Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie wegańskie

Słodkie trufle z wiśniami

Szczególnie w zimie lubię podjadać czekoladę – poprawia mi nastrój. Najchętniej wybieram praliny albo trufle – bo przecież jedna sztuka dziennie (no może dwie) to takie mniejsze zło. Te trufle wiśniowe to moja kolejna propozycja dla Was na zdrowy deser – bez cukru, tłuszczów trans i konserwantów. Ich przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut. 

3 wegańskie twarożki plus domowe mleko roślinne

Jak mieć 100% pewność co do składu roślinnego mleka. Ano trzeba je sobie zrobić samemu. Tylko nie uciekajcie od razu. Przecież wiecie, że u mnie jest prosto i szybko, bo przebywania w kuchni dłużej niż 15 minut nie zniosę. Dzisiaj podpowiem Wam jak ekspresowo przygotować domowe mleko roślinne. Z pozostałości po nim wyjdzie Wam pyszna kanapkowa pasta – wegański twarożek.

Koktajle na kolejny zielony tydzień – vol 4 | rokitnik

Kolejny zielony tydzień przed Wami. Oto siedem przepisów na zielone koktajle, tym razem z użyciem soku z rokitnika. Rokitnik to istna witaminowa bomba więc takie miksy przydadzą się Wam szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ale sięgajcie po nie również przy osłabieniu odporności czy w chorobie. Albo każdego dnia, kiedy chcecie uzupełnić witaminy.

Kakaowe gofry słodzone daktylami | wegańskie, bezglutenowe

Kakaowe gofry to kolejny, już czwarty, przepis na gofry na moim blogu. Ewidentnie mam na nie teraz fazę. Uwielbiam to w jaki sposób ciasto zapieka się w gofrownicy, przez co jest bardzo chrupkie na zewnątrz i jednocześnie wilgotne w środku. Koniecznie spróbujcie tej wersji, a jeżeli macie ochotę na odrobinę pikanterii to dodajcie jeszcze szczyptę chilli. Polecam.

Zupa warzywna – pomysł na lekką i zdrową kolację

Rok temu, podczas nauki planowania pięciu posiłków dziennie, miałam problem z kolacją. Nie chciałam opychać się kanapkami ani kolejną sałatką. Znajoma dietetyczka podpowiedziała mi, że zupa warzywna będzie dobrą opcją na koniec dnia. W tym wpisie podpowiem Wam jak szybko przygotujecie pyszną i lekką zupę z warzywami.

Zupa misoshiru (miso-shiru) – najzdrowsza potrawa świata | prosty przepis

Zupa misoshiru (zwana też zupą miso) to moje ulubione danie w japońskich restauracjach. Uwielbiam jej łagodny smak przełamany ostrością szczypiorku. Zupa ta uznawana jest za najzdrowszą na świecie a teraz i Wy możecie ją w bardzo prosty sposób przygotować w domu.

Spring rolls z warzywami i kolorowym makaronem ryżowym

Oto świetny pomysł na porządną porcję świeżych warzyw. A do tego sposób na zabawę podczas przygotowywania obiadu, kolacji a może przekąsek na imprezę z przyjaciółmi czy rodzinne spotkanie. Spring rolls z warzywami i azjatyckimi sosami polecają się Waszej uwadze.

Słodkie masło orzechowe – kolejny dobry pomysł na zdrowe śniadanie

W naszym domu specjalistą do miksowania masła orzechowego jest M. To on, raz w tygodniu, przygotowuje kolejną porcję masła i dba o to, żeby nam się nie znudziło. Tym razem podzielę się z Wami pomysłem na słodkie masło orzechowe. Wyszło tak dobre, że aż trudno się od niego oderwać.

Siedem zielonych koktajli na 7 dni – vol 3

Widzę po statystykach, że bardzo spodobała Wam się seria „Siedem koktajli na 7 dni tygodnia”. Przygotowałam dla Was kolejne zestawienie – tym razem z produktami łatwo dostępnymi jesienią. Czytajcie, miksujcie i pijcie na zdrowie.

Bezglutenowe, wegańskie gofry słodzone bananami

No i wpadłam jak śliwka w kompot. Gofry stały się moją ulubioną opcją na weekendowe śniadanie. A te bezglutenowe gofry słodzone bananami mogłabym jeść codziennie – gdybym tylko miała na to czas. Podrzucam Wam przepis na ich wersję wegańską czyli bez jajek.