Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie bez glutenu

Kalafiorowe curry z brokułami – na zdrową kolację

Mam dla Was kolejny pomysł i przepis na błyskawiczną i do tego mega zdrową kolację. To kalafiorowe curry z brokułami przygotujecie w zaledwie 15 minut a jego smak podbije Wasze kubki smakowe już na zawsze – tak jak podbił moje.

Naleśniki z kaszą gryczaną i twarożkiem

Ich przygotowanie było zbyt czasochłonne więc pojawiały się na stole tylko kilka razy do roku i zabierała się za nie Babcia – miała do nich więcej cierpliwości. Krokiety – czyli naleśniki zawinięte w kopertę, obtoczone w jajku i bułce tartej a na końcu podsmażone na patelni faszerowane były kiszoną kapustą z grzybami, mięsem a czasami kaszą gryczaną i grzybami. Te ostatnie lubiłam najbardziej. Dzisiaj przedstawię Wam naleśniki z kaszą gryczaną

Więcej

Warzywna pizza na mące bezglutenowej plus dwa sosy do niej

O tym jak spotkały się dwie zafiksowane na zdrowe jedzenie blogerki – wypiły po dwa zielone koktajle, zjadły po misce kremu z cukinii (albo pietruszki – tu jeszcze prowadzimy dyskusję) oraz przypaliły dwie pizze. Efektem tego spotkania będzie kilka przepisów publikowanych u mnie i na blogu smilingspoon.pl. W tym poście znajdziecie przepis na smaczne ciasto do pizzy oraz dwa sosy tak aby warzywna pizza bezglutenowa nadawała się później do zjedzenia. A o

Więcej

Wielkanocna babka pomarańczowa słodzona karobem – bez glutenu

Wielkanocna babka pomarańczowa z karobem to kolejny pomysł na zdrowy, świąteczny deser. Jej wykonanie jest równie proste jak cytrynowej a smak i zapach Was zachwycą.

Wielkanocna babka cytrynowa – bez glutenu

Kto śledzi mnie na Instagramie i FB już wie, że pochwaliłam się tam swoimi wielkanocnymi przygotowaniami i testami bezglutenowych babek. Oto pierwsza z nich – pięknie pachnąca, w kolorze letniego słońca, wielkanocna babka cytrynowa.

Bezglutenowe placki śniadaniowe z owocami

Nawet owsianka może się kiedyś znudzić i zielone koktajle też. Jeżeli i Was dopadnie śniadaniowa rutyna usmażcie sobie bezglutenowe placki – przygotowanie składników zajmuje około 10 minut a smażenie kolejne 10-15. Urozmaicenie wrażeń smakowych gwarantowane.

Marynowane tofu z warzywami i makaronem ryżowym

Inspiracją do powstania tego dania był przepis Marty Dymek umieszczony w książce Jadłonomia – Kuchnia roślinna (Marta prowadzi też bloga o kuchni wegańskiej). Nie miałam w domu herbaty wędzonej ani nie chciałam dodatkowo solić (sól jest już w sosie sojowym) i słodzić (nie używamy cukru ani jego zamienników) więc nieco zmodyfikowany przepis pod nasze domowe preferencje kulinarne. Marynowane tofu w herbacie Pu-erh, podane z warzywami gotowanymi na parze oraz makaronem ryżowym okazało

Więcej

Warzywa z pastą curry i kaszą gryczaną z kurkumą

Już pewnie wiecie, że wyjątkowo upodobałam sobie dania szybkie. Wciąż nie przekonałam się do długiego przesiadywania w kuchni i doglądania bulgoczących garów – nie mam do tego cierpliwości. Jak już coś gotuję to najchętniej jak zajmuje to maksymalnie 30 minut włącznie z przygotowaniem składników. Tak właśnie jest z jedną z moich ulubionych potraw, do której dorzucam dowolne warzywa – te, które akurat mam w domu. Warzywa z pastą curry i kaszą gryczaną rozgrzeją

Więcej

Jaglanka na zdrowe śniadanie w dwóch odsłonach

Kasza jaglana jest wyjątkowo wdzięcznym produktem – sprawdza się w wersjach na słodko z cynamonem i owocami a w odsłonie wytrawnej jest delikatną bazą dla wyraźniejszych w smaku przypraw i warzyw. Upodobałam sobie jaglankę na śniadanie i w zależności od nastroju robię ją w jednej z wersji z ulubionymi dodatkami. Zobaczcie jakie to proste.

Bezglutenowe muffiny z dynią i goji

No tak – znowu mnie naszło na pieczenie i znowu jest to deser. Szukałam czegoś prostego w wykonaniu ale zdrowego – bez mąki pszennej, cukru i nadmiaru tłuszczu. Tym razem są to bezglutenowe muffiny z dynią i jagodami goji – dzięki daktylom i jagodom bardzo słodkie w smaku. Idealne jako przekąska albo słodkie śniadanie.