Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie wegańskie

Kurki z makaronem ryżowym w azjatyckim sosie

Uwielbiamy ostrość papryczki chilli, orzeźwienie trawy cytrynowej i limonki a od czasu do czasu pozwalamy sobie nawet na wykręcający kubki smakowe słony sos sojowy. Ta magia azjatyckich przypraw sprawia, że nawet bardzo prosta potrawa staje się kulinarnym majstersztykiem. A to co najbardziej cieszy to szybkość przygotowywania. Sami zobaczcie – takie na przykład kurki z makaronem ryżowym podkręcone azjatyckim sosem – 15 minut i kolacja gotowa.

Warzywna pizza na mące bezglutenowej plus dwa sosy do niej

O tym jak spotkały się dwie zafiksowane na zdrowe jedzenie blogerki – wypiły po dwa zielone koktajle, zjadły po misce kremu z cukinii (albo pietruszki – tu jeszcze prowadzimy dyskusję) oraz przypaliły dwie pizze. Efektem tego spotkania będzie kilka przepisów publikowanych u mnie i na blogu smilingspoon.pl. W tym poście znajdziecie przepis na smaczne ciasto do pizzy oraz dwa sosy tak aby warzywna pizza bezglutenowa nadawała się później do zjedzenia. A o

Więcej

Przewodnik po zielonych koktajlach czyli co z czym najlepiej smakuje

Często zadajecie mi pytania z czego miksować zielone koktajle – jakie składniki do siebie pasują i co z czym najlepiej smakuje. Jeżeli w koktajlowej miksologii stawiacie pierwsze kroki to ten przewodnik po zielonych koktajlach powinien Wam pomóc. Nie będę Was w nim zanudzać szczegółami z chemii i biologii poszczególnych składników. Potraktujcie go jako inspirację do tworzenia własnych kombinacji, bo produktów, z których można tworzyć koktajle jest nieskończenie wiele. Bawcie się i

Więcej

Koktajl z kurkumą i pieprzem cayenne – broń w walce z najgorszą chorobą ever

Podobno tylko 1-3% zachorowań na raka zależy od genetyki. Reszta to wpływ środowiska i żywienia. Z genetyką jeszcze walczyć nie potrafimy, na zanieczyszczenia powietrza czy wody mamy wpływ na tyle na ile możemy i chcemy wyprowadzić się z dala od dużych miast, samochodów i ogólnie osiągnięć cywilizacji. Co do sposobu żywienia – tu w 100% sami decydujemy o tym co jemy choć lekko nie mamy. Pestycydy, toksyny, konserwanty, sztuczne dodatki do żywności –

Więcej

Marynowane tofu z warzywami i makaronem ryżowym

Inspiracją do powstania tego dania był przepis Marty Dymek umieszczony w książce Jadłonomia – Kuchnia roślinna (Marta prowadzi też bloga o kuchni wegańskiej). Nie miałam w domu herbaty wędzonej ani nie chciałam dodatkowo solić (sól jest już w sosie sojowym) i słodzić (nie używamy cukru ani jego zamienników) więc nieco zmodyfikowany przepis pod nasze domowe preferencje kulinarne. Marynowane tofu w herbacie Pu-erh, podane z warzywami gotowanymi na parze oraz makaronem ryżowym okazało

Więcej

Warzywa z pastą curry i kaszą gryczaną z kurkumą

Już pewnie wiecie, że wyjątkowo upodobałam sobie dania szybkie. Wciąż nie przekonałam się do długiego przesiadywania w kuchni i doglądania bulgoczących garów – nie mam do tego cierpliwości. Jak już coś gotuję to najchętniej jak zajmuje to maksymalnie 30 minut włącznie z przygotowaniem składników. Tak właśnie jest z jedną z moich ulubionych potraw, do której dorzucam dowolne warzywa – te, które akurat mam w domu. Warzywa z pastą curry i kaszą gryczaną rozgrzeją

Więcej

Proste pasty do kanapek – idealne do pracy i do szkoły

Próbujecie ograniczyć jedzenie mięsa i zastanawiacie się z czym zrobić kanapki – na śniadanie, do pracy a może dziecku do szkoły. Lub już od dawna eksperymentujecie z kuchnią roślinną ale brakuje Wam pomysłów na kanapkowe pasty. W tym poście pokażę Wam jak szybko i prosto przygotować pyszne wegańskie smarowidła – aż będziecie je chcieli wyjadać z pojemników.

Słodkie trufle z kakao i whisky

Ręka w górę kto nie lubi słodyczy? Tego obezwładniającego smaku rozchodzącego się w ustach, wywołującego uczucie przyjemnego odprężenia. Słabość do słodkiego wyssaliśmy z mlekiem matki a później jesteśmy już na nią skazani. Nieustannie walczymy z ochotą na czekoladki, ciasteczka, batoniki albo ulegamy i objadamy się, niekiedy nawet kompulsywnie. Na szczęście są zdrowsze wersje słodyczy (oprócz oczywiście owoców) – bez sacharozy, cukru palmowego, tłuszczów trans. Po ich zjedzeniu można mieć mniejsze wyrzuty sumienia. W tym przepisie

Więcej

Jaglanka na zdrowe śniadanie w dwóch odsłonach

Kasza jaglana jest wyjątkowo wdzięcznym produktem – sprawdza się w wersjach na słodko z cynamonem i owocami a w odsłonie wytrawnej jest delikatną bazą dla wyraźniejszych w smaku przypraw i warzyw. Upodobałam sobie jaglankę na śniadanie i w zależności od nastroju robię ją w jednej z wersji z ulubionymi dodatkami. Zobaczcie jakie to proste.

Bezglutenowe muffiny z dynią i goji

No tak – znowu mnie naszło na pieczenie i znowu jest to deser. Szukałam czegoś prostego w wykonaniu ale zdrowego – bez mąki pszennej, cukru i nadmiaru tłuszczu. Tym razem są to bezglutenowe muffiny z dynią i jagodami goji – dzięki daktylom i jagodom bardzo słodkie w smaku. Idealne jako przekąska albo słodkie śniadanie.