Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie wegańskie

3 nowe pomysły na wege michę | na lunch, na kolację

Pamiętacie pierwszy artykuł o wegańskich miskach (Buddha bowls)? Muszę przyznać, że wracam do nich dosyć często i wiem, że Wam też posmakowały. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami moimi aktualnymi ulubieńcami. Oto wege micha w trzech nowych odsłonach a do tego bezglutenowa. Bierzcie i jedzcie – na zdrowie.

Orkiszowe tacos z warzywami | na obiad, na kolację, na przekąskę

Nigdy nie miałam przekonania do sklepowych tacos czy tortilli. Zniechęcające do zakupu i jedzenia jest już samo przeczytanie ich składu, a do tego w smaku przeważnie wyczuwalny jest ocet (na takie najczęściej trafiałam). Chyba z nudów tydzień temu postanowiłam przetestować jeden pomysł na orkiszowe tacos. i muszę Wam się tu do czegoś przyznać – nie sądziłam, że tacos są aż tak proste w przygotowaniu. Sami zobaczcie.

3 warzywne przekąski, które przygotujecie w 15 minut

Dla niektórych będą dodatkiem do dania głównego ale wiem, że część z Was zje je samodzielnie. Bo te warzywne przekąski są aż tak dobre, że trudno jest się im oprzeć. Ja pochłaniam je z kromką chleba od razu po przygotowaniu. 

Warzywa po tajsku nietypowo | pomysł na obiad i kolację

To danie miałam okazję jeść kilka razu w domu mojej przyjaciółki Małgorzaty. Zachwyciło mnie ono swoją prostotą oraz nietypowym połączeniem dodatków. Warzywa po tajsku w mojej, jeszcze bardziej uproszczonej wersji, będą doskonałym pomysłem na kolację lub obiad. 

PORADNIK | Sposób na muffiny wegańskie słodzone owocami

Babeczki są prostym i szybkim pomysłem na małe, słodkie co nieco. Jeszcze nie próbowałam piec ich na 100% bezglutenowej mące (mieszanej owszem) ale w wersji wegańskiej przygotowuję je często. Oto mój sposób na muffiny bez jajek oraz słodzone wyłącznie owocami. Smacznego i na zdrowie.

Drugie śniadanie w pracy w wersji wytrawnej | poradnik cz.2

Drugie śniadanie w pracy możecie zjeść na słodko z ulubionymi owocami ale dzisiaj zaproponuję Wam wersję wytrawną. Szczególnie, że mamy lato i dostęp do świeżych, pachnących pomidorów i ogórków. Zobaczcie co możecie zabrać ze sobą do pracy aby zwalczyć poranny głód. 

LATO | Mrozimy zielone koktajle i robimy lody na patyku

Zmiksowaliście za dużo i nie macie już gdzie wlać kolejnego łyka? Mam dla Was pomysł – zamroźcie sobie zielony koktajl  – szczególnie latem kiedy upały dają się porządnie we znaki. Lody na patyku wykonane z zielonych koktajli będą zdrową przekąską a być może niektórym z Was posłużą nawet za śniadanie. W końcu od kilku już lat lato w Polsce bywa zaskakująco gorące.

7 dni z zielonymi koktajlami vol.8 | mrożone owoce

Czekając na lato i walcząc z zimowo-wiosennym przesileniem zróbcie sobie zielone smoothies z mrożonymi owocami. W sklepach bez problemu kupicie mrożone truskawki, wiśnie, śliwki czy mieszankę owoców leśnych. A jak latem byliście zapobiegliwi to może i znajdziecie jeszcze w zamrażarce jagody albo czarną porzeczkę.

Roślinny pasztet z pastą miso

Taki mam już zwyczaj, że jak gotuję warzywny bulion to zaraz po nim piekę roślinny pasztet. Szkoda mi wyrzucać warzywa i grzyby a dogotowanie kaszy zajmuję przecież chwilę. Potem wystarczy wszystko razem zmiksować, dodać przyprawy i wstawić do piekarnika na 60 minut. Taki pasztet jest świetnym dodatkiem lub bazą śniadań, obiadów i kolacji. Tym razem upiekłam pasztet z pastą miso.

Kulki mocy (trufle) – 3 nowe przepisy na smaczny i zdrowy deser

Suszone owoce są świetną opcją na przekąszenie czegoś energetycznego, słodkiego i przy okazji zdrowszego od przemysłowo wytwarzanych słodyczy. Jeżeli macie ochotę na słodki dodatek do kawy czy herbaty to kulki mocy powinny Was zainteresować.  Przed Wami aż 3 przepisy na słodkie miksowanie.