Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie kolacja

Warzywa z pastą curry i kaszą gryczaną z kurkumą

Już pewnie wiecie, że wyjątkowo upodobałam sobie dania szybkie. Wciąż nie przekonałam się do długiego przesiadywania w kuchni i doglądania bulgoczących garów – nie mam do tego cierpliwości. Jak już coś gotuję to najchętniej jak zajmuje to maksymalnie 30 minut włącznie z przygotowaniem składników. Tak właśnie jest z jedną z moich ulubionych potraw, do której dorzucam dowolne warzywa – te, które akurat mam w domu. Warzywa z pastą curry i kaszą gryczaną rozgrzeją

Więcej

Szakszuka – danie idealne o każdej porze dnia

Szakszuka, albo raczej nasza jej interpretacja, pojawia się na naszym stole w zależności od chęci i nastroju – podczas śniadania, czasami na obiad a i zdarza nam się ją robić na kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut a jej smak rozgrzewa i dodaje energii w te zimowe, deszczowe dni.

Pieczone bataty | fasola | pomidory | kozi ser

Bataty czyli słodkie ziemniaki są naszym ulubionym warzywem w zimie. Są praktycznie bezobsługowe i zwykle pieczemy je w piekarniku jak frytki i wyjadamy z domowym sosem pomidorowym lub układamy na sałacie posypane jedynie białym kozim serem, który przełamuje ich delikatny, słodki smak. Moim ostatnim odkryciem są pieczone bataty podane z ostrą fasolką, kozim serem i dużą ilością świeżego koperku.

Kasza gryczana z pomidorami na szybki i zdrowy obiad

Chociaż od kilku miesięcy wprawiam się w gotowaniu to długie przebywanie w kuchni nie stało się moim ulubionym zajęciem. Nadal wolę dania, których przygotowanie zajmuje niewiele więcej niż ich późniejsze jedzenie. Tak właśnie jest z potrawą, którą upodobałam sobie wyjątkowo jesienią i którą robię przynajmniej raz w tygodniu – aż mi się znudzi (oby nie szybko). Kasza gryczana z pomidorami to świetny sposób ma szybki i zdrowy obiad albo kolację.

  • 1 4 5