Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie wegańskie

Wegańska micha (Buddha bowl) – 5 inspiracji

Wegańska micha (vegan bowl, Buddha bowl) króluje na instagramowych zdjęciach i zagranicznych blogach. Zdradzę Wam pewną tajemnicę – nie dość, że te napakowane warzywami miski pięknie wyglądają to jeszcze rewelacyjnie smakują. A czas przygotowania? Zależny będzie od tego jak długo będziecie przygotowywać jeden z głównych składników. Sami zobaczcie jak proste jest przygotowanie takiej michy.

4 błyskawiczne i zdrowe sosy do makaronów

Pamiętam jeszcze te zamierzchłe czasy studenckie, kiedy żywiłam się makaronami instant i sosami z torebki. Do dzisiaj dziękuję swojemu żołądkowi i wątrobie, że nienaruszone przetrwały takie dawki soli, glutaminianu sodu i innej chemii. Potem nauczyłam się sama robić zdrowe sosy do makaronów. I wiecie co? To wcale nie jest takie trudne i do tego zajmuje niewiele czasu.

Chia pudding w 3 smakach – kokos, kakao, matcha | na zdrowe śniadanie i deser

Nasiona chia po zalaniu płynem zachowują się tak jak nasz polski len (siemię lniane) czyli wytrącają żel. Właśnie ta właściwość jest wykorzystywana do przygotowania pysznego śniadania lub deseru. Zobaczcie jak proste jest przygotowanie chia pudding.

Zielone koktajle vol.6 | wersja śniadaniowa na 7 dni tygodnia

W szóstym wydaniu przepisów na zielone koktajle przedstawiam Wam propozycje na koktajle śniadaniowe. Dzięki dodaniu do nich płatków zbożowych (pisałam o nich tutaj), mleka roślinnego (przepisy znajdziecie tutaj), masła orzechowego i innych kalorycznych dodatków, takie koktajle mogą stać się sycącym posiłkiem. Polecam pić je na pierwsze lub drugie śniadanie albo około treningowo.

Błyskawiczny deser z czerwonej fasoli słodzony daktylami

Macie ochotę na coś słodkiego ale nie chcecie objadać się przemysłowo produkowanymi słodyczami z dużą zawartością cukru, tłuszczów i konserwantów? Jeżeli tak, to mam dla Was kolejny pomysł na błyskawiczny deser. Tym razem połączyłam w nim czerwoną fasolę, kakao oraz daktyle. I muszę przyznać, że wyszła z tego mieszanka piorunująca. Nie bójcie się, tylko koniecznie spróbujcie.

10 przepisów na domowe mleko roślinne

Od kiedy odkryłam jak bardzo proste jest samodzielne przygotowanie mleka roślinnego, przestałam kupować gotowce. Jak tylko nachodzi mnie ochota na mleko roślinne zalewam na noc orzechy, płatki lub nasiona i rano w 10 minut mam gotowy napój. Tak – to jest aż takie proste, że trudno w to uwierzyć. A zyskujecie mleko roślinne bez cukru, konserwantów i innych chemicznych dodatków.

Pieczone ziemniaki – zdrowa przekąska

Pieczone ziemniaki są szybką i zdrową opcją na domowy fast food. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut a potem już tylko czekacie aż się upieką. Będą zdecydowanie zdrowszym dodatkiem do domowego kina czy spotkania przy piwie niż sklepowe, słone przekąski. 

Dwa przepisy na zimowe ciastka z płatkami owsianymi

Te błyskawiczne, zimowe ciastka z płatkami owsianymi to opcja fit dla lubiących słodkie przekąski. Dzisiaj przedstawiam Wam je w dwóch wersjach wegańskich – wytrawnej, mocno kakaowej oraz drugiej – słodzonej suszonymi owocami. Jestem ciekawa, która z nich bardziej Wam posmakuje.

7 zielonych koktajli – vol 5 | wydanie zimowe

Mam dla Was kolejną część przepisów na zielone koktajle na cały tydzień. Bo pomimo braku naszych lokalnych, świeżych warzyw i owoców, zielone miksowanie zimą też może być smaczne i zdrowe. Bierzcie, miksujcie i pijcie na zdrowie. 

Warzywny pasztet ostro podkręcony pastą curry

Wiecie, że w kuchni nie mogę obyć się bez ostrych przypraw. Pikantne papryczki i pasty curry dodaję prawie do wszystkiego, nawet do słodkich wypieków. Warzywny pasztet z kaszy jaglanej i gotowanych warzyw podkręciłam ostrą, zieloną pastą curry. Wyszedł rewelacyjny. Koniecznie sprawdźcie ten banalnie prosty przepis.