Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie Przepisy

Energetyczny koktajl na dobry początek dnia – z mlekiem konopnym, suszoną śliwką i gałką muszkatołową

Ten przepis to kolejny efekt współpracy mojej i Gosi Szakuły. Spotkałyśmy się ponad tydzień temu na ploty i wspólne gotowanie – pisałam Wam o tym w poście o wegańskiej pizzy. Spotkanie rozpoczęłyśmy od nastawienia warzyw na bulion i wymyślania składników na energetyczny koktajl, który da nam kopa na kolejne kilka godzin pracy. I muszę przyznać, że wyszedł nie tylko wyjątkowo smaczny ale do tego bardzo sycący.

Pięć szybkich i zdrowych sposobów na zielone szparagi

Jeżeli śledzicie mój Instagram, to już wiecie, że od tygodnia codziennie objadam się szparagami. Sezon na te niepozorne rośliny wystartował w tym roku wyjątkowo szybko – oby za szybko się nie skończył. Zielone szparagi możecie gotować na parze, smażyć, piec, grillować lub jeść na surowo. W tym poście podpowiadam jak szybko, zdrowo i smacznie możecie je przygotować w domu.

Warzywna pizza na mące bezglutenowej plus dwa sosy do niej

O tym jak spotkały się dwie zafiksowane na zdrowe jedzenie blogerki – wypiły po dwa zielone koktajle, zjadły po misce kremu z cukinii (albo pietruszki – tu jeszcze prowadzimy dyskusję) oraz przypaliły dwie pizze. Efektem tego spotkania będzie kilka przepisów publikowanych u mnie i na blogu smilingspoon.pl. W tym poście znajdziecie przepis na smaczne ciasto do pizzy oraz dwa sosy tak aby warzywna pizza bezglutenowa nadawała się później do zjedzenia. A o

Więcej

Przewodnik po zielonych koktajlach czyli co z czym najlepiej smakuje

Często zadajecie mi pytania z czego miksować zielone koktajle – jakie składniki do siebie pasują i co z czym najlepiej smakuje. Jeżeli w koktajlowej miksologii stawiacie pierwsze kroki to ten przewodnik po zielonych koktajlach powinien Wam pomóc. Nie będę Was w nim zanudzać szczegółami z chemii i biologii poszczególnych składników. Potraktujcie go jako inspirację do tworzenia własnych kombinacji, bo produktów, z których można tworzyć koktajle jest nieskończenie wiele. Bawcie się i

Więcej

Koktajl z kurkumą i pieprzem cayenne – broń w walce z najgorszą chorobą ever

Podobno tylko 1-3% zachorowań na raka zależy od genetyki. Reszta to wpływ środowiska i żywienia. Z genetyką jeszcze walczyć nie potrafimy, na zanieczyszczenia powietrza czy wody mamy wpływ na tyle na ile możemy i chcemy wyprowadzić się z dala od dużych miast, samochodów i ogólnie osiągnięć cywilizacji. Co do sposobu żywienia – tu w 100% sami decydujemy o tym co jemy choć lekko nie mamy. Pestycydy, toksyny, konserwanty, sztuczne dodatki do żywności –

Więcej

Kanapka z pastą z sardynek – tu jakość i pochodzenie mają znaczenie

Puszka sardynek to moje zabezpieczenie na czarną godzinę. Kiedy nie mam czasu (albo lenistwo wygrywa) i w lodówce oraz kuchennych szafkach hula wiatr ta mała puszka często ratuje mi dzień. Kanapka z sardynką to bardzo prosty sposób na pierwsze lub drugie śniadanie – a jak obawiacie się o oddech to wykorzystajcie ten przepis na kolację.

Kac koktajl czyli ratunek o poranku

Zabawa była przednia – świetne jedzenie, ciekawe rozmowy i bardzo dobre wino. Tylko dlaczego ten poranek musi tak boleć? Jak już udało mi się ustabilizować błędnika a żołądek zaczął domagać się jedzenia dałam jemu oraz zmęczonej wątrobie ukojenie – kac koktajl z ostropestem. Powinien szybko postawić mnie na nogi.

Wegetariański wielkanocny żurek – bardzo prosty przepis

Nie – nie będzie żurku z torebki (choć pamiętam jeszcze te czasy, po przeprowadzce do Warszawy, kiedy zajadałam się przeróżnymi zupkami instant – chińskie były the best). Dzisiaj udało mi się przygotować MÓJ PIERWSZY W ŻYCIU wegetariański wielkanocny żurek – i od razu muszę się z Wami podzielić moim szczęściem (i sposobem na niego).

Babka kakaowa orkiszowa kukurydziana

Za pięć dni Święta więc żebyście zdążyli z wypiekami już dzisiaj podsyłam Wam ostatni, słodki, wielkanocny przepis. Muszę przyznać, że babka kakaowa z mąką orkiszową i kukurydzianą wyszła wyjątkowo smaczna, choć poprzednie (cytrynowa i pomarańczowa) też są niczego sobie. Jak na mnie przystało przepis jest szybki i prosty a ciasto zdrowsze bo bez cukru i utwardzonego tłuszczu. Sami zobaczcie i koniecznie przetestujcie.

Wielkanocna babka pomarańczowa słodzona karobem – bez glutenu

Wielkanocna babka pomarańczowa z karobem to kolejny pomysł na zdrowy, świąteczny deser. Jej wykonanie jest równie proste jak cytrynowej a smak i zapach Was zachwycą.