Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie Zdrowie

Dlaczego nie liczę kalorii w kuchni oraz na blogu?

Wielu z Was zadaje mi pytania o wartość kaloryczną posiłków, które opisuję na blogu lub których zdjęcia wrzucam na Fejsbuka czy Instagrama. Zawsze odpowiadam jednoznacznie – ja nie liczę kalorii. I mam ku temu kilka ważnych powodów. Zobaczcie jakich.

Antybiotykooporność czyli jak się cofnąć w rozwoju o 100 lat?

Antybiotyki, obok szczepionek, są jednym z największych dokonań ludzkości w walce ze śmiertelnymi chorobami zakaźnymi. Przez ostatnie 89 lat doprowadziliśmy jednak do sytuacji, kiedy antybiotyki przestają nas chronić. I zrobiliśmy to na własne życzenie.

Czym jest skrobia modyfikowana? – nie mylić z GMO

Skrobia modyfikowana to popularny dodatek do produktów spożywczych. Znajdziecie ją w słodyczach, nabiale, konserwach, produktach mięsnych, ketchupach, daniach instant – kisielu, budyniu czy kaszkach dla niemowląt. Nie należy mylić skrobi modyfikowanej z produktami pochodzącymi z organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Zobaczcie czym jest skrobia modyfikowana i do czego wykorzystuje ją przemysł spożywczy.

Czy wiedzieliście, że te warzywa można jeść na surowo?

Surówka z surowej marchewki lub młodej kapusty a może plasterki rzodkiewki położone na kanapkach. Zapewne znacie je i jadacie. A co powiecie na surową cukinię albo surowe zielone szparagi? Zobaczcie, które warzywa można jeść również na surowo. 

O niezbędnych minerałach i skąd je brać będąc na diecie wegetariańskiej?

W organizmie człowieka znajduje się ponad 50 różnych pierwiastków, które w sumie składają się na około 4% masy ciała. Biorą one udział w budowie naszych kości, zębów, włosów, paznokci a także w procesach metabolicznych oraz regulacji równowagi wewnętrznej organizmu. Przypatrzmy się zatem jakie właściwości mają niezbędne minerały (pierwiastki) i w której żywności roślinnej jest ich najwięcej? 

Jak negatywne emocje odbijają się na zdrowiu?

Wszystko jest ze sobą powiązane. To co jecie, pijecie, czym oddychacie i jakich kosmetyków używacie – wszystko to ma wpływ na Wasze zdrowie i samopoczucie. Ale czy wiedzieliście, że również nastrój oddziałuje na stan organizmu? Pozytywne lub negatywne emocje są w stanie powstrzymać lub wywołać chorobę. Zobaczcie dlaczego negatywne emocje warto zmienić na pozytywne nastawienie do otoczenia.

Zdrowe jedzenie – czyli jakie?

Termin zdrowe jedzenie nabrał tak szerokiego znaczenia, że dzisiaj zdrowym określane są już nawet fit batony napakowane olejem palmowym czy jogurty wzbogacone cukrem. Wystarczy, że na opakowaniu znajdzie się napis fit, vegan, bio czy gluten free. A okazuje się często, że takie produkty koło zdrowego to nawet nie leżały. Przypatrzmy się zatem uniwersalnej definicji terminu zdrowe jedzenie oraz oznaczeniom na opakowaniach „zdrowych produktów”.

Dlaczego picie sody oczyszczonej jest szkodliwe oraz po co nam kwas solny w żołądku?

Picie sody oczyszczonej wciąż jest bardzo popularne. Przypisuje się jej wiele właściwości zdrowotnych w tym leczenie problemów trawiennych, nadkwasoty żołądka czy nawet raka. Jednak czy aby na pewno efekt nie jest odwrotny? Przypatrzmy się jak soda wpływa na żołądek oraz trawienie.

Ukryty cukier: M jak maltoza, maltodekstryna, maltitol, mannitol, melasa, miód

Cukier w produktach spożywczych to już nie tylko znana nam sacharoza czy nawet syrop glukozowo-fruktozowy. Cukier czai się na nas pod wieloma innymi nazwami w statystyki mówią, że jemy go o wiele za dużo. Oto początek nowej serii artykułów, w których śledzić będę ukryty cukier. Zaczynam od M jak maltoza, maltodekstryna, maltitol, mannitol, melasa, miód. Wy też wypatrujcie ich uważnie w składzie kupowanych produktów, nawet tych fit.

Czy siemię lniane jest szkodliwe? Co z tym cyjanowodorem?

Siemię lniane, czyli nasiona lnu, wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Wpływa łagodząco na układ pokarmowy, obniża poziom złego cholesterolu, łagodzi kaszel a nawet może leczyć raka prostaty. Jestem ciekawa ilu z Was unika siemienia przez znajdujący się w nim cyjanowodór? O tym dlaczego nie warto bać się siemienia przeczytacie poniżej. 

  • 1 2 7