Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie bez glutenu

Bezglutenowe muffiny z dynią i goji

No tak – znowu mnie naszło na pieczenie i znowu jest to deser. Szukałam czegoś prostego w wykonaniu ale zdrowego – bez mąki pszennej, cukru i nadmiaru tłuszczu. Tym razem są to bezglutenowe muffiny z dynią i jagodami goji – dzięki daktylom i jagodom bardzo słodkie w smaku. Idealne jako przekąska albo słodkie śniadanie.

Domowe masło orzechowe z orzeszków ziemnych

Masło orzechowe (arachidowe, z nerkowców lub mieszane) to ulubiona przekąska w naszym domu – wyjadamy je łyżką ze słoika, dodajemy do zielonych koktajli lub do porannej owsianki. Odkryłam nawet sposób na podkręcanie smaku babeczek przez dodanie do nich masła z orzeszków ziemnych. Teraz zdradzę Wam cały sekret jak samemu przygotować zdrowe domowe masło orzechowe z orzeszków arachidowych.

Kasza gryczana z pomidorami na szybki i zdrowy obiad

Chociaż od kilku miesięcy wprawiam się w gotowaniu to długie przebywanie w kuchni nie stało się moim ulubionym zajęciem. Nadal wolę dania, których przygotowanie zajmuje niewiele więcej niż ich późniejsze jedzenie. Tak właśnie jest z potrawą, którą upodobałam sobie wyjątkowo jesienią i którą robię przynajmniej raz w tygodniu – aż mi się znudzi (oby nie szybko). Kasza gryczana z pomidorami to świetny sposób ma szybki i zdrowy obiad albo kolację.

Świąteczne wegańskie pierniczki – bez glutenu, cukru, laktozy

Wraz ze zmianami na blogu (przeczytacie o nich tutaj) prowadziłam nowe kategorie – między innymi KUCHNIA, w której będę się z Wami dzielić moimi przepisami na szybkie i zdrowe dania. Zaczynam od czegoś świątecznego bo przecież już za tydzień mamy Święta (yupiii). Pierwsze idą do Was świąteczne wegańskie pierniczki. Ktoś zapyta – co to są  w ogóle za pierniki? A ja odpowiem, że smakują jak te „klasyczne” ale są od nich zdrowsze.

  • 1 4 5