Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wytrawne gofry z kurkumą i chilli

Mam dla Was kolejny, prosty pomysł na wytrawne gofry. Tym razem w wersji bezglutenowej oraz z kurkumą i chilli. Takie gofry będą świetnym dodatkiem do śniadania, obiadu a nawet kolacji – zamiast pieczywa. 

Do przygotowania gofrów potrzebny Wam będzie blender kielichowy oraz gofrownica. Jeżeli jej nie posiadacie to usmażcie ciasto w formie placuszków – też wyjdą świetne. Tylko nie dodawajcie już tłuszczu na patelnię – niech się smażą na suchej.

Takie gofry lub placuszki możecie usmażyć wieczorem i zabrać je następnego dnia do pracy lub szkoły. A w oddzielnym pojemniku przygotujcie sobie do nich sałatkę warzywną lub owocową.

.

Składniki na 12 gofrów

  • 150g mąki bezglutenowej – ja użyłam 75g kukurydzianej (eko) i 75g jaglanej
  • 2 jajka
  • 150ml mleka roślinnego (dowolnego – jeżeli kupujecie mleko to wybierajcie takie bez dodatku cukru)
  • 50ml oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne – opcjonalnie, jeżeli nie lubicie ostrych smaków zastąpcie chilli np. oregano lub bazylią

.

Gofry – wykonanie

  1. Do blendera kielichowego wrzućcie jajka i wlejcie mleko oraz olej – miksujcie 1-2 minuty
  2. Do tej masy dodajcie wszystkie pozostałe, sypkie składniki – mąkę, proszek, kurkumę i pieprz cayenne
  3. Następnie miksujcie 1-2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji
  4. Przelejcie ciasto do miski i zostawcie je na 10-15 minut
  5. Po tym czasie możecie smażyć gofry lub placuszki
  6. Przy gofrach, przed pierwszą partią ciasta, polecam posmarować gofrownicę niewielką ilością oleju. Ciasto powinno spędzić w niej kilka minut (3-4) do momentu aż przestanie przywierać do powierzchni. Jeżeli smażycie placuszki to na patelnię nie dolewajcie już tłuszczu (wystarczy ilość, którą ciasto ma już w sobie). Placuszki będą się smażyć na suchej patelni 1-2 minuty – na każdej stronie.

Tym razem ciasto nie sprawi Wam problemów – smaży się krótko, nie przywiera do powierzchni. Taka miła odmiana od gofrów kakaowych, które wymagały długiego smażenia.

.

Te wytrawne i pikantne gofry mogą być dodatkiem do jajek sadzonych, warzyw, sałatek. Możecie je jeść również ze słodkimi dżemami lub powidłami. Same też są świetne.

.

gofry z kurkumą

.

Na blogu znajdziecie też poprzednie przepisy na wytrawne gofry oraz kilka pomysłów na ich wersję na słodko.

.

 
.
.
.