Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kategorie bez glutenu

Nocna owsianka – zdrowa opcja na szybkie śniadanie

Szczególnie jesienią i zimą, kiedy rano każda dodatkowa minuta spędzona w łóżku ma znaczenie, szybkie i proste śniadania są na wagę złota. Właśnie w takiej sytuacji nocna owsianka sprawdzi się doskonale. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, pyszna w smaku ale i zdrowa. Zobaczcie jak ją przygotować.

Śniadanie z dynią – 3 słodkie przepisy

Dynia na śniadanie? Czemu nie. Wystarczy ją podkręcić wyraźnym w smaku dodatkiem i puree z dyni sprawdzi się w koktajlach, smoothies czy nawet w owsiance. Zobaczcie i koniecznie sami spróbujcie zrobić te 3 dyniowe śniadania w domu.

Tortilla z dynią i soczewicą – na obiad, kolację, przekąskę

Jak widać wkręciłam się w tym roku w dynię i mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie tego bogatego w beta-karoten warzywa. Tym razem jest to tortilla z dynią i soczewicą, podkręcona przyprawami i podana ze świeżymi warzywami. To świetny pomysł na pożywny posiłek w domu lub lunch w pracy czy szkole. Zapraszam.

Dynia z ryżem, pomidorami i wędzoną papryką – na obiad/kolację

Sezon na dynię mamy w pełni – co widać nawet na moim blogu. Dzisiaj mam dla Was kolejną jesienną propozycję. Ta dynia z ryżem zachwyci Was aromatem, niebanalnym smakiem a co najważniejsze – nasyci i rozgrzeje w chłodne, jesienne i zimowe dni. Zapraszam i na zdrowie.

Hummus z dynią – pyszny i bardzo zdrowy dodatek do kanapek

Jakbym miała zrobić podsumowanie tego z czym najczęściej jadam kanapki to na pierwszym miejscu będzie masło orzechowe a na drugim hummus. I tak mnie jakość jesiennie naszło, żeby w tym roku zrobić nową odmianę tego ostatniego smarowidła. Przyznam się Wam – ten dyniowy hummus wyszedł rewelacyjny.

Jesienne curry z dynią – na obiad, na kolację

Jak tylko nadchodzą pierwsze chłodne dni przestawiam się na bardziej syte i rozgrzewające potrawy. Takich mi się chce i na takie mam ochotę. To jesienne curry, pełne sezonowych warzyw, doskonale Was nasyci i rozgrzeje. A na jego przygotowanie poświęcicie nie więcej niż 30 minut.

Wegańskie placuszki (pancakes) ziemniaczane plus 3 dodatki

Zawsze ciągnęło mnie do placków ziemniaczanych ale nigdy nie robiłam ich w domu. Za dużo przy tym zabawy – tarcia ziemniaków a potem smażenia i dymienia. Dlatego jak tylko mam okazję zamawiam je w restauracjach/ barach. Aż pewnego dnia koleżanka z pracy poczęstowała mnie swoim śniadaniem. Dziękuję Ci Martyna za placuszki ziemniaczane, które są szybkie i proste w wykonaniu a do tego zdrowsze, bo nie smażone na głębokim tłuszczu. Oto

Więcej

3 nowe pomysły na wege michę | na lunch, na kolację

Pamiętacie pierwszy artykuł o wegańskich miskach (Buddha bowls)? Muszę przyznać, że wracam do nich dosyć często i wiem, że Wam też posmakowały. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami moimi aktualnymi ulubieńcami. Oto wege micha w trzech nowych odsłonach a do tego bezglutenowa. Bierzcie i jedzcie – na zdrowie.

3 warzywne przekąski, które przygotujecie w 15 minut

Dla niektórych będą dodatkiem do dania głównego ale wiem, że część z Was zje je samodzielnie. Bo te warzywne przekąski są aż tak dobre, że trudno jest się im oprzeć. Ja pochłaniam je z kromką chleba od razu po przygotowaniu. 

Placki owsiano-kukurydziane – na śniadanie | na deser

Miały być naleśniki ale okazało się, że połączenie mąki kukurydzianej z płatkami owsianymi nie sprzyja smażeniu wielkich i cieniutkich naleśników. Owszem – ciasto się usmażyło ale przy próbie przewrócenia czy zdjęcia z patelni od razu się połamało. Zamiast naleśników wyszły świetne placki owsiano-kukurydziane. Idealne na śniadanie a nawet na deser.

  • 1 2 6