Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie lunch

Wiosna na stole czyli lekka sałatka ziemniaczana z ciecierzycą i kozim serem

Z czym Wam się kojarzy sałatka ziemniaczana? Mi z pokrojoną w kostkę marchewką, korzeniem pietruszki, selerem, groszkiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem – skąpanych w gęstym majonezie. To jest świetne połączenie ale w zimie (obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole) i do tego dla osób, które nie muszą lub nie chcą dbać o odpowiednią wagę ciała. Sałatka ziemniaczana może być też lekka i tym samym zdrowa – zobaczcie jaką wersję dla Was

Więcej

Pięć szybkich i zdrowych sposobów na zielone szparagi

Jeżeli śledzicie mój Instagram, to już wiecie, że od tygodnia codziennie objadam się szparagami. Sezon na te niepozorne rośliny wystartował w tym roku wyjątkowo szybko – oby za szybko się nie skończył. Zielone szparagi możecie gotować na parze, smażyć, piec, grillować lub jeść na surowo. W tym poście podpowiadam jak szybko, zdrowo i smacznie możecie je przygotować w domu.

Warzywna pizza na mące bezglutenowej plus dwa sosy do niej

O tym jak spotkały się dwie zafiksowane na zdrowe jedzenie blogerki – wypiły po dwa zielone koktajle, zjadły po misce kremu z cukinii (albo pietruszki – tu jeszcze prowadzimy dyskusję) oraz przypaliły dwie pizze. Efektem tego spotkania będzie kilka przepisów publikowanych u mnie i na blogu smilingspoon.pl. W tym poście znajdziecie przepis na smaczne ciasto do pizzy oraz dwa sosy tak aby warzywna pizza bezglutenowa nadawała się później do zjedzenia. A o

Więcej

Marynowane tofu z warzywami i makaronem ryżowym

Inspiracją do powstania tego dania był przepis Marty Dymek umieszczony w książce Jadłonomia – Kuchnia roślinna (Marta prowadzi też bloga o kuchni wegańskiej). Nie miałam w domu herbaty wędzonej ani nie chciałam dodatkowo solić (sól jest już w sosie sojowym) i słodzić (nie używamy cukru ani jego zamienników) więc nieco zmodyfikowany przepis pod nasze domowe preferencje kulinarne. Marynowane tofu w herbacie Pu-erh, podane z warzywami gotowanymi na parze oraz makaronem ryżowym okazało

Więcej

Warzywa z pastą curry i kaszą gryczaną z kurkumą

Już pewnie wiecie, że wyjątkowo upodobałam sobie dania szybkie. Wciąż nie przekonałam się do długiego przesiadywania w kuchni i doglądania bulgoczących garów – nie mam do tego cierpliwości. Jak już coś gotuję to najchętniej jak zajmuje to maksymalnie 30 minut włącznie z przygotowaniem składników. Tak właśnie jest z jedną z moich ulubionych potraw, do której dorzucam dowolne warzywa – te, które akurat mam w domu. Warzywa z pastą curry i kaszą gryczaną rozgrzeją

Więcej

Szakszuka – danie idealne o każdej porze dnia

Szakszuka, albo raczej nasza jej interpretacja, pojawia się na naszym stole w zależności od chęci i nastroju – podczas śniadania, czasami na obiad a i zdarza nam się ją robić na kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut a jej smak rozgrzewa i dodaje energii w te zimowe, deszczowe dni.

Pieczone bataty | fasola | pomidory | kozi ser

Bataty czyli słodkie ziemniaki są naszym ulubionym warzywem w zimie. Są praktycznie bezobsługowe i zwykle pieczemy je w piekarniku jak frytki i wyjadamy z domowym sosem pomidorowym lub układamy na sałacie posypane jedynie białym kozim serem, który przełamuje ich delikatny, słodki smak. Moim ostatnim odkryciem są pieczone bataty podane z ostrą fasolką, kozim serem i dużą ilością świeżego koperku.

Kasza gryczana z pomidorami na szybki i zdrowy obiad

Chociaż od kilku miesięcy wprawiam się w gotowaniu to długie przebywanie w kuchni nie stało się moim ulubionym zajęciem. Nadal wolę dania, których przygotowanie zajmuje niewiele więcej niż ich późniejsze jedzenie. Tak właśnie jest z potrawą, którą upodobałam sobie wyjątkowo jesienią i którą robię przynajmniej raz w tygodniu – aż mi się znudzi (oby nie szybko). Kasza gryczana z pomidorami to świetny sposób ma szybki i zdrowy obiad albo kolację.

  • 1 4 5