Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie kolacja

Buddha bowls czyli 3 nowe wegańskie michy | vol.3

Po tych wszystkich grudniowych pierogach, śledzikach i ciastach stęskniłam się za surowymi warzywami. Wegańskie michy są dla mnie świetną opcją na lekki obiad albo kolację i powrót do codziennej, zdrowszej bo bardziej surowej diety. W tym wpisie przeczytacie o 3 nowych warzywnych miskach. Smacznego i na zdrowie.

Zielona zimowa sałatka | błyskawiczna i mega zdrowa

Ta zimowa sałatka zachwyci Was intensywnym smakiem a jej składniki odżywią Wasze spragnione witamin oraz minerałów jesienno-zimowe ciała. Nie żałujcie w niej czosnku a na końcu polejcie wszystko olejem sezamowym. Na zdrowie.

Curry z soczewicą plus dynia lub bataty do wyboru

Curry z soczewicą to kolejny pomysł na aromatyczny obiad lub kolację z warzywami w roli głównej. Możecie przygotować je z dynią lub batatem i podać z kaszą lub ciemnym ryżem. Opcji jest kilka – wybierzcie swoją ulubioną.

Pikantny ryż z kapustą kiszoną – na obiad, na kolację | wegański

Ryż z kapustą, koniecznie kiszoną, jest świetnym pomysłem na rozgrzewający obiad lub kolację. To danie przygotowuje się dosyć długo bo około 1 godziny (z gotowaniem ryżu i fasolki) ale efekty są tego warte. 

Warzywne rolki z nori – pomysł na zdrowy posiłek z glonami

Już od dłuższego czasu miałam na nie ochotę. Zastanawiałam się tylko z którą kaszą, zamiast ryżu, będą dobre. Okazało się, że kasza jęczmienna doskonale się w nich sprawdza. Jest klejąca po ugotowaniu a ta cecha jest potrzebne aby rolka się nie rozpadała. Rolki z nori mogą być opcją na obiad, lunch w pracy albo kolację ze znajomymi. Tylko zaproście ich również do wspólnego zwijania a nie tylko zajadania się.

3 posiłki inspirowane książką Smak Życia Agnieszki Maciąg

Książki kulinarne stanowią dla mnie inspirację do tworzenia nowych posiłków. Nie pamiętam żebym kiedykolwiek wiernie odwzorowała jakiś przepis. Zawsze muszę coś w nim zmienić i podmienić. Podobnie stało się z najnowszą książką Agnieszki Maciąg „Smak Życia”. Zobaczcie co z niej wyczarowałam na śniadanie, obiad i kolację.

Prosty przepis na wegański bulion plus podpowiedź do czego go wykorzystać

Bulion warto mieć w domu. Nie jakiś tam w kostce czy inny instant ale domowy, gotowany ze świeżych warzyw i z ulubionymi przyprawami. Taki na przykład wegański bulion przydaje się później do przygotowania zupy, risotto czy warzyw duszonych w garze. Oto mój prosty, domowy przepis na bulion.

Zupa pomidorowa z dynią i mlekiem kokosowym

Wiecie już, że lubię tajskie curry i często używam różnych gotowych past. W tym roku przekonaliście się też, że dynię można wykorzystać na różne sposoby (link) a w daniach z mleczkiem kokosowym sprawdza się doskonale. Przyszedł więc i czas na kolejną dyniową propozycję – oto zupa pomidorowa z dynią, mlekiem kokosowym i oczywiście z pastą curry.

Tortilla z dynią i soczewicą – na obiad, kolację, przekąskę

Jak widać wkręciłam się w tym roku w dynię i mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie tego bogatego w beta-karoten warzywa. Tym razem jest to tortilla z dynią i soczewicą, podkręcona przyprawami i podana ze świeżymi warzywami. To świetny pomysł na pożywny posiłek w domu lub lunch w pracy czy szkole. Zapraszam.

Dynia z ryżem, pomidorami i wędzoną papryką – na obiad/kolację

Sezon na dynię mamy w pełni – co widać nawet na moim blogu. Dzisiaj mam dla Was kolejną jesienną propozycję. Ta dynia z ryżem zachwyci Was aromatem, niebanalnym smakiem a co najważniejsze – nasyci i rozgrzeje w chłodne, jesienne i zimowe dni. Zapraszam i na zdrowie.

  • 1 2 6