Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wege kuchnia nie musi być ani trudna, ani nudna. Rozpocznij przygodę z roślinną kuchnią, bazując na moich przepisach wegetariańskich. Daj porwać się kolorom, smakom i aromatom! Obiecuję – nie znajdziesz tu nudny, a każdy z wegetariańskich przepisów przypadnie do gustu nawet zagorzałym mięsożercom.

Przepisy wegetariańskie

Japońska sałatka z grzybami fungus

Grzyby snow fungus, zwane również białymi, są bardzo cenione w kuchni azjatyckiej. Po namoczeniu stają się półprzezroczyste i sprężyste, a wyglądem przypominają koralowce. Posiadają neutralny smak, dzięki czemu świetnie przejmują smaki potraw, którym towarzyszą. Posiadają wysoką zawartość błonnika, co może pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów, pobudzaniu perystaltyki jelit czy usuwaniu toksyn z organizmu. Dzięki sałatce z grzybami fungus możesz odmienić swoją codzienną dietę i zadziwić przyjaciół na domówce.

Chleb bezglutenowy – prosty domowy przepis

Pacjenci z celiakią i na diecie bezglutenowej nie musza się martwić o smaczny kawałek chleba. Odkąd w internecie zaczęły pojawiać się przepisy na chleb bezglutenowy bez wyrabiania, coraz więcej osób decyduje się wypiekanie pieczywa w domu. Nie potrzeba specjalnych urządzeń, wymyślnych składników czy ekstra umiejętności. Chleb bezglutenowy jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Może być smaczniejszy od klasycznego odpowiednika.

Świąteczna magia smaku – oryginalne i wspaniałe ciasta na Boże Narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy nasze domy wypełniają się zapachem cynamonu, gałki muszkatołowej i innych przypraw, a kuchnie przypominają małe piekarnie. To również okres, kiedy tradycyjne ciasta stają się gwiazdami naszych stołów. Oto kilka inspiracji, jak stworzyć wyjątkowe ciasta na Boże Narodzenie, oraz kilka wskazówek, które pomogą uczynić je jeszcze smaczniejszymi. Magia ciasta marchewkowego z orzechami Ciasto marchewkowe z orzechami to niezwykle popularne danie w okresie świątecznym. Jego delikatny smak

Czytaj…

Wege pomysły na świąteczne potrawy 2023/2024

Wege święta Bożego Narodzenia? Ależ oczywiście! Wegańskie święta mają coraz większą liczbę wyznawców. Tradycyjne polskie smaki wigilijne i świąteczne można z powodzeniem wykorzystać przy pomocy wyłącznie produktów roślinnych. W sklepach dostępne są różne zamienniki dla większości pokarmów odzwierzęcych, a poniżej znajdziecie ciekawe przepisy. To mogą być pierwsze w waszym życiu święta bez problemów żołądkowych po odejściu od stołu. Wystarczy pamiętać o pewnych zasadach przy przyrządzaniu potraw, aby wege święta były udane.

Jak jeść nasiona chia? Jak je przygotować?

Nasiona chia to małe, ale niezwykle odżywcze ziarna pochodzące z Ameryki Południowej. W ostatnich latach zdobyły ogromną popularność ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne. Jednak wiele osób w Polsce nadal nie jest pewnych, jak jeść nasiona chia i jak je przygotować. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o tym superfood, jak jeść je w codziennej diecie i czerpać z nich maksymalne korzyści.

Makaroniki z nadzieniem cytrynowym – jak stworzyć przysmak z paryskiej cukierni?

Makaroniki to ciasteczka powszechnie kojarzone przez smakoszy z Paryżem. Nazwa potrawy nie ma jednak nic wspólnego z krojonym ciastem dodawanym do zupy czy sosu pomidorowego, czyli z makaronem. Źródłem nazwy jest inne włoskie słowo, gdyż ten słodki smakołyk nie powstał nad Sekwaną, ale w Italii. Jeśli nie wybierasz się akurat do stolicy Francji, możesz zrobić pyszne makaroniki w swojej kuchni i dać spróbować rodzinie czy przyjaciołom. Jak zrobić idealne makaroniki? Nie

Czytaj…

Jak zrobić ciasto bez jajek? Trzy sprawdzone i proste przepisy

Przepisy na puszyste ciasto bez jajek i mleka pozwalają na delektowanie się pysznym deserem nawet wtedy, kiedy masz alergię na jajka. Jajka pełnią w wypiekach funkcję spulchniacza i emulgatora, łączą składniki ciasta, które ładnie się skleja i nie rozpada. Ale jeśli jesteś uczulony, jedynym wyjściem jest eliminacja jajek z jadłospisu. Przepis na ciasto bez jajek docenią również weganie, którzy nie spożywają produktów odzwierzęcych.

Płatki jaglane na śniadanie – ale czy tylko?

Płatki jaglane na śniadanie: Co warto o nich wiedzieć? To pytanie coraz częściej pojawia się wśród tych, którzy chcą rozpocząć dzień od zdrowego i sycącego posiłku. Jaglane płatki to w końcu wszechstronny składnik, który pozwala na przygotowanie zarówno błyskawicznych śniadań, jak i bardziej wyrafinowanych dań. Odkryjmy zatem kulinarne możliwości otrębów jaglanych i korzyści, jakie mogą płynąć z ich spożywania!

Szybkie i tanie przekąski na imprezę – co podać gościom, gdy się ich nie spodziewasz?

Większość z nas lubi domowe imprezy. Domówki są dobrą okazją do spędzenia czasu z bliskimi, rodziną i przyjaciółmi. Podczas imprez potrafimy się razem bawić, ale też degustujemy potrawy przy wspólnym stole. Aby impreza była udana, z reguły powinny jej towarzyszyć przekąski, które wprawiają uczestników w dobry humor. Co można podać gościom, którzy wpadną do ciebie zupełnie niespodziewanie na krótko przed północą? Jakie potrawy są równie smaczne, co szybkie w przygotowaniu?

Czytaj…

Przepis na wilgotne i puszyste muffinki

Muffinki czekoladowe to obowiązkowy deser do kawy lub herbaty albo jako przekąska do pracy. Mięsiste i wilgotne, z kawałkami roztopionej czekolady w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu. Pomyśleć, że wystarczy kilka ogólnodostępnych składników i zaledwie pół godziny roboty! Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, a kawałki czekolady delikatnie płynne. Jakie są sprawdzone przepisy na wilgotne muffinki? Coś pysznego!

Przepisy wegetariańskie – pomysły na dania z warzywami z roli głównej 

Przepisy wegetariańskie zyskały w ostatnich latach na popularności. Miliony ludzi decyduje się jeść mniej mięsa, drobiu i ryb, zastępując je większą ilością warzyw. Istnieje wiele powodów, dla których ludzie sięgają po przepisy wegetariańskie. Niektórzy robią to z powodów zdrowotnych, inni z powodów religijnych, niektórzy z pobudek etycznych, a jeszcze inni dlatego, że po prostu wolą nie jeść mięsa lub ryb. Niezależnie od tego, jaki jest Twój powód przejścia na dietę wegetariańską, oto moja kolekcja łatwych do wykonania wegetariańskich przepisów. Wszystkie te potrawy zawierają warzywa jako główne składniki. Dodatkowo, przepisy na wegetariańskie obiady są również zbilansowane, aby zapewnić Ci wszystko, czego potrzebujesz od dobrze zbudowanego planu żywienia.

Dania wegetariańskie – warzywne inspiracje

Pierwszym krokiem do stworzenia pysznych dań wegetariańskich jest wybór odpowiednich składników. Ważne jest, aby wiedzieć, które warzywa są odpowiednie dla diety wegetariańskiej, a których lepiej unikać. Ważne jest również, aby wiedzieć, które składniki można łączyć z różnymi produktami. Na przykład, niektóre warzywa dobrze komponują się z serem, podczas gdy inne sprawdzają się z bezmlecznymi alternatywami, takimi jak mleko kokosowe lub orzechy nerkowca. Dania wegetariańskie są często zdrowe i niskokaloryczne, ale ważne jest, aby wybrać odpowiednie składniki, które po prostu lubimy. Warzywa są niskokaloryczne, ale mają wysoką zawartość błonnika, witamin i minerałów takich jak np.: wapń. To czyni je idealnym wyborem dla zdrowej, zbilansowanej diety.

Wegetariańskie obiady dla całej rodziny

Wiele potraw bazujących na warzywach, idealanie nadaje się jako główne danie obiadowe. Oto kilka szybkich pomysłów na zdrowe, smaczne i pożywne wegetariańskie obiady. Przyprawione curry z soczewicy i warzyw – aromatyczny obiad wegetariański, gotowany z soczewicą i dużą ilością przypraw. Jest to bardzo łatwe i szybkie do wykonania danie. Możesz podać je z ryżem lub chlebem naan na pyszny i zdrowy wegetariański obiad. A może tacos z warzywami i fasolą? To popularny posiłek i możesz uczynić go całkowicie wegetariańskim, używając fasoli i warzyw zamiast mięsa. Możesz dodać swoje ulubione warzywa i połączyć je z fasolą kidney, uzyskasz wtedy smaczny i pożywny wegetariański obiad. Masz ochotę na zupę? Zupa z marchwi i soczewicy to świetny sposób na zachowanie zdrowia. Jest łatwa do wykonania, bardzo pożywna i możesz uczynić ją wegetariańską, używając soczewicy zamiast mięsa. Jest zdrowa, pyszna i bardzo pożywna!