Little Hungry Lady

Blog o zdrowym jedzeniu w restauracjach oraz szybkim gotowaniu.

Kategorie Trójmiasto

Sopot – weekend w zimie | fotorelacja i wskazówki

Co robić w zimie nad polskim morzem? Jak to co? Spacerować, delektować się przestrzenią oraz świeżym powietrzem a do tego zajadać się rybami. Zimą do Sopotu przyjeżdża niewielu turystów – plaża jest pusta, na Monciaku nie widać tłumów, w restauracjach swobodnie można znaleźć wolny stolik. Idealna wręcz sytuacja dla każdego kto chce odpocząć, wyciszyć się ale jednocześnie korzystać z uroków i oferty morskiego kurortu. Oto kilka wskazówek co można robić zimą

Więcej

Sopot – Hotel Bayjonn | weekendowa fotorelacja

Baza hotelowa Sopotu jest na tyle urozmaicona i bogata, że każdy wybierze w niej coś dla siebie. My wybierając hotel zwykle kierujemy się kilkoma zasadami – pokój powinien być na tyle duży, żeby się w nim nie gnieździć jak kury z chowu przemysłowego, z przestronną łazienką, sejfem (zabieramy ze sobą sporo sprzętu i nie chcemy chodzić z nim cały dzień), parkingiem gdy jedziemy samochodem oraz siłownią dla M. Nasze oczekiwania spełnił kameralny, butikowy Hotel

Więcej

Sopot – Avocado | japońskie smaki

Ostatni dzień styczniowego weekendu w Sopocie – po pysznym leniwym śniadaniu długi spacer po plaży (ach… było mroźnie), kawa z dripa w So! Coffee (na rozgrzanie) a na koniec lekki lunch w Avocado fusion restaurant & sushi. Miejsce wybraliśmy już wcześniej (krótki przegląd menu Avocado zapowiadał ciekawe smaki i zdrowe potrawy) – z tej okazji nawet zarezerwowaliśmy stolik, co nam się rzadko zdarza.  Restauracja Avocado mieści się na pierwszym piętrze Domu

Więcej

Gdynia – Good Morning Vietnam | na lunch | na kolację

Macie swoje ulubione potrawy, ulubioną kuchnię? My przepadamy za daniami kuchni śródziemnomorskiej (czosnek. pomidory, bakłażan, bazylia, oregano, grillowane ryby i owoce morza, hummus i falafel – mniam). Druga naszą miłością jest kuchnia dalekiego wschodu – jej rozmaite smaki i bogactwo aromatów – od pikantnych, indyjskich wegańskich potraw, przez tajskie curry – równie ostre ale już z nutą słodyczy, chińskie pierożki, po delikatną kuchnię Japonii. To nie znaczy, że nie mam

Więcej

Gdynia – Malika | kuchnia Maghrebu

Kiedy to ja ostatnio byłam w Gdyni? Hmmm… chyba w szkole podstawowej na kolonii letniej. Jeżeli później jeździłam nad Bałtyk to głównie do Sopotu, na Hel, do Dębek. Gdynia w moich wyobrażeniach odstawała od obrazu morskiego kurortu, do którego chce się jechać w lecie i kojarzyła mi się głównie z miastem, Akwarium, portem, z Darem Pomorza i Okrętem ORP Błyskawica. Podczas styczniowego wypadu na weekend do Sopotu wybraliśmy się na kilka

Więcej

Sopot – Thai Thai | tajska kuchnia w świetnym wydaniu

Jadąc na weekend do Sopotu miałam w planach spacery po molo i plaży oraz jedzenie – duużo jedzenia. Jednym z oznaczonych miejsc na mapie tego wyjazdu była tajska restauracja Thai Thai Sopot (aż dziwne, że do tej pory nie odwiedziłam jej siostry w Warszawie). Thai Thai ulokowany został na parterze hotelu Bayjonn (jest tu również hotelową restauracją) przy sopockim Monciaku. Nie dziwi zatem tłum ludzi oblegający restaurację od 13:00 do

Więcej

Sopot – Bulaj | na ryby i owoce morza

Sopot w zimie? Czemu nie? Zastanawiałam się nad tym gdzie spędzić jeden styczniowy weekend (akurat wypadały wtedy moje urodziny) i dotarło do mnie, że nigdy wcześniej nie byłam nad polskim morzem zimą. Spodziewałam się, że o tej porze będzie zdecydowanie mniej turystów, których zimowa aura skutecznie odstrasza nawet od spacerowania po plaży. Trafiliśmy na idealną pogodę – plus kilka stopni, zero wiatru, niewiele ludzi, czynne molo, czynne restauracje, dostępne stoliki.

Więcej