Cynamonowe naleśniki z pomarańczą | wegańskie, bezglutenowe
Czy można usmażyć miękkie i sprężyste naleśniki z użyciem mąki bezglutenowej? Można. Oto cynamonowe naleśniki z pomarańczą w cieście, które nie tylko pachną obłędnie ale wychodzą cieniutkie – wręcz idealne do zwijania. Sami zobaczcie.
Spis treści
Słowem wstępu
W tym przepisie mocny blender kielichowy będzie niezbędny. Do dokładnego zmiksowania pomarańczy (tak – pomarańczy) oraz siemienia lnianego (w ziarenkach) z pozostałymi składnikami. Tylko mocny blender zmieli je na gładką masę nie pozostawiając kawałków błon pomarańczy czy ziarenek siemienia lnianego w cieście.
Masa na naleśniki musi być tu jednorodna i gładka – tylko wtedy naleśniki usmażą się równomiernie.
.
Cynamonowe naleśniki – składniki na około 6 sztuk
- 400 ml mleka (napoju) roślinnego – bez dodatku cukru oraz tłuszczu
- 100 g mąki bezglutenowej – sprawdzą się tutaj: kukurydziana, jaglana, ryżowa, z cieciorki
- 1 duża pomarańcza
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach
- wrzątek – ilość potrzebna do zalania siemienia
Polecane dodatki:
- miód
- dżemy i powidła
- ulubione owoce
- orzechy
.
Cynamonowe naleśniki – wykonanie
- Zalejcie siemię lniane wrzątkiem i odstawcie na 5-10 minut aż wytrąci się żel
- W mocnym blenderze kielichowym zmiksujcie na gładką masę: obraną pomarańczę, mleko, olej i siemię lniane
- Następnie wsypcie do masy mąkę i miksujcie chwilę aż składniki się połączą – masa powinna być dosyć płynna
- Na dobrze rozgrzaną patelnię (już bez dodatkowego tłuszczu) wlewajcie ciasto chochlą – powinno skwierczeć podczas nalewania a po chwili pojawią się pęcherzyki na cieście
- UWAGA – w tym przepisie naleśniki nie wychodzą idealnie równe na brzegach ponieważ ciasto szybko ścina się na patelni. Takie nierówne mają być
- Smażcie naleśniki po kilka minut na każdej ze stron do czasu aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od patelni. Sprawdźcie to podważając brzegi naleśnika łopatką
Te cynamonowe naleśniki z pomarańczą wychodzą miękkie i cieniutkie – idealne do zwijania lub składania. Do czasu podania na stół trzymajcie je pod przykryciem żeby nie wyschły.
Smacznego i na zdrowie.
.
A inne przepisy na naleśniki i placuszki znajdziecie pod tym linkiem.
.
Do tego ciasta trzeba cierpliwości – potwierdzam:)