Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie Przepisy

Truskawki nietypowo czyli 3 pomysły na zupełnie nowe dania

W tym roku zauważyłam u siebie większą niż zazwyczaj ochotę na truskawki. Może dlatego, że są teraz wyjątkowo słodkie i soczyste – cóż, ta słoneczna patelnia i niewiele deszczu widocznie im sprzyjają. Pewnie nie jestem wyjątkiem i nie ja jedyna zajadam się truskawkami codziennie. Też tak macie? To zobaczcie jak możecie urozmaicić sobie truskawkowe doznania i zjeść truskawki nietypowo – w nowych kompozycjach.

Nowy przepis na domowe mieszane masło orzechowe

Jeżeli obserwujecie moje konto na Instagram to już wiecie, że domowe masło orzechowe jest stałym bywalcem na moim stole. W tym roku szczególnie upodobałam je sobie w połączeniu z razowym chlebem i różnymi owocami. Ale powiem Wam, że kanaka z takim masłem i pomidorem albo świeżym ogórkiem – ulalala. Koniecznie spróbujcie. Teraz zdradzę Wam przepis na mieszane masło orzechowe. W wykonaniu jest równie proste a w smaku – bardziej delikatne

Więcej

Pij wodę przez cały dzień a w upały zrób sobie wodę owocową

Pij wodę – słyszysz to na każdym kroku, szczególnie w trakcie letnich upałów. Woda to 60% masy Twojego ciała, u noworodka to 75% a w upalne letnie dni tracisz jej dużo na samo pocenie się czyli utrzymanie temperatury ciała. Jeżeli nie lubisz samej wody (znam takich) to zamiast kupować słodzone cukrem napoje zrób sobie wodę smakową – prawdziwie owocową.

3 przepisy na zdrowe mrożone desery idealne na upały

Nic tak skutecznie nie przynosi ulgi w upalne, letnie dni jak dobrze schłodzone lody. W jednym miejscu przeczytałam, że aby produkt nazwać lodami, musi on zawierać co najmniej 10% tłuszczu mlecznego. Wszystkie inne słodkie mrożonki to sorbety, granity, mrożone jogurty. Nie wchodząc w szczegóły poprawnego nazewnictwa przygotowałam dla Was trzy przepisy na zdrowe mrożone desery, które możecie szybko przygotować w domu.

Truskawki codziennie czyli sposób na zdrowe śniadanie przez pięć dni (vol 2)

Sezon na truskawki mamy w pełni – cieszmy się zatem tymi słodkimi, pachnącymi wiosną i latem owocami – bo przecież tak szybko się kończą. A żeby Wam się nie znudziły podpowiadam jak szybko przygotować zdrowe śniadanie z truskawkami w roli głównej. Jutro tydzień rozpocznie się hasłem jedzmy truskawki codziennie – na zapas.

Sposób na zdrowe śniadanie przez cały tydzień – vol 1

W tygodniu, przed pracą, każda minuta ma znaczenie – przestawiam budzik aby wyrwać jeszcze kilka chwil w łóżku wtulona w miękką poduszkę, sennie wlokę się do łazienki i zmywam z twarzy ślady nocy a potem w kuchni robię śniadanie – najważniejszy posiłek dnia. Przygotowanie ma być szybkie – wolę mieć więcej czasu na spokojną konsumpcję niż jeść w pośpiechu. Oto jeden z szybkich sposobów –  jaglanka na zdrowe śniadanie, który możecie wykorzystać

Więcej

Jak ważne są proporcje w zielonych koktajlach?

No właśnie – często zadajecie mi pytania na FB i Instagramie czy proporcje w zielonych koktajlach mają znaczenie? Czy to ile dodacie do nich zielonych liści, owoców, płynów i dodatków (przypraw, proszków, orzechów) ma wpływ na smak oraz wartość odżywczą koktajlu. Potraktujcie proszę ten wpis jako uzupełnienie do Przewodnika po zielonych koktajlach, w którym tylko wspomniałam o proporcjach.

Wiosna na stole czyli lekka sałatka ziemniaczana z ciecierzycą i kozim serem

Z czym Wam się kojarzy sałatka ziemniaczana? Mi z pokrojoną w kostkę marchewką, korzeniem pietruszki, selerem, groszkiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem – skąpanych w gęstym majonezie. To jest świetne połączenie ale w zimie (obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole) i do tego dla osób, które nie muszą lub nie chcą dbać o odpowiednią wagę ciała. Sałatka ziemniaczana może być też lekka i tym samym zdrowa – zobaczcie jaką wersję dla Was

Więcej

Prosty i szybki przepis na ciasto z rabarbarem słodzone owocami i karobem

Moje pierwsze podejście do tego ciasta okazało się zupełnym niewypałem. O ile sam rabarbar konsystencję miał udaną i kwaśny smak zachował to reszta była bez smaku. Ale zawzięłam się i w końcu wyszło – ciasto z rabarbarem słodzone owocami i karobem. Musicie go spróbować bo przecież sezon na rabarbar mamy w pełni.

Słodkie babeczki z rabarbarem

Rabarbar – wszędzie rabarbar więc i u mnie też. Jako dziecko nie przepadałam za jego kwaśnym smakiem – chyba, że był składnikiem słodkiego ciasta lub kompotu mojej Mamy. Z czasem odzwyczaiłam się od cukru i zaczęłam doceniać wyraźne smaki warzyw – nawet te ekstremalnie kwaśne czy nawet gorzkie. W tym przepisie na babeczki z rabarbarem jest jeden element słodki, który złagodzi kwasowość – mój ulubiony dodatek do ciasta czyli banany.