Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie kolacja

3 posiłki inspirowane książką Smak Życia Agnieszki Maciąg

Książki kulinarne stanowią dla mnie inspirację do tworzenia nowych posiłków. Nie pamiętam żebym kiedykolwiek wiernie odwzorowała jakiś przepis. Zawsze muszę coś w nim zmienić i podmienić. Podobnie stało się z najnowszą książką Agnieszki Maciąg „Smak Życia”. Zobaczcie co z niej wyczarowałam na śniadanie, obiad i kolację.

Prosty przepis na wegański bulion plus podpowiedź do czego go wykorzystać

Bulion warto mieć w domu. Nie jakiś tam w kostce czy inny instant ale domowy, gotowany ze świeżych warzyw i z ulubionymi przyprawami. Taki na przykład wegański bulion przydaje się później do przygotowania zupy, risotto czy warzyw duszonych w garze. Oto mój prosty, domowy przepis na bulion.

Zupa pomidorowa z dynią i mlekiem kokosowym

Wiecie już, że lubię tajskie curry i często używam różnych gotowych past. W tym roku przekonaliście się też, że dynię można wykorzystać na różne sposoby (link) a w daniach z mleczkiem kokosowym sprawdza się doskonale. Przyszedł więc i czas na kolejną dyniową propozycję – oto zupa pomidorowa z dynią, mlekiem kokosowym i oczywiście z pastą curry.

Tortilla z dynią i soczewicą – na obiad, kolację, przekąskę

Jak widać wkręciłam się w tym roku w dynię i mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie tego bogatego w beta-karoten warzywa. Tym razem jest to tortilla z dynią i soczewicą, podkręcona przyprawami i podana ze świeżymi warzywami. To świetny pomysł na pożywny posiłek w domu lub lunch w pracy czy szkole. Zapraszam.

Dynia z ryżem, pomidorami i wędzoną papryką – na obiad/kolację

Sezon na dynię mamy w pełni – co widać nawet na moim blogu. Dzisiaj mam dla Was kolejną jesienną propozycję. Ta dynia z ryżem zachwyci Was aromatem, niebanalnym smakiem a co najważniejsze – nasyci i rozgrzeje w chłodne, jesienne i zimowe dni. Zapraszam i na zdrowie.

Hummus z dynią – pyszny i bardzo zdrowy dodatek do kanapek

Jakbym miała zrobić podsumowanie tego z czym najczęściej jadam kanapki to na pierwszym miejscu będzie masło orzechowe a na drugim hummus. I tak mnie jakość jesiennie naszło, żeby w tym roku zrobić nową odmianę tego ostatniego smarowidła. Przyznam się Wam – ten dyniowy hummus wyszedł rewelacyjny.

Jesienne curry z dynią – na obiad, na kolację

Jak tylko nadchodzą pierwsze chłodne dni przestawiam się na bardziej syte i rozgrzewające potrawy. Takich mi się chce i na takie mam ochotę. To jesienne curry, pełne sezonowych warzyw, doskonale Was nasyci i rozgrzeje. A na jego przygotowanie poświęcicie nie więcej niż 30 minut.

Orkiszowe tacos z warzywami | na obiad, na kolację, na przekąskę

Nigdy nie miałam przekonania do sklepowych tacos czy tortilli. Zniechęcające do zakupu i jedzenia jest już samo przeczytanie ich składu, a do tego w smaku przeważnie wyczuwalny jest ocet (na takie najczęściej trafiałam). Chyba z nudów tydzień temu postanowiłam przetestować jeden pomysł na orkiszowe tacos. i muszę Wam się tu do czegoś przyznać – nie sądziłam, że tacos są aż tak proste w przygotowaniu. Sami zobaczcie.

3 warzywne przekąski, które przygotujecie w 15 minut

Dla niektórych będą dodatkiem do dania głównego ale wiem, że część z Was zje je samodzielnie. Bo te warzywne przekąski są aż tak dobre, że trudno jest się im oprzeć. Ja pochłaniam je z kromką chleba od razu po przygotowaniu. 

Warzywa po tajsku nietypowo | pomysł na obiad i kolację

To danie miałam okazję jeść kilka razu w domu mojej przyjaciółki Małgorzaty. Zachwyciło mnie ono swoją prostotą oraz nietypowym połączeniem dodatków. Warzywa po tajsku w mojej, jeszcze bardziej uproszczonej wersji, będą doskonałym pomysłem na kolację lub obiad. 

  • 1 2 6