów – przygotowanie

  1. W robocie kuchennym lub ręcznym blenderem zmiksujcie fasolkę z odsączonymi, suszonymi pomidorami i czosnkiem.
  2. Jeżeli masa będzie za gęsta dodajcie do niej odrobinę zimnej wody
  3. Nie zapomnijcie o przyprawach o ile nie było ich już w suszonych pomidorach

Podawajcie pastę z ulubionym pieczywem albo jako dip do świeżych warzyw. Koniecznie posypcie prażonymi migdałami. Świetnie podkręcają smak i dodają chrupkości.

Przechowujcie pastę w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tak wytrzyma kilka dni, o ile wcześniej jej nie zjecie.

Pasta z suszonych pomidorów
Pasta z suszonych pomidorów i białej fasoli

.

Inne przepisy na smarowidła do chleba znajdziecie pod tym linkiem. Ja uwielbiam wszystkie pasty ze strączkami i często miksuję ciecierzycę, fasolkę lub soczewicę z dodatkami.