Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Szparagi z warzywami, pieczarkami i makaronem

To jest moja propozycja na wykorzystanie ‘resztek’ w kuchni. Wrzućcie na patelnię składniki, które macie pod ręką i przygotujcie te pyszne szparagi z warzywami i makaronem.

Zawsze mam w kuchni świeże warzywa a jak się kończą wrzucam je na patelnię i przygotowuję błyskawiczne danie z makaronem. W tym przepisie wykorzystam ostatnią cebulę, kilka pomidorów i szparagów oraz opakowanie pieczarek. Nie musicie trzymać się sztywno podanych poniżej ilości.

Zamiast szparagów możecie użyć cukinii. Pomidory mogą być dowolne. Pieczarek może być mniej. Sprawdzi się każdy makaron – inny nawet ryżowy.

Sok z pieczarek i pomidorów oraz sosu sojowego stworzą smaczny sos do makaronu.

.

Szparagi z warzywami i makaronem – składniki na 4 porcje

  • od 80 do 100 g makaronu (waga dla suchego produktu) na jedną porcję. Ja miałam w szafce ostatnie opakowanie makaronu gryczanego soba
  • 400 g pieczarek
  • 3 większe pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1 średnią lub 2 małe białe cebule
  • kilka zielonych szparagów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • dwie łyżki jasnego sosu sojowego

.

Szparagi z warzywami – przygotowanie

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
  2. Na patelni podsmażcie drobno pokrojoną cebulkę – niech się zeszkli
  3. Pieczarki dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki lub ćwiartki – w zależności od wielkości
  4. Smażcie je do czasu aż puszczą wodę i zaczną pachnieć
  5. W trakcie smażenia pieczarek pokrójcie pomidory – większe na 6-8 części (możecie je też sparzyć i obrać), koktajlowe na połówki
  6. Jak pieczarki puszczą wodę wrzućcie do nich pomidory i pokrojone na kawałki szparagi
  7. Duście wszystko pod przykryciem przez kolejne 5 minut
  8. Na końcu wlejcie sos sojowy i wszystko wymieszajcie

To danie sprawdzi się na lekki lunch lub kolację.

Szparagi z warzywami i makaronem

Inne przepisy na dania ze szparagami znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znak na FB jakie warzywa najczęściej lądują na Waszych patelniach.

.