Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie bez glutenu

3 warzywne przekąski, które przygotujecie w 15 minut

Dla niektórych będą dodatkiem do dania głównego ale wiem, że część z Was zje je samodzielnie. Bo te warzywne przekąski są aż tak dobre, że trudno jest się im oprzeć. Ja pochłaniam je z kromką chleba od razu po przygotowaniu. 

Placki owsiano-kukurydziane – na śniadanie | na deser

Miały być naleśniki ale okazało się, że połączenie mąki kukurydzianej z płatkami owsianymi nie sprzyja smażeniu wielkich i cieniutkich naleśników. Owszem – ciasto się usmażyło ale przy próbie przewrócenia czy zdjęcia z patelni od razu się połamało. Zamiast naleśników wyszły świetne placki owsiano-kukurydziane. Idealne na śniadanie a nawet na deser.

Warzywa po tajsku nietypowo | pomysł na obiad i kolację

To danie miałam okazję jeść kilka razu w domu mojej przyjaciółki Małgorzaty. Zachwyciło mnie ono swoją prostotą oraz nietypowym połączeniem dodatków. Warzywa po tajsku w mojej, jeszcze bardziej uproszczonej wersji, będą doskonałym pomysłem na kolację lub obiad. 

PORADNIK | Sposób na muffiny wegańskie słodzone owocami

Babeczki są prostym i szybkim pomysłem na małe, słodkie co nieco. Jeszcze nie próbowałam piec ich na 100% bezglutenowej mące (mieszanej owszem) ale w wersji wegańskiej przygotowuję je często. Oto mój sposób na muffiny bez jajek oraz słodzone wyłącznie owocami. Smacznego i na zdrowie.

LATO | Mrozimy zielone koktajle i robimy lody na patyku

Zmiksowaliście za dużo i nie macie już gdzie wlać kolejnego łyka? Mam dla Was pomysł – zamroźcie sobie zielony koktajl  – szczególnie latem kiedy upały dają się porządnie we znaki. Lody na patyku wykonane z zielonych koktajli będą zdrową przekąską a być może niektórym z Was posłużą nawet za śniadanie. W końcu od kilku już lat lato w Polsce bywa zaskakująco gorące.

Ekspresowy makaron ze szparagami | na obiad lub kolację

Na szparagi czekam całą zimę a jak już pojawią się nasze, krajowe to zajadam się nimi codziennie – na zapas i aż do znudzenia. Ten błyskawiczny przepis na makaron ze szparagami to kolejny pomysł na proste danie. Zrobicie je w maksymalnie 15 minut.

Aromatyczna szakszuka w 7 nowych odsłonach

Aromatyczna szakszuka to bardzo szybka opcja na zdrowy posiłek. Możecie ją przygotować na śniadanie, obiad a także kolację. Wersja podstawowa to zaledwie kilka składników – pomidory, papryka, cebula, jajka oraz ulubiona przyprawa. Co do wersji rozbudowanej ograniczeniem będzie tylko Wasza wyobraźnia. Zobaczcie kilka moich sprawdzonych, nowych pomysłów na szakszukę.

Roślinny pasztet z pastą miso

Taki mam już zwyczaj, że jak gotuję warzywny bulion to zaraz po nim piekę roślinny pasztet. Szkoda mi wyrzucać warzywa i grzyby a dogotowanie kaszy zajmuję przecież chwilę. Potem wystarczy wszystko razem zmiksować, dodać przyprawy i wstawić do piekarnika na 60 minut. Taki pasztet jest świetnym dodatkiem lub bazą śniadań, obiadów i kolacji. Tym razem upiekłam pasztet z pastą miso.

Ryż kiełkujący, test nowego produktu oraz 4 pomysły na obiad lub kolację

Czym jest ryż kiełkujący? Co go różni od ziaren nie poddanych kiełkowaniu? Odpowiedź oraz cztery pomysły na zdrowe i szybkie dania z dodatkiem ryżu znajdziecie dalej.

Czarny ryż na słodko i wytrawnie | 3 propozycje na zdrowe danie

Pisałam Wam już o ekspresowych śniadaniach z kaszą jaglaną, pomysłach na płatki owsiane na słodko i wytrawnie. Teraz podzielę się z Wami moją obecną, absolutną fascynacją czarnym ryżem. Okazuje się, że ta prawdopodobnie najzdrowsza odmiana ryżu świetnie sprawdza się jako baza słodkich śniadań, dodatek do sałatek czy węglowodanowy wsad do zup. Czarny ryż w trzech wersjach poleca się Waszej uwadze.

  • 1 2 5